Dolar 34,5343
%-0.02
Euro 36,2105
%0.57
Altın 2.996,780
%-0.29
Bist-100 9.550,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ekonomi dünyası bayrak açtı: ‘Erken seçim istemiyoruz’

Ekonomi dünyası bayrak açtı: ‘Erken seçim istemiyoruz’

Aralarında TOBB, TİSK, Türk-İş ve Hak-İş’in bulunduğu 8 sivil toplum örgütü Meclis’teki 4 partiden randevu aldı. İlk görüşülen Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu’na ‘Partiler uzlaşmalı ve bir koalisyon kurulmalı. Erken seçimin ekonomik ve sosyal faturası ağır olur’ denildi. Davutoğlu’ndan, ‘Bunları diğer partilere de söyleyin’ cevabı geldi.

  • Ege Postası
  • 17.06.2015 - 09:17
EKONOMİ dünyası erken seçim istemiyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TİSK, Türk-İş, Hak-İş’in de aralarında bulunduğu 8 sivil toplum kuruluşu, seçimler sonrası mecliste grubu bulunan siyasi partilerle temaslarına dün başladı. Görüşülen ilk isim de Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu oldu. Toplantıda söz alan 8 STK Başkanı da “Partiler uzlaşmalı ve bir koalisyon kurulmalı. Erken seçimin ekonomik ve sosyal faturası ağır olur” mesajı verdi. Görüşmeyi notlar alarak takip eden Davutoğlu’nun, “Bana söylediklerinizi muhalefete de aktarırsanız iyi olur” dediği öğrenildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milletvekilleri Öznur Çalık ve Ali Sarıkaya’nın da hazır bulunduğu görüşmede Davutoğlu’nun girişimlerinden dolayı STK’lara teşekkür ettiği ve “Belirsizlik yabancı sermayenin kararlarını etkiler” saptamasında bulunduğu da ifade edildi. 

SEÇİM VAKİT KAYBI

TESK, TZOB, Türk-İş, HAK-İş, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, TİSK ve TOBB başkanları tarafından Davutoğlu’na yapılan ziyaret bir saat sürdü. AK Parti Genel Merkezi’ndeki görüşme sonrası Hisarcıklıoğlu, 8 STK adına bir ortak açıklama okudu. Türk halkının sağlam bir demokrasi geleneğine sahip olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, özetle şunları kaydetti:“Sandıktan koalisyon tablosu, yani uzlaşın mesajı çıkmıştır. Erken seçimin ülkemizdeki yapısal sorunlara kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini ve vakit kaybettireceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla mevcut parlamento aritmetiği içinde bir hükümetin kurulmasını arzu ediyoruz. Küresel iktisadi ortamda belirsizliklerin yeniden arttığı, risklerin daha fazla hissedilir olduğu, kritik bir dönemdeyiz. Çevre coğrafyamızdaki ekonomik ve siyasi çalkantılar da artıyor. Tüm bu gelişmeler karşısında hazırlıklı olmak ve gereken tedbirleri alabilmek için yeni hükümetin bir an önce oluşturularak işbaşı yapması gerekiyor. 

REFORMLARA ODAKLANIN

Ufukta dalgaların kabardığının göründüğü bir ortamda gemi kaptansız bırakılamaz. Milletin iradesini yansıtacak bir koalisyon hükümetinin kurulması kısa vadede ekonomide artan küresel risklere bir de içerden ilave yapılmasını önleyecek, uzun vadede ise ülkemizde uzlaşma kültürünün gelişmesine katkıda bulunacaktır. Hepimizin aynı gemide olduğunu hatırlamalıyız. Uzlaşma kültürünü öne çıkaran bir yaklaşımla birlikte çalışırsak, diyalog ve ortak aklı sağlarsak, tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz. Herkes sorumlu, sağduyulu ve itidalli davranmalı, Türkiye için kazanç olabilecek bu fırsat kaçırılmamalıdır. Aksi halde ortaya çıkacak ekonomik ve sosyal maliyetin faturası ülkemiz ve milletimiz için ağır olacaktır. Yeni hükümetle birlikte güçlenecek huzur ortamında Türkiye’nin ekonomiye, AB üyelik sürecine ve bunların gerektirdiği yapısal reformlara yeniden odaklanacağına ve küresel riskleri iyi yöneten ülkeler grubunda yer alacağına tüm kalbimizle inanıyoruz.”
Kimse siyaset mühendisliği yapmasın
GAZETECİLER Rifat Hisarcıkloğlu’na Başbakanh Davutoğlu’na herhangi bir koalisyon tercihi iletip iletmediklerini sordu. Hisarcıklıoğlu, “Zamanında bizim gibi kuruluşların siyasete müdahale ederek siyaset mühendisliği yapmalarının ne kadar yanlış olduğunu hep beraber gördük. Bugün de kimsenin siyaset mühendisliği yapmaya kalkmasını uygun görmüyoruz. Siyaset kendi içinde ne olması gerekirse, dört siyasi parti şu anda temsil ediliyor, onu gerektirdiği şekilde yapar. Biz onun için ‘şu koalisyon olsun, bu koalisyon olsun’ diye bir tavsiyede bulunma gibi bir söylemin içinde değiliz” yanıtını verdi.
TÜSİAD’DAN MECLİS’TEKİ PARTİLERE MESAJ
Hızla uzlaşan hükümet kurulsun


