Hayvanseverler Kocaoğlu'na tepkili
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından dün gündüz saatlerinde Konak’ta gerçekleştirilen bir tören sonrasında meydanda bulunan sokak köpekleri, tören esnasında söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tepkisini çekmiş ve Hayvanları Koruma Yasası bu konuşma ile gündeme taşınmıştı. Yasadaki sokak köpeklerinin kısırlaştırma ve aşılama işlemlerinin ardından bulunduğu yere bırakılmasıyla ilgili düzenlemeye değinen Başkan Aziz Kocaoğlu’nun dünkü sözleri sonrasında hayvan severler ayağa kalkarken, HAYTAP Federasyonu İzmir Temsilcisi Esin Önder yaptığı açıklamada Büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinin görevlerini yerine getirmediğini savunarak eleştiride bulundu.
- Ege Postası
- 03.12.2013 - 15:32
BAKANLIK’IN YAZISINI ÖRNEK GÖSTERDİ
Önder açıklamasının devamında, Balçova Belediyesi’nden her gün yardım istediği halde taleplerine cevap gelmediğini belirterek, “Besleme yaptığım İnciraltı bölgesinde hamile, dişi birçok hayvan bulunmaktadır ve her gün belediyeyi çağırmama rağmen ilgilenmemektedir. Menemen, Menderes, Foça, Kiraz, Kınık, Beydağ, Bayraklı’da ayni şekilde kısırlaştırma, tedavi ve rehabilitasyon merkezleri yoktur. Her ne kadar Orman ve Su İşleri Bakanlığı, kanunda yaptırım maddesi yok dese de, 27.4.2010 senesinde İçişleri Bakanlığı’nın ivedi önlem alınması için 81 ilin valiliğine gönderdiği ve eylem planı yapılmasını istediği yazı bulunmaktadır” dedi ve gerekli düzenlemelerin yasal zemini bulunduğunu belirtti.
“BELEDİYELER GÖREVLERİNİ SAVSAKLIYOR”
İzmir genelindeki birçok ilçede kendilerinin gayretleri ve zorlamaları ile barınak ve hayvan bakım merkezleri açıldığına dikkat çeken Önder, “Gayret ve çalışmalarımız, sayısı yüzleri bulan dilekçelerimiz tıkanma noktasındadır. Belediyelerimiz popülasyonu arttırmakta ve hiçbir şekilde olumlu adım atmamaktadır. Diğer bazı belediyeler de istenilen sayıda kısırlaştırma yapmamakta, görevlerini savsaklamaktadırlar. 5199 sayılı kanunun 7’inci maddesi bu görev ayni çöp toplama işlemi gibi ilçe belediyelerine verilmiştir. İlçe belediyelerinin sınırlarında olan bir yasaklı veya agresif köpek anında merkezleri olmayan ilce belediyelerce uyutulmaktadır. Çünkü, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sahip olduğu yerler dolmuştur ve rehabilitasyon merkezleri yoktur. Bu görevi Büyükşehir Belediyesi tamamen yapamaz. Büyükşehir Belediyesi, ilce belediyelerin çöplerini gelip kendi mi toplamaktadır'” diye konuştu.
VALİLİK’İ GÖREVE ÇAĞIRDI
HAYTAP İl Temsilcisi Esin Önder, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, senelerdir görev yapmayan belediyelere hizmet etmiş ve onları tembelliğe sevk etmiştir. Bugüne kadar yaptığı kısırlaştırmalar için teşekkür ediyoruz ama, ilçe belediyeleri toplama ekibi ve veterinerlik hizmeti vermeden, sadece Büyükşehir bu sorunu çözemez. Sayın Vali yardımcılarımızdan Valiliklere gönderilen eylem planını ve genelgeyi inceleyerek, yaptırım sağlanmasını hayvanlarımız ve insanlarımız adına rica ediyorum. Önlem alınmadan toplamak nereye kadar sonuç verecekti? Her geçen gün bu sorun katlanarak büyümektedir. Birbirlerinin sınırlarına kopek bırakan belediye sayısı artmaktadır” dedi ve Valilik İl Kurulu’na çoğu belediye başkanının katılmadığını belirterek sitemlerini dile getirdi.
“BELEDİYELER GÖREVE ZORLANMALI”
Önder açıklamasının sonunda eylem planının mutlaka yürürlüğe konulması gerektiğini belirterek, “Bunun için Veteriner Odası, İl Tarım Müdürlüğü ve özel veterinerlerden yardim istenip, ilçe belediyeler zorlanmalıdır” diyerek ilgili makamların tamamını görevlerini yapmaya davet etti.
KOCAOĞLU NE DEMİŞTİ'
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Meydanı’nda gerçekleşen ENGELSİZMİR Kırmızı Bayrak Töreni sırasında çevrede bulunan sokak köpeklerine ve kimsesiz hayvanlara atıfta bulunarak, “Hepimiz hayvan severiz ama Hayvanları Koruma Yasası çıktığından beri resmi törenlerin, açık havada yapılan etkinliklerin en büyük aktörü sokak köpekleri oldu. Bu doğru mudu? Yanlış mıdı? Yurt dışında da bu böyle m? Avrupa’da sokak köpeği var mı, yok mu ' Bu işin yasal düzenlemesi yapılır m? Arkadaşlarımız ve biz bu konuda soruşturmalar geçirdik. Savcılığa suç duyurusunda bile bulunuldu. Bu iş zapt-ı rap altına alınmalı. Konak, Gündoğdu , Cumhuriyet Meydanlarında sokak hayvanlarının sürüleriyle yaşamak zorunda değiliz. İsteyen evinde, bahçesinde besleyebilir. Ancak, bugünkü durumu kabul etmek mümkün değil. Bu yasanın bir an önce değişmesi gerekli. Bu hayvanların çoğu trafik kazasında ya sakat kalıyor ya hayatını kaybediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler tarafından son derece sağlıklı, veterinerler kontrolünde, yaşamalarını sağlamak bizim görevimiz. Ancak yasal engeller olduğunun da altını çizmek istiyorum” demişti.
Yorum Yazın