Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gazetecilerden Demokratikleşme Paketi yorumu

Gazetecilerden Demokratikleşme Paketi yorumu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün basın toplantısı ile açıkladığı Demokratikleşme Paketi’ni gazeteciler yorumladı.     Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca: “Türkiye’nin ileri demokrasisi için atılan...

  • Ege Postası
  • 30.09.2013 - 14:15
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün basın toplantısı ile açıkladığı Demokratikleşme Paketi’ni gazeteciler yorumladı.

    Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca: “Türkiye’nin ileri demokrasisi için atılan her adım önemlidir. Bu pakette önümüzdeki süreçte Türkiye’nin önünü açacak bazı ayrıntılar ifade edilmiş. Mesela siyasi baraj noktasında, üç seçenek sunulmuş. Bunlar önümüzdeki dönemlerde tartışılacak, Türkiye için hangisi daha demokrasiye uygunsa o olacak. İkincisi kamuda çalışmak üzerine bir takım yenilikler getirilmiş. İnsanların dinleri, inançları gereği çalışma özgürlüklerinin önündeki engeller kaldırılmış. Bunla beraber tekrar bazı harflerin kullanılması, Nevşehir Üniversitesi’nin adının değiştirilmesi, il ve ilçeler… Bunlar önemli şeyler çünkü insanların takıldığı noktalardı. Bu paketin de ve bundan sonra gelecek paketlerin de Türkiye’nin demokrasisine katkısı olacağına inanıyoruz. Sürpriz yoktu. Zaten günlerdir bunlar konuşuluyordu. Konuşulanların derli toplu şekilde Sayın Başbakan tarafından ele alınmış şekli idi.”

    Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek: “Benim açımdan bir sürpriz yoktu… Cemevlerinin statüsüne ilişkin bir beklenti vardı. Çünkü ilk taslak çalışmalarında da olacak diye kamuoyuna yansıtılmıştı. Statü olmadığı için dedelere ve cemevi çalışanlarına da kadro meselesi olmadı. O açıdan Aleviler tamamen paketin dışında diyebiliriz. Belki sadece ayrımcılık meselesi, ibadet meselesi ile ilgili bölümden yararlanabilirler. Kürtler de ana dilde eğitimi kamudan bekliyordu ama özel okullarda olacak deniyor. O da bir hayal kırıklığı yaratabilir çünkü dershaneler açıldığında özel sektör becerememişti… Bence hiç yoktan iyidir ama toplumun temel beklentilerini karşılayacak kadar dolu bir paket çıkmadı.”

    Kanal24 Televizyonu Ankara Temsilcisi Yaşar Taşkın Koç: “Sürpriz madde var. Eş başkanlar, bugüne kadar hiç tartışılmayan başlıklardan biriydi… Cemevleri beklenen bir başlıktı ama dün gece biraz daha uzun tartışılıp bir sonraki düzenlemeye, pakete acaba sıkıntı mı olur bu hali ile deyip değişmiş. Onun dışında başörtüsü ile ilgili açıklama… Çoğu beklediğimiz, bildiğimiz başlıklardı. Bence iyi bir adım oldu. Seçimlerden bu yana epeydir beklenen sorunlar vardı. Bunlar aşıldı. Bende paketin bıraktığı izlenim bundan sonrada devamının geleceği yönünde. En büyük sürpriz belki de seçim sistemi idi. Artık Türkiye bunu tartışacak. Tartışmaya açmış olmaları da en büyük sürpriz oldu.”

    Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet: “Önemli bir bölümü haberleştirildi ama çıkmayan bir başlık vardı o da Andımız’ın kaldırılması, sürpriz olarak açıklandı. Daha önce ortaokullarda kaldırılmıştı. İlkokullarda da Başbakan Andımız’ın kaldırılacağını söyledi. Bu tek bir başlık ama çok geniş bir kitleyi, tüm öğrencileri , tüm velileri dolayısı ile de tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir karar. Burada Başbakan’ın en başta birkaç kez altını çizdiği, ‘bu bir nihayet değil bir aşamadır’ cümlesinin ben de altını çizmek istiyorum. Bu paketlerin devamının geleceğini de öngörebiliriz. Bir de seçim sistemi ile ilgili üçlü bir başlık tartışmaya açıldı… Genel hatları ile baktığımız zaman Türkiye’de demokrasi standartlarını önemli ölçüde geliştirecek bir pakettir. Eksikler mutlaka vardır bu eksiklerde önümüzdeki süreçte tartışılacaktır. Ama genel itibari ile Kürt sorunu ile ilgili kamuda başörtüsü gibi konularda genel özgürlükleri geliştirecek bir perspektif olduğunu gördük.”

    Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak: “Hiç sürpriz yok. Daha önce hepsi çeşitli defalar kamuoyu önüne getirilmiş. Haberlerde, yorumlarda, açıklamalarda, Sayın Başbakan’ın verdiği mesajlarda. Beklentilerin hepsini karşılar mı bilmiyorum ama beklenmedik bir düzenleme yok. "

    Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila: “Sürpriz olmadı diyebiliriz. Çünkü Başbakan’ın açıkladığı bir çok düzenleme daha önce basında yer almıştı. Kapalı yürütülen bir çalışmaydı ama yine de basına sızanlar vardı… Önemli kararlar bunlar, tartışma yaratacaktır. Bazı kararlara muhalefetin tepkisi olacaktır, bazı sivil toplum kuruluşlarının da tepkisi olacaktır. Seçim sistemi konusunda hükümetin bir karar vermediğini gördük… Aslında bu konuda karar verdiğine dair duyumlarımız vardı vermediğini gördük. BDP cephesinin beklentileri açısından birkaç olumlu yönde adım var. Ama onlarda yeterli bulmayacaklardır… Çözüm süreci ile ilgili konular, çözüm sürecini güçlendirecek yönde adımlar olarak görülüyor ama dediğim gibi BDP’nin taleplerini karşılamayacak. Çünkü beklentilerden bir tanesi de Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Şartı’na Türkiye’nin koyduğu şerhleri kaldırmasıydı. Böyle bir karar bekleniyordu. Bu karar BDP’nin ısrar ettiği bir talepti, özerklik yolunda. Böyle bir kararı Başbakan ve hükümetin vermediğini, pakete koymadığını görmüş olduk. Bu yönü itibariyle de BDP eleştirecektir. Kamuda başörtüsünün serbest bırakılması da önemli bir düzenleme. Sadece asker, polis, hakim ve savcılar hariç olmak üzere diğer kamu kurumlarında görev yapanların başörtüsü takabileceklerini öğrenmiş olduk. Başbakan bunu ifade etti. Bu başörtülü milletvekili de olabileceğine işaret sayılabilir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.