Dolar 33,9917
%-0.21
Euro 38,0034
%0.26
Altın 2.829,400
%0.95
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan ile Sisi'den ortak açıklama!

Erdoğan ile Sisi'den ortak açıklama!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi arasında gerçekleşen görüşmenin bir diğer aşamasında geçildi. Gerçekleşen basın toplantısında iki ülke arasında anlaşmalar imzalanmasının ardından iki lider açıklamalarda bulundu.

  • Ege Postası
  • 04.09.2024 - 17:37

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 yılın ardından tarihi görüşmesinde gündemde olan 17 anlaşma imzalandı.

Türkiye ile Mısır arasında işbirliği anlaşmaları iki ülke arasında ilk Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi toplantısında gerçekleşti.

Basın toplantısında konuşma yapan Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkanlar şunlar:

Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Abdulfettah es-Sisi'yi ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti sizlere ifade etmek istiyorum. Bir kez daha şahsım ve milletim adında hoşgeldiniz. Sayın Cumhurbaşkanı Kahire ziyaretinde büyük bir teveccüh göstermiş, bizleri çok sıcak ağırlamıştı. Kahire ziyaretim ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olmuştu. O günden bugüne diyaloğumuzu ve işbirliğimizi en üst seviyede tuttuk. Bölgemize dair meselelerde daima yakın istişare halinde olduk.

Her alanda gelişmekte olan işbirliğimizi değerli kardeşimin iade-i ziyaretiyle daha da ileriye taşıyoruz.

Sayın Sisi'yle Kahire'deki görüşmemizde Yüksek Düzeyli, Stratejik İşbirliği Konseyi'mizin yeniden yapılandırma kararı almıştık. Bu mekanizmanın ilk toplantısını da bugün gerçekleştirdik. İşbirliğimizi sanayi, ticaret, savunma, sağlık, çevre enerji dahil her alanda ilerletme irademizi teyit ettik.

Erdoğan'ın konuşmalarının ardından Sisi de açıklama yaptı:

Halkımın en içten sevgisini ve selamlarını getiriyorum. Geçtiğimiz dönem ülkemizde artan Türk yatırımları ile birlikte bu temasın ve işbirliğinin daha da arttığını görmekteyiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz şubat ayında ülkemize yaptığı ziyaret bu ilişkilere bir ivme kazandırdı.

Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler bağlamında insani krizlerin önüne geçmek için beraber çalışmalıyız diye karar aldık. Başta Gazze ve Filistinli kardeşlerimiz olmak üzere daha yoğun çalışmalıyız.

Filistin ve Gazze'deki kardeşlerimiz başta olmak üzere daha yoğun çalışmalıyız. Türkiye ve Mısır olarak bir an önce ateşkesin sağlanması, Batı Şeria'da işgallerin son bulması ve Filistin'in 1967 sınırları içinde, başkenti Doğu Kudüs olan devlet kurmak haklarını vurguladık. Gazze'ye insani yardımların ulaşması için elimizden gelen çabayı harcamaktayız. Güvenlik ve istikrar meselelerini de ele aldık. Libya konusunda hem başkanlık hem parlamento seçimleri, orada güvenliğin sağlanması, silahlı güçlerin ülkeden ayrılmaları Libya için önemli diye ifade ettik.

Suriye halkını olumsuz etkileyen krizin de son bulması konusunu ele aldık. Türkiye ve Suriye arasındaki yakınlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz. Sudan meselesini de ele aldık. Mısır'ın çabalarını ilettim.

Ayrıntılar geliyor...

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.