SEÇİMLER sonrası TÜSİAD heyeti de, siyasi partilerle temaslarına dün Ankara’da başladı. CHP’de yaklaşık 50 dakika süren görüşme sonrası açıklamalarda bulunan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes, Türkiye için olumlu bir seçimin gerçekleştiğini kaydetti. Parlamentonun yüzde 95 gibi katılımcı bir güçle ortaya çıkmış olmasından duydukları memnuniyeti Kılıçdaroğlu’na ilettiklerini anlatan Symes, iş dünyasının, hızla uzlaşan bir hükümetin kurulması yönünde talebinin bulunduğunu kaydetti. Symes, “İş dünyası olarak siyasilerimizin uzlaşma kültürüyle ülkemizin önünü açacak bir hükümeti hızla ortaya koymaları konusunda son derece olumlu beklentilerimiz var” dedi. Türkiye’de hızla hükümetin kurularak, reform ajandasına ve ekonomideki konulara hızla dönülmesi konusunda, Kılıçdaroğlu ile fikir alışverişi yaptıklarını belirten Symes, şunları söyledi: “Görüşmelerimizi MHP ve AK Parti ile tamamlayacağız. HDP’nin bölgede ziyaretleri var, kendileriyle de önümüzdeki günlerde bir toplantı gerçekleştireceğiz. Burada bir şeyin altını çok önemle çizmek isterim. Biz bir sivil toplum örgütü olarak, bir hükümet formasyonu için kesinlikle burada değiliz. Tam aksine iş dünyasının hükümetten beklentilerini olabildiğince, en güçlü sesle liderlerimizle paylaşarak, hızla bu gündeme odaklanmalarını ifade etmek üzere geldik.”
MHP ile ‘çözüm süreci’ masaya yatırıldı



DÜN saat 16.00’da MHP Genel Merkezi’ne gelen TÜSİAD heyeti, Genel Başkan Devlet Bahçeli ile görüştü. Yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşmeye Genel Sekreter İsmet Büyükataman, Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Emin Haluk Ayhan da katıldı.  TÜSİAD Başkanı Symes, çıkışta yaptığı açıklamada “İş dünyasının acil olarak üzerinde durduğu reformları samimiyetle kendileriyle tartıştık. Son derece verimli bir toplantı oldu” dedi.  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapılan görüşmenin kapalı bölümünde edinilen bilgiye göre TÜSİAD heyeti iki önemli mesaj verdi. TÜSİAD heyeti “Çözüm sürecinin devamını arzu ediyoruz” diyerek, demokratik gelişimin devam etmesi ve buna paralel olarak da sürecin devam etmesi gerektiğini vurguladı. TÜSİAD heyeti, iş dünyasının yeni hükümeti beklediğini ifade ederken, dünyada ve Türkiye’de ekonomik göstergelerin hassas olduğunun altını çizdi, koalisyon formülleri sonucu bir hükümet oluşmasının ekonomi açısından faydalı olacağına değindi. TÜSİAD heyeti, “Yeniden gidilecek bir erken seçim, ekonomik olarak alınması gereken kararları geciktirebilir, yapısal bazı önlemlerin yürürlüğe konulmasında yaşanacak gecikmeler ise ekonomiyi olumsuz etkiler” mesajını verdi.
Bahçeli de hükümet kurulmasına ilişkin partisinin görüşlerini seçim gecesi açıkladığını, özellikle ‘çözüm sürecine taraf olan partiler’ tarafından bir hükümet kurulmasının denenmesinin daha iyi olacağını söyledi. Terör örgütünün 1978’te ortaya koyduğu hedeflerden vazgeçmediğini, buna rağmen ‘çözüm süreci’ adı altında bir süreç yürütüldüğünü ve belirli bir noktaya kadar gelindiğini vurgulayan Bahçeli, “Çözümün ne olduğunun ortaya çıkması gerekir. AKP ve HDP bu işin tarafı. CHP’nin de sürece karşı olmadığı biliniyor. Yeni hükümetin oluşturulması öncelikle bu partiler tarafından denenmeli. Ancak bu mümkün olmazsa, kapımız da kapalı değil. Erken seçimden de çekinmiyoruz” diye konuştu. Bahçeli, ‘Akil Adamlar’ heyetinin de bu süreçte ortaya çıkması ve inisiyatif alması gerektiğini dile getirdi.
MÜSİAD'A RANDEVU VERMEDİ
Öte yandan MHP’nin MÜSİAD’dan gelen randevu talebine olumlu yanıt vermediği, TOBB’a ise olumlu yanıt verildiği öğrenildi. TOBB ile görüşme bugün 14.00’te yine Genel Merkez’de yapılacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.