Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güler Horozgediği Köyü'nü meclis gündemine taşıdı

Güler Horozgediği Köyü'nü meclis gündemine taşıdı

İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, yüksek gerilim hattının Horozgediği Köyü üzerinden geçirilmesinden dolayı köyde yaşayanların kaygılarını ve devam eden hukuki sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

  • Ege Postası
  • 28.05.2013 - 12:38
ANKARA -  İZDEMİR Enerji Üretimi A.Ş. tarafından Aliağa – Horozgediği mevkiinde yapımı devam eden termik santralin, elektrik enerjisini ulusal şebekeye bağlayacak yüksek gerilim hattının üzerinden geçeceği Horozgediği Köyü halkının ciddi bir tehlike ile karşı karıya olduğunu belirten Güler, “yüksek gerilim hattının neden olacağı elektromanyetik dalgalar ile çok ciddi sağlık sorunlarıortaya çıkabilecektir. Konuya ilişkin Aliağa Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından oluşturulan, aralarında üniversite bilim insanlarının hazırladığı bilirkişi raporu var. Elektromanyetik dalgalara maruz alanların olası kanserojen riski içerdiği raporda belirtilmiş. Yine bu kadar yakın bir yerde elektromanyetik dalgalara maruz çocuklarda lösemi hastalığı riskinin yüksek olduğu vurgulanmış ancak; tüm bunlara karşı konu görmezden gelinerek çalışmalara devam edilmektedir” dedi.

“Yangından mal mı kaçırıyorsunuz'”


Böylesine riskli bir uygulamanın düzensiz ve özensiz bir şekilde yapılmasını da eleştiren Güler, “ vatandaşa hiçbir açıklama yapılmadan, bilgi verilmeden ben senin yerini istimlak ettim ve bankaya da paranı yatırdım deniyor…Daha yapımı devam eden bir santral var ortada. Olağanüstü zamanlarda kullanılacak bir yöntemle yani acele kamulaştırma yöntemiyle insanların evini tarlasını kamulaştırıp, vatandaşın karşısına işçileri ardından da jandarmayı gönderiyorsunuz! Yangından mal mı kaçırıyorsunu? Bu nasıl bir anlayıştır'” dedi.

Yüksek gerilim hattının sanayi imarlı arazilerin kamulaştırma bedelinin yüksek olmasından dolayı, hattın Horozgediği Köyü üzerinden geçirildiğine dair köylülerin şikayetlerini dinlediğini ifade eden Güler, “ insan sağlığını para karşılığında hiçe sayan bir anlayışı kabul edemeyiz. Sırf birilerinin daha fazla kazanç elde etmesi uğruna vatandaşın canını riske etmek hiçbir sorumlu anlayışın ve yöneticinin uygulaması olamaz. Vatandaşımız malımızdan vazgeçtik canımızın derdindeyiz diyerek endişelerini ifade ediyor. Halk sağlığını tehdit etmeyecek bir yerden değil de sırf daha ucuza kamulaştırma olsun diye ve olağanüstü yöntemde kullanılacak bir kamulaştırmanın uygulanmasının kamu ahlakı ve anlayışı ile bağdaşır hiçbir yönü yoktur” dedi.

“Halk sağlığına ve hukuka duyarlı olamaya çağırıyorum”


Konunun hem idari mahkemede hem de asliye hukuk mahkemesinde devam ettiğinin altını çizenGüler, “devam eden yargı süreci var. Buna karşılık köylüler taşeron işçileri ve kolluk güçleri ile karşı karşıya getirilerek büyük bir huzursuzluk yaratılıyor. Hukuk devletinde yaşadığımızı düşünüyoruz. Böylesine önemli ve yaşamsal değerde bir konu hukuk tanımaz bir anlayışla sürdürülemez. İlgili ve yetkili herkesi halk sağlığına ve hukuka duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi.

İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler’in TBMM Başkanlığına yanıtlaması istemiyle Enerji ve TabiKaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a yönelttiği sorular şöyle:

1. Horozgediği Köyü üzerinden geçirilecek olan yüksek gerilim hattı projesinin ÇED raporu var mıdı? Varsa ne zaman ve nasıl bir süreçle temin edilmiştir'

2. Yüzlerce insanın yaşadığı bir köyün ortasından – üstündengeçecek yüksek gerilim hattının zararları konusunda bir çalışma yapılmış mıdı? Sonuçları nelerdir'

3.Köylülerin ev ve tarlalarının acele kamulaştırma yöntemiyle yapılmasının nedeni nedi? Acele kamulaştırmayı gerektirecek olağanüstü durum söz konusu mudur'

4.Köyün üstünden geçecek yüksek gerilim hattı projesinde güzergah değişikliği yapılmış mıdı? Yapıldıysa önceki güzergah nasıld? Şimdiki güzergah neres? Değişikliğin nedenleri nelerdir'


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.