Eski Genel Başkan'dan İzmir'de çözüm önerisi: Görüşme ve uzlaşma!
CHP eski Genel Başkanı Hikmet Çetin, İzmir İl Başkanı Ali Engin’i ziyaret etti.
- Ege Postası
- 11.03.2013 - 16:00
CHP İzmir İl Başkanlığı, CHP eski Genel Başkanı Hükmet Çetin’i ağırladı. İl Başkanı Ali Engin’i il kongresi sonrası arayıp kutladığını ifade eden CHP eski Genel Başkanı Çetin, “güç bir dönemde başarılı olacaklarına inanıyorum. Kendilerine başarılar diliyorum. Türkiye ciddi bir aşamadan geçiyor, ülke ciddi sorunlarla uğraşıyor. Bu konuda CHP İzmir örgütünün yapacağı katkının da önemli olduğuna inanıyorum” dedi.
"UZLAŞMAYLA ÇÖZÜLÜR"
Afganistan’da Birleşmiş Milletler’in özel temsilcisi olarak 3 yıl görev yapan Hikmet Çetin, CHP İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Çetin, Afganistan’dan döndükten sonra dünyanın nükleer silahlardan arındırılması ve 'Pakistan’da barış nasıl gelir' konularında uluslararası kuruluşlarla toplantılar yaparak, raporlar hazırladığını anlattı. Dünyada barış için çaba harcayan Çetin, Türkiye’de terör sorununun çözümü için siyasetten arındırılarak yapılacak uzlaşmadan geçtiği belirterek, şunları söyledi:"Terör, Türkiye’nin en önemli sorunu, hiç kuşku yok. 30 yıldır devam eden bir sorun. 3 yıl Afganistan’da kaldım. Bu tür terör olaylarının olduğu ülkelerde görüşme olmadan çözüm çok zor. Uzlaşma olmadan çözüm çok zor. Genel olarak iki türlü düşünebilirsiniz. İdeolojiye dayalı terörle mücadelede güvenlik güçleriyle mücadele ederek başarıya ulaşılabilir kaldı ki insanlar ideolojisini değiştirebilir. Dünyadaki deneyim ve uygulamalar şunu gösteriyor; Afganistan’da da etnik ve mezhep kökenine dayalı terör, genellikle ancak uzlaşmayla çözülebilir. Uzlaşma derken ülkenin ulusal birliği, bütünlüğü üniter yapısı içinde uzlaşmadan söz ediyorum. Umarım o konuda bir uzlaşmaya varılır. Konu siyasi amaçlı bir süreç olarak düşünülmez. Bu milli, ulusal bir konudur."
“NÜKLEER SİLAHSIZ BİR ORTADOĞU”
‘Ne olacak Pakistan’ın hali ‘adı altında oluşturulan 15 kişilik grupta çalışmalar yaptığını ifade eden Çetin, “ Pakistan çok kritik bir durumda bir de nükleer silah var. Bir hafta bölgede çalıştık. Nükleer silahsız bir dünyayla ilgili çalışmamızı üçe ayırdık. Nükleer silahlardan kurtulmak çok uzun bir süreç. Birinci önceliğin Ortadoğu’ya verilmesi konusunda uzlaştık. Nükleer silahsız bir Ortadoğu. Hindistan Pakistan, İran ve İsrail’i de içine katacak şekilde barışın ancak öyle geleceği yönünde karar aldık. Nükleer silahsız bir dünya...” dedi.
Yorum Yazın