Flaş! MHP eski milletvekili de gözaltına alındı
Msnisa'daki FETÖ / PDY operasyonunda on gün önce gözaltına alınan eski rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli tutuklandı. Öte yandan gözaltına alınan avukatlar arasında Manisa eski Baro Başkanı ve eski MHP milletvekili Zeynel Balkız'ın da bulunduğu öğrenildi.
- Ege Postası
- 10.08.2016 - 11:14
Manisa'da, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada görevinden uzaklaştırıldıktan sonra gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ile akademisyen ve üniversite personeli toplam 18 kişi tutuklandı. 7 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
Darbe girişimine yönelik Manisa'da yürütülen soruşturma kapsamında CBÜ'de, 26 Temmuz'da, eski Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli'nin de aralarında bulunduğu toplam 25 akademisyen ve üniversite personeli görevinden uzaklaştırıldı; gözaltına alındı. Gözaltına alınan 25 kişi, dün adliyeye sevk edildi. 20 saat süren sorgularının ardından şüphelilerden eski rektör Prof. Dr. Mehmet Pakmedirli ile M.Ö., Y.U., S.A., M.Ö., A.Ç., G.B., M.G., F.U., Ö.F.M., E.U., E.Ö., B.T., M.M.Y., M.Y, S.Ş., M.G. ve Z.B. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı. Şüphelilerden H.T., M.B., M.Ö., S.C., A.A., Y.G. ve Z.A. ise adli serbest şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında ayrıca eski rektör Pakdemirli'nin de bulunduğu avukat, öğretmenler ve akademisyenler olmak üzere toplam 43 kişini ise mal varlıklarına el konmuştu.
AVUKATLARA GÖZALTI
Manisa'daki soruşturma kapsamında bugün ise 11 avukat gözaltına alındı. Manisa Devlet Hastanesi'ndeki sağlık kontrolünün ardından gözaltındaki avukatlar, emniyete götürüldü.
Manisa eski Baro Başkanı ve eski MHP milletvekili Zeynel Balkız
ESKİ VEKİL BALKIZ DA GÖZALTINDA
Manisa'da, darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan avukatlar arasında Manisa eski Baro Başkanı ve eski MHP milletvekili Zeynel Balkız'ın da bulunduğu öğrenildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan Avukat Ali Bilgiç'in de yakalanmasıyla gözaltına alınan avukat sayısının 12'ye çıktığı belirtildi.
Gözaltına alınan diğer avukatların ise Hasan Gürhan Onat, Ali Özcel, Mehmet Güler, Menderes Hırçıner, Serhan Çelik, Berker Mutaf, Süleyman Esin, Haluk Bedel, Ertan Ergün ve Sadettin Yılmaz olduğu belirtildi.
Gözaltına alınanlardan Zeynel Balkız, Menderes Hırçıner ile Gürhan Onat'ın soruşturma kapsamında mal varlıklarına el konulmuştu. Hasan Gürhan Onat ile Menderes Hırçıner, 'FETÖ' soruşturması kapsamında geçen yıl yine gözaltına alınmış ve Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince serbest bırakılmıştı
BARO BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, kentte aralarında eski Baro Başkanı Zeynel Balkız'ın da bulunduğu toplam 12 avukatın gözaltına alınmasıyla ilgili konuştu. Giritligil Otel'de baro başkanlığına tekrar aday olduğunu duyurmak için düzenlediği toplantıdan sonra konuşan Arslan, darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturmalarda gözaltıların veya tutuklamaların titizlikle yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Soruşturmaların cadı avına dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, "Burada gerçek suçlular ile suçlu olmayanlar ayrılmalı. Bu ayrıma çok dikkat edilmeli. Çünkü bu ayrıma çok dikkat göstermediğimiz zaman ileride dönüşü olmayan mağduriyetler söz konusu olur" diye konuştu.
"HAKLI İLE HAKSIZ AYRIMI TİTİZ YAPILMALI"
Gözaltındaki 12 avukatın gözaltı süreçlerinin hızlı ve adil bir şekilde olması gerektiğini söyleyen Baro Başkanı Arslan, "Deliller nedir, ne değildir şu anda bunları bilmek mümkün değil. Burada haklı ve haksızın ayrımı yapılması noktasında çok titiz davranılmasını istiyoruz. Bu tür gözaltılar da tutuklanmakta söz konusu. Fakat biliyoruz ki tutuklanma her zaman için tutukladığınız kişi suçsuzsa ve ilerde beraat etmesi söz konusu ise dönüşü imkansız mağduriyetlere neden olacaktır. Bu anlamda da sorgunun ve soruşturma evlerinin titizlikle yürütülmesi gerekir" diye konuştu.
GÖZALTI SÜRECİNDE GEREKENLERİ ANLATTI
Baro Başkanı Arslan, FETÖ soruşturması çerçevesinde gözaltına alınanların savunmaları yapan veya yapacak olan avukatların FETÖ'cü olarak özdeşleştirilmemesi gerektiğinin de altını çizdi. Gözaltındaki avukatların süreçlerine de değinen Arslan, "İlerleyen aşamada bu kişilerin ifadeleri alınırken, sorguları yapılırken, mahkemeye de sorgulamaları yapılırken eğer avukat bulundurulmazsa, zorluk çıkarılır ve sorun yaşanırsa ileride Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde tazminatlarla karşı karşıya kalmasına sebep olabilir. Ancak bu zamana kadar yaşanan gözaltılar da böyle sorun yaşamadık. Avukatlarımızın sürece rahat katılımlarının sağlanması için herhangi bir sorunun ve psikolojik baskının yapılacağını sanmıyoruz. Manisa'da şu an bir baskı yok. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın ya kendi tercih ettikleri avukatlar aracılığıyla ya da bizim baromuz görevlendireceği avukatlarımızın eşliğinde ifadeleri alınacaktır. Sistemden biz sırayla gerekli görevlendirmeleri yaparız. Herkesin savunmaya ihtiyacı vardır. Ceza yasasına göre ise ifadelerin avukatlar aracılığıyla alınması gerekir" diye konuştu. (DHA)
Yorum Yazın