Elektrikli otobüsler için şok iptal kararı!
Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs filosunu İzmir’de kurmak amacıyla yaz aylarında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi Kamu İhale Kurumu'ndan gelen karar sonrasında şoka uğradı. Büyük tartışmalara yol açan 20 adet elektrikli otobüs alım ihalesi Kamu İhale Kurulu kararı ile iptal edildi. Kriz yaratan ihalede sil-baştan
- Ege Postası
- 17.11.2015 - 17:26
"BÜYÜKŞEHİR'DE OTOBÜS İHALESİ KRİZ YARATTI!" HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...
ELEKTİRİKLİ OTOBÜS ALIMINA KİK'TEN VETO
12 Ağustos tarihinde gerçekleşen ve yabancı firmaların kıran kırana yarıştığı ESHOT'un 20 araç alımına dair ihalesinde iptal şoku yaşanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015-2019 Stratejik Planı doğrultusunda toplu ulaşım alanında öncelik verdiği projelerden olan 20 elektrikli otobüs alımı ve gerekli altyapı kurulması içerikli ihale şikayet üzerine iptal edildi. Hollanda-Çin rekabetine sahne olan ve yerli firmaların devre dışı kaldığı kritik ihalede verilen teklifler de böylece geçersiz kalırken, Kamu İhale Kurulu'ndan da resmi iptal duyurusu geldi.
NEDEN İPTAL EDİLDİ'
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ihale şartnamesi gereği, Türkiye'de elektrikli otobüs üretimine başlayan ve yurt dışına ithalat gerçekleştiren ödüllü Türk firmalar kritik ihalede devre dışı kalmıştı. Söz konusu ihale kapsamında yerli sanayiyi teşvik edici önlemlere gidilmezken, sektörün Türkiye'de henüz yeni yaygınlaşmaya başlamasına karşın belediyenin istediği iş bitirme belgeleri ve yine yerli firmalara sağlanan yüzde 1 ile 15 arasında fiyat avantajı uygulamasından vazgeçmesi yurt dışından katılım sağlayan firmaların önünü açmıştı.
YENİDEN İHALEYE ÇIKILACAK MI'
Belediyenin bu hamlesi sektörde hüsrana yol açarken, yerli sanayicilere rekabet hakkı tanınmadığı gerekçesiyle tepkiler de beraberinde gelmişti. Gelişmeler sonrasında belediyenin araç alımıyla ilgili yeni karar alması beklenirken, sürecin önümüzdeki günlerde netleşeceği ve araç alımı için kapsamın genişletilerek yeniden ihale açılabileceği öğrenildi.
HOLLANDA-ÇİN REKABETİ YAŞANMIŞTI
Katılımcı firmalara "Halen üretim yapan" ve "Araçları işletmede bulunan" şartları getiren ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 20 adet elektrikli otobüs, 12 adet tam şarj ünitesi ve 10 adet de ara şarj ünitesi satın almak amacı ile gerçekleştirdiği ihalede toplam üç firma katıldı. Hollanda’dan Ebusco B.V 8 milyon 195 bin 800 Euro, Çin Halk Cumhuriyeti’nden BYD Europe B.V 10 milyon 580 bin Euro ve İzmir Metrosu'ndaki mevcut vagonların üreticisi olan Çinli CSR Zhuzhou Elektric Lokomotive Co Ltd. ise 10 milyon 28 bin dolar tutarında teklif sunmuştu.
AK PARTİ'Lİ DOĞAN "ADRESE TESLİM" DEMİŞ VE İPTAL ÇAĞRISI YAPMIŞTI
Yaz aylarının ardından büyük tartışmalara yol açan ihale ile ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, yerli sanayiciye rekabet hakkı tanınmadığını savunarak iptal çağrısında bulunmuştu. Doğan ESHOT yetkililerinin yurt dışında incelemeler yaparak Türkiye'deki tesisleri es geçtiğini belirterek, "Sayın Kocaoğlu ve ESHOT bürokratları, Çin’e gidene kadar Ankara’ya gitselerdi. Bu işi yapan yerli sanayicilerin, yerli üreticilerin tesislerini inceleselerdi. Bizim firmalarımız Almanya ve diğer yabancı ülkelere ve Türkiye’deki çeşitli illere elektrikli otobüs üretip satarken, İzmir neden gidip Çin’den, Hollanda’dan otobüs alıyo? İzmir’in sermayesi neden İzmir’de kalmıyo? İzmir’in parası neden Türkiye’de kalmıyo? Sayın Kocaoğlu’na soruyoruz, bu Çin hayranlığı nereden geliyo? Neden yurt dışındaki firmalara verilen destekler Türkiye’deki üreticileri de verilmed? Türkiye’de bu işi yapan ve Avrupa çapında ödüllü örnek firmalar varken, niye bu sektörün gelişmesi için onlara destek verilmiyo? Sayın Aziz Kocaoğlu yerli üreticiye küstü mü' Söz konusu otobüs alım ihalesinde belki yerli firmalar daha uygun teklif sunacaktı ve araç alımı daha uygun maliyetle gerçekleşecekti. Dolayısı ile burada bir kamu zararı oluşmuştur. Yoksa yabancı firmaların çıkarları gözetilerek adrese teslim ihale mi yapıld? Biz buradan Sayın Kocaoğlu’na sesleniyoruz, gelin bu yanlıştan vazgeçin. İhaleyi iptal edin ve yerli firmalara da eşit rekabet şartları sağlayarak yeniden ihaleye çıkın. Aksi takdirde, yerli firmalara da şikayet hakkı doğacak ve Kamu İhale Kurumu bu ihaleyi iptal edecektir” demişti.
Yorum Yazın