Dolar 34,6413
%0.01
Euro 36,5936
%0
Altın 2.938,370
%0.05
Bist-100 9.652,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
FETÖ sanığı eski polislere ceza

FETÖ sanığı eski polislere ceza

İzmir'de "FETÖ/PDY üyeliği"nden tutuklu yargılanan eski emniyet müdürü Haşim Cankurtaran'a 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Eski komiser yardımcısı Cemil Başaran ise 9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı Örgüt onlara 'A5' kodu vermiş'

  • Ege Postası
  • 26.01.2018 - 13:32

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada yargılanan eski emniyet müdürü Haşim Cankurtaran 9 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bir diğer davada da eski komiser yardımcısı Cemil Başaran 9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanık Haşim Cankurtaran ve avukatı hazır bulundu. 

İddia makamı, esasa yönelik mütalaada soruşturmadan önce 4. sınıf emniyet müdürü olan sanığın, örgütün gizli haberleşme programı ByLock'u kullandığı ve programla 3 bin 887 kez bağlantı kurduğunun tespit edildiğini belirterek, kamuoyunda "mahrem imam operasyonu" olarak bilinen operasyonda ele geçirilen belgelerde Cankurtaran'a, FETÖ mensubiyeti olan, teslimiyeti, sadakati ve bağlılığı en üst seviyede olan kişileri ifade eden "A5" kodunun verildiğine dikkati çekti. 

İtirafçı bir emniyet müdürünün tanık olarak verdiği ifadede sanık Cankurtaran'ın FETÖ ile bağlantılı evlerdeki sohbetlere katıldığı, ayrıca ByLock programındaki grupta A.E. ile bulunduğuna ilişkin beyanının dikkate alınmasını isteyen savcı, sanığın "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan cezalandırılmasını istedi. 

Sanık Cankurtaran ise ByLock tespit tutanağında yanlışlık ve tutarsızlıklar olduğunu öne sürerek, kendisine iftira atıldığını, bu programı kullanmadığından emin olduğunu ancak mahkemeyi ikna edebilecek teknik bilgiye sahip bulunmadığını savundu. 

Tanığın kendisinden intikam almak için gerçeğe aykırı beyanlarda bulunduğunu ileri süren Cankurtaran, "mahrem imam operasyonu"nda ele geçirilen belgeleri de kabul etmediğini söyledi.

Mahkeme heyeti, ByLock kullandığı sabit Cankurtaran'ın 4. sınıf emniyet müdürü olması nedeniyle kamusal kudret kullanmaya memur düzeyindeki elverişli konumu dikkate alındığında meydana getirebileceği olası tehlike ve zararın ağırlığı, suçun işleniş şekli ve kastın yoğunluğunu göz önünde bulundurarak sanığa 6 yıl 6 ay hapis cezası verdi. 

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) ilgili maddesi gereğince cezayı artırarak 9 yıl 9 aya çıkaran heyet, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca, meslekten ihraç edilen emniyet müdürü Haşim Cankurtaran hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

KOMİSER YARDIMCISINA 9 YIL 3 AY 

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında yargılanan eski komiser yardımcısına 9 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Cemil Başaran ve avukatı katıldı. 

Mahkeme Başkanı, sanığın örgütün şifreli haberleşme programları ByLock ile Eagle'ı kullandığının tespitine ilişkin raporun mahkemeye ulaştığını belirtti. Kamuoyunda "mahrem imam operasyonu" olarak bilinen operasyonda ele geçirilen materyallerde Başaran'ın FETÖ tarafından "A5" koduyla fişlendiğini kaydeden Mahkeme Başkanı, bunun anlamının ise "FETÖ mensubiyeti olan, teslimiyete, sadakati ve bağlılığı en üst seviyede olan kişileri ifade ettiği" olduğunu açıkladı. 

ByLock kullanıcı adının "CmL45", şifresinin "Cb#196189" olduğu hususu hatırlatılması üzerine Başaran, kullanıcı adı ve şifresinin kendisi için bir anlamının bulunmadığını ifade etti. Başaran, "196189" ibaresinin sicil numarası, "45" rakamının ise memleketi Manisa'nın trafik kodu olduğunu savunarak, bunların kendisiyle alakasının bulunmadığını iddia etti. 

Başaran, ByLock'u cep telefonuna indirmediği, kurmadığı ve kullanmadığını ileri sürerek, "Mahrem imam operasyonunda ele geçirilen belgeler ve fişlemeyi de kabul etmiyorum. Bu bilgiler personel dosyamdaki bilgilerden elde edilebilecek bilgilerdir. Bu belgeyi kabul etmiyorum." dedi. 

Duruşma savcısı, polis memuru olarak meslek hayatına başlayan Başaran'ın 2009'da komiser yardımcısı rütbesiyle görev yaptığı, bu süre boyunca kritik birimlerde çalıştığı, 17-25 Aralık sürecinin ardından örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in talimatıyla kapatılan Bank Asyada altın hesabı açtığı ve bunu bir yıl boyunca aktif şekilde kullanıldığını kaydetti. Savcı, sanığın ByLock ve Eagle'ı kullandığı hususları da dikkate alınarak "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla cezalandırılması yönünde mütalaa verdi. 

Başaran, suçsuz olduğunu savunarak beraatini istedi. 

Sanığa 6 yıl 2 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, bunu Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince yarı oranında artırarak 9 yıl 3 ay'a çıkardı. 

Duruşmalarda pişman olduğuna ilişkin hal ve davranışta olmayan sanığın cezasında herhangi bir indirim uygulamayan heyet, Başaran'ın tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı. 

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı Cemil Başaran, Nisan 2017'de tutuklanmıştı. Başaran hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla dava açılmıştı. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.