Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emniyet Şube Müdürü Ziyade: Çocuklarınız intenter şifresini kanka’sına vermesin

Emniyet Şube Müdürü Ziyade: Çocuklarınız intenter şifresini kanka’sına vermesin

Son zamanlarda internette siber suçların arttığına dikkat çeken Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Şube Müdürü Tarık Ziyade, “Aileler, çocuklarınız internete yanınızda girsin, kapıdan girdiğinizde çocuğu görür vaziyette...

  • Ege Postası
  • 17.04.2013 - 18:17
Son zamanlarda internette siber suçların arttığına dikkat çeken Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Şube Müdürü Tarık Ziyade, “Aileler, çocuklarınız internete yanınızda girsin, kapıdan girdiğinizde çocuğu görür vaziyette olun. Çocuklarınıza, şifresini başkasıyla paylaşmamasını öğretin. Bir çocuğun en samimi olduğu ve ‘kanka’ diyebileceği ‘kardeş’ diyebileceği insanlara şifresini verip paylaşmasın.” uyarısında bulundu.

Bilişim Sektörü İşadamları Derneği (BİSİAD) ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Bilişim Komitesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen ‘Siber Suçlarla Mücadele ve Bilişim Suçları’nı kapsayan bir panel düzenlendi. 7 panelistin katıldığı programda, her konuşmacı işinin uzmanlık alanına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

BANKA ŞİFRE VE BİLGİLERİNİN ÇALINMA ORANINDA PATLAMA VAR

BTSO hizmet binasında düzenlenen programa katılan Bursa Emniyet Müdürlüğü bünyesinde, 9 Nisan 2012’de kurulan Bilişim Suçları Şube Müdürü Tarık Ziyade, burada basın mensuplarına konu ile ilgili açıklamada bulundu. Bu alanda suçların artması üzerine şubeyi açtıklarını anlatan Ziyade, “Geçen sene şifre çalınma, bankadan bilgilerin kopyalanması ve paraların havale edilmesi gibi nitelikli bilgisayar suçları 250 civarında idi. Ama şimdiden bu suçun artışı, verdiğimiz bu suç numaralarından ortaya çıkıyor ki şu anda 450’lerdeyiz. Bunun yüzde 50’sini ise sosyal ağlarından şifrelerin çalınması oluşturuyor. Bu çalma işleminden sonra gerek para isteme, gerekse gayri ahlaki mesajların paylaşılıp, tekliflerde bulunulması ile bir suçla beraber 3 suç işlenmiş oluyor.” dedi.

Tarık Ziyade, sosyal medya ağlarının hizmete sunan kurucuların ülke dışında olmasının yazışmaları geciktirmesine rağmen, bunların takibi ve devamında ellerinden geldiğince hızlı olmaya çalıştıklarını belirterek, “Bursa gibi ekonomi ve ticaretin yüksek olduğu bir şehirde en çok karşımıza kredi kartı ve banka hesap kartlarını kopyalanması ve yurt dışında paraya çevrilip boşaltılması suçları çıkıyor. Yaptığımız planlı operasyonlarda, iki üç örgütü çökerttik diye sevinirken gelen evraklardan halen bu suçun işlendiğini görüyoruz. Ancak biz bunu sıfıra indirmek için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Şube olarak bir yılına girmelerine rağmen tecrübe kazandıklarını anlatan Ziyade, özellikle öğrencilere yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi.

"SOKAKTA YÜRÜYOR GİBİ İNTERNETTE GEZEMEZSİNİZ"

Bu suçlardaki artışın bilgisayar değil, kullanıcılardan kaynaklandığının altını çizen Tarık Ziyade, “Hiçbir tedbir almadan sokakta yürüyor gibi internette gezinemezsiniz. Sokakta dahi gezerken de karşıdan karşıya geçerken arabalara, kırmızı ışığa, yeşil ışığa, köprüye, karşıdan gelen insana çarpmamaya dikkat ediyorsunuz. Sokakta gezerken dahi bu kadar tedbir alırken, internette insanlar hiçbir tedbir almadığında kötü niyetli kişiler, bu işten para kazanmak isteyen ahlak seviyesi düşük insanlar sizin zayıf noktalarınızdan bilgisayarınızdan bilgisayarınıza ulaşarak, özel hayatınıza ait bilgileri veya banka hesap bilgilerini alıp sizden bunu tehdit, şantaj yoluyla hesapları boşaltıyor.” diye konuştu.

"KANKA’NIZA ŞİFRENİZİ VERMEYİN"

Özellikle internette şifrelerin kolay kırılamayacak şekilde olması gerektiği uyarısında bulunan Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Şube Müdürü Tarık Ziyade, şu uyarılarda bulundu: “Aileler, çocuğa aldığınız bu değerli cihazların değerinden çok çocuğunuzun değerini ön plana çıkarın. Çocuklarınız internete yanınızda girsin, kapıdan girdiğinizde çocuğu görür vaziyette olun. Çocuklarınıza şifresini başkasıyla paylaşmamasını öğretin. Bir çocuğun en samimi olduğu ve ‘kanka’ diyebileceği ‘kardeş’ diyebileceği insanlara şifresini verip paylaşmasın. Çünkü çocuklar çok küçük, arkadaşlarının şifresinden girip şaka yapabiliyorlar ama bunlar daha sona bizim karşımıza hırsızlığa ve nitelikli dolandırıcıklara kadar gelebiliyor. Şifre size aittir, kimse ile paylaşmayın, biraz zor şifre koyun ve arada bir şifreyi değiştirin.”

Her insanın dünyası ve özel hayatını kedisine ait olduğunun altını çizen Tarık Ziyade, “Ama siz kapıya kilit koymazsanız içerideki bütün öz sermayeniz gider ve bu size maddeden çok manevi bir zarar verir.” dedi.

"ORTAK İNTERNET KULLANMAYIN"

Yaptıkları son operasyonlarda da internetin apartman veya binalarda ortak kullanımı olarak yanlışlıklarla karılaştıklarını anlatan Tarık Ziyade, şöyle devam etti: “Bir bilgisayara gidiyoruz, karşımıza 3-4 tane daha bilgisayar çıkıyor. İşte ekonomik durumuz müsait değil, ortağız, kablo çektik. Artık bizim karşımızda bir şüpheli değil, 4 şüpheli oluyor. İçeriği ne kadar ahlaka aykırı bir konu olsa da biz elimizdeki mahkeme kararını bu dört kişiye de gösterip bilgisayarını alırken, bir ailedeki suç diğer masum üç aileyi de huzursuz ediyor.”

TBMM’de Bilgi Sanayi Teknoloji Haberleşme Enerji Komisyonu Katip Üyesi Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ise bilişim alanındaki gelişmelerin, insanın başını döndürecek derecede hızlı ilerlediğini belirterek, “Son zamanlarda bilişim ve siber suçlar çok önemli bir hale geldi. Bunun temel dayanağı da güvenlik açıklarıdır. Bu sektörün tekrar düzenlenmesi gerekiyor. Bizim dönemimizde bununla ilgili bir çok kanun çıktı. Ama esas bu güvenlik açıklarının giderilmesi lazım ve bunun çok iyi bir şekilde yazılım ve donanımsal olarak güvenlik çok önemli. Ayrıca, bu hizmet sunucularının Türkiye’de olmasını da önemsiyorum.” şeklinde değerlendirmede bulundu.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.