Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güler'den 'Adil yargılanma talebi'

Güler'den 'Adil yargılanma talebi'

İzmir Milletvekili Güler Adli Sicil Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa önerisi verdi. Değişiklik, adli sicil kayıtlarının silinmesi maddesini düzenleyen madde 12’ye bir fıkra eklenmesini öngörüyor.

  • Ege Postası
  • 04.02.2015 - 15:30
Güler, “adil yargılama hakkı gaspedilmiş kişilerin şimdi de çalışma hakları gaspedilmiş durumda. Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruları değerlendirdi. Adil yargılama hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Bu kişiler serbest bırakıldı. Yargılama yeniden yapılacak. Ne var ki bu süre içinde çalışmaları engelleniyor. Çünkü Adli Sicil Kanununa göre adaletsiz yargı sonunda verilen hapis cezaları sicilden kaldırılmamış; yasa gereğince de idare bu kayıtları kendisi kaldıramıyor. Böyle hukuk-dışı bir şey olacağını kim düşünebilirdi k? Olmayacak işlerden biri oldu; şimdi yasaya da hakkaniyeti ve adaleti sağlayacak değişiklik hükmünü işlemek kaçınılmaz durumda. Kumpas davalar, tam adalet için mevzuatta değişiklik gerektiriyor” dedi.

Kumpas davaların mağdurları!
Kumpasların, hakları zincirleme ortadan kaldırdığını dile getiren Güler şöyle dedi: “Adil yargılanma hakkının ihlal edilmesi, yurttaşlık hakları bakımından yeterince ağır bir sorundur. Bu durumun en iyi örneği, bir kumpastan ibaret olduğu her kesimce açık olarak kabul edilen Balyoz Davasının mağdurlarıdır. Üretilmiş sahte dijital dosyalarla 134 denizci, 41 havacı ve 1 karacı muvazzaf subay, haksız yere özgürlüklerinden ve mesleklerinden oldu. Kumpas mağduru bu insanlar, Anayasa Mahkemesince adil yargılanma hakkının ihlal edildiğinin kabul edilmesiyle birlikte bu kişiler özgürlüklerine kavuşmuş, ancak adli sicildeki mahkumiyet kayıtları nedeniyle mesleklerine kavuşamamışlarıdır. Deneyimleri ve parlak sicilleri ile vatan savunması emanet edilen subaylar, adli sicil kayıtlarında hükümlü göründükleri için en iyi bildikleri işlerinde çalışamaz olmuşlardır. Yıllarını denizlerde geçirmiş subaylar Gemi Adamı Belgesi alamamakta, havacılar THY dahil hiçbir havacılık kuruluşuna başvuramamaktadır.”

Mevzuattaki boşluk giderilmeli!
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının 23 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Güler, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru sonucu vereceği "adil yargılama hakkının ihlali kararı” sonrası ne yapılacağı, yasalarla düzenlenmemiştir. Mevzuattaki bu boşluk, çalışma hakkının gasp edilmesi sonucu yaratmıştır. Bu amaçla, Adli Sicil Kanunu’nun 12. Maddesine 4. Fıkra olarak bir hükmün eklenmesi, anayasal çalışma hakkının sağlanması ve mağduriyetlerin giderilmesi yönünde çok önemli bir boşluğu giderecektir. Bunun için 25/5/2005 tarihli ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanununun 12 nci maddesine “(4) Bir ceza yargılaması ile ilgili olarak yapılan bireysel başvuru sonucu Anayasa Mahkemesinin adil yargılanma hakkının ihlali kararı verdiği  mahkümiyet kararına ilişkin adli sicil ve arşiv kaydı tamamen silinir.” hükmü eklenmesi tüm sorunları çözecektir.” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.