Dolar 34,1832
%0.14
Euro 38,1881
%-0.15
Altın 2.928,190
%-0.18
Bist-100 9.745,00
%-0.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Et ve şekerli içecekler böbrek taşına davetiye çıkarıyor

Et ve şekerli içecekler böbrek taşına davetiye çıkarıyor

Almanya’da son 20 yılda böbrek taşı rahatlığı yaşayanların sayısı üçe katlandı. Böbrek taşı oluşumunun ana sebebi olarak artan et tüketimi gösteriliyor. Ancak şimdi şekerli içeceklerin de böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunduğu,...

  • Ege Postası
  • 14.08.2013 - 15:57
Almanya’da son 20 yılda böbrek taşı rahatlığı yaşayanların sayısı üçe katlandı. Böbrek taşı oluşumunun ana sebebi olarak artan et tüketimi gösteriliyor. Ancak şimdi şekerli içeceklerin de böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunduğu, çay ve kahvenin ise riski azalttığı belirlendi.

Dünyanın özellikle refah düzeyi yüksek olan ülkelerinde son yıllarda böbrek taşı rahatsızlığı halk arasında hızla yayıldı. Sadece Almanya’da son 20 yılda böbrek taşı rahatsızlığı vakaları üçe katlandı. Alman Ürolog Birliği'ne göre Almanya’da bugün her 20 vatandaştan biri böbrek taşı rahatsızlığı yaşıyor. Böbrek taşı oluşumuna karşı doktorlar bol bol sıvı içilmesini tavsiye ediyordu. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin Boston şehrindeki Brighamand Woman's Hastanesi'nde yapılan bir araştırmada şekerli içeceklerin böbrek taşı oluşumunu önlemek yerine katkıda bulunduğu ortaya çıktı.

Konu ile ilgili üç araştırma kapsamında 8 yıl boyunca toplam 194 bin kişinin içecek alışkanlıkları takip edildi. Ortaya çıkan sonuç ise oldukça dikkat çekici: Her gün bir defa kola içenlerde böbrek taşı riski yüzde 23, kola dışındaki şekerli ve gazlı içeceklerde ise yüzde 33 oranında arttı. Diğer taraftan kahve ve çayın ise böbrek taşı riskini azalttığı görüldü. Kahve, böbrek taşı riskini yüzde 26 düşürürken çay ise yüzde 11 oranında düşürdü. Ancak böbrek taşı vakalarının bu kadar artmasının arkasındaki en büyük sebebin ise artan et tüketimi olduğu belirtiliyor.

Buna ilaveten tuzlu yemekler, alkol ve çok oturmaya yol açan hayat tarzı da böbrek taşı oluşumuna neden oluyor. Vejetaryen bir beslenme alışkanlığına sahip olanlarda böbrek taşı vakaları yüzde 10 düzeyinde görülüyor. Ayrıca stresli bir yaşam tarzına sahip olanlarda, şehirlerde oturanlarda ve bedensel olarak çalışmayan akademisyenlerde böbrek taşı vakaları daha fazla görülüyor. Doktorlar böbrek taşına karşı günde iki buçuk ile üç litre arasında şu içilmesini, vücudun gece uykuda susuz kalmaması için akşamları yatmadan önce de su içilmesini tavsiye ediyor.

Orta ve Batı Avrupa’da böbrek taşı vakaları halkın yüzde 5’inde görülüyor. Rahatsızlık en fazla 30 ile 50 yaşları arasında görülürken bir kere böbrek taşı vakası yaşayanlarda tekrar ortaya çıkma riski yüzde 60 oranında. Erkek ve kadınlarda ortaya çıkma oranı ise 7’ye 5. Sanayileşmiş ülkelerde erkeklerin yüzde 20’si, kadınların ise yüzde 7’sinde böbrek taşı rahatsızlığının görülme riski yüksek.

13 MİLYON İNSAN KRONİK AĞRILARDAN ŞİKAYETÇİ

Öte yandan Almanya’da 13 milyon insanın kronik ağrı ve sancılardan şikayetçi olduğu bildirildi. Bunun ülke ekonomisine zararının ise yılda 20 ile 30 milyar Euro’yu bulduğu belirtildi. Kronik ağrı ve sancıların oluşmasında öncelikle beslenme alışkanlıkları ve kendini dinlendirme imkanının olmaması veya kullanılmaması gösteriliyor. Özellikle çocuklarda ağrıların kaynağının zamanında ortaya çıkarılmasının bunların kronik hale gelmesini önlemek için önemli olduğu belirtiliyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.