Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güzelbey: Kentsel dönüşümün içinde sosyal restorasyon unutulmamalı

Güzelbey: Kentsel dönüşümün içinde sosyal restorasyon unutulmamalı

Tarihi Kentler Birliği (TKB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kentsel dönüşümün binaları yıkıp yerine 12 katlı sadece rant amaçlı bina yapmak olmadığını söyleyerek, kentsel dönüşümün içine mutlaka sosyal...

  • Ege Postası
  • 11.05.2013 - 00:38
Tarihi Kentler Birliği (TKB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, kentsel dönüşümün binaları yıkıp yerine 12 katlı sadece rant amaçlı bina yapmak olmadığını söyleyerek, kentsel dönüşümün içine mutlaka sosyal restorasyonu koymak gerektiğini belirtti.

Adana büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Adana'da 400’e yakın belediyenin başkanı HiltonSa Otel’de yapılacak Tarihi Kentler Birliği toplantısında buluşacak. Toplantı öncesi belediye başkanları, meslek örgütü temsilcileri, oda başkanları ve davetlilere yönelik Seyhan Oteli’nde bir yemek verildi. Yemekte konuşan Tarihi Kentler Birliği (TKB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Çukurova’nın her tarafının tarih koktuğunu belirtip, açık hava müzesi olduğunu vurguladı. Günümüzde artık kültüre yatırım yapan şehirlerin ön plana çıktığının altını çizen Güzelbey, kültüre yatırım yapan şehirlerin daima bir adım öne çıktığını anlattı. Tarihi eserlere ve kültürün sahiplenilmesiyle geleceğe yatırım yapılacağını vurgulayan Güzelbey, “Geçmişle geleceği birleştirmeye çalışıyoruz. Eskiden şu harabelerden kurtulsak diye bakılan, düşünülen, şunları yıksak ta yerine açık otopark yapıp 3-5 kuruş para kazansak diye düşünülen binalar, bugün şehrimizin en değerli varlıkları haline gelmektedirler ve bunun sayesinde şehrin ekonomisi canlanıyor, şehir insanların yaşam seviyesi yükseliyor.” dedi.

Konuşmasında kentsel dönüşüm konusuna da değinen Güzelbey, önemli uyarılarda bulundu. Kentsel dönüşümün şehirdeki binalar yıkıp, yerine pek ruhlu olduğu söylenemeyecek tek tip yüksek konutlar yapmak olmadığının altını çizen Güzelbey, “Kentsel dönüşüm aslında bir mantıktır. Şehirdeki topyekün değişimi bunun içine koymak lazım. Kentsel dönüşümün içine mutlaka sosyal restorasyonu koymak lazım. Yoksa binaları yıkıp yerine 12 katlı sadece rant amaçlı bina yapmak kentsel dönüşüm olmayıp, şehri çirkinleştirmekten başka bir şey değildir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise kendilerinin iki ideali bulunduğunu, bunların ise Çukurova ve bütünündeki doğal varlıkların önemini anlatmak ve sahip çıkmak ile kentleri oluşturan kimliklere sahip çıkmak olduğunu dile getirdi. Tarihi Kentler Birliği'ndeki her toplantının birbiriyle yarıştığını anlatan Aldırmaz, eskiden sadece belediye başkanları düzeyinde gerçekleşen bu toplantıların bugün her kesime ulaştığını söyledi. Aldırmaz ayrıca, Çukurova’nın tarihi, kültürel ve turistik değerlerini de sıralayarak, el ele vererek aşılamayacak hiçbir sorun bulunmadığını anlattı.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de, Adana'nın kendi kimliğini, Çukurova'nın tamamını kapsayacak şekilde Türkiye gündemine taşımak için büyük bir atılımın en önemli 'kalıcı adımını' attığını kaydetti. Adana'da bu tür toplantıların 10 sene önce yapılması gerektiğine işaret eden Sözen, "Adana'da bu toplantı çok gecikmiş bir toplantıdır. Eğer bu toplantı bundan 8-9 yıl önce yapılmış olsaydı bugün çıplak gözle görecekleriniz dünden çok daha başka olacaktı. Bu toplantı yemek içmek görmekten öte bir düşüncenin değiştiğini, değişeceğini gösterme toplantısıdır." diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.