Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hurda rezaletine Büyükşehir 'dur' dedi

Hurda rezaletine Büyükşehir 'dur' dedi

Geçtiğimiz yıl İl Özel İdaresi'nin kapatılması ile başlayan "hurda rezaletine" İzmir Büyükşehir Belediyesi dur dedi. Yaşanan paylaşım krizi ile gündeme gelen kuruma ait taşınır ve taşınmaz malların tasfiyesi sürecinde Valilik tarafından verilen paylaşım kararları yargıdan dönerken, söz hakkı ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Tasarrufu kendisine geçen iş makineleriyle ilgili AK Parti'li belediyelere öncelik tanıyan Büyükşehir Belediyesi, ilk etapta 8 aracı Menderes Belediyesi'ne hibe etti. Hurda rezaletine Büyükşehir 'dur' dedi

  • Ege Postası
  • 19.09.2015 - 09:03
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bütünşehir Yasası’nın ardından Özel İdare’ye ait taşınmazları hazineye, araç gereçleri ise ilçe belediyelerine devreden İzmir Valiliği’nin kararı yargıdan döndü, süreç sil-başa sardı. Valilik kararı ile ilçe belediyelerine verilen tüm taşınır mallar İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçerken, iptal kararının ardından gözlerin çevrildiği belediyelerin çalıştırdığı iş makineleri ve araçlarla ilgili Büyükşehir cephesinde flaş bir gelişme yaşandı.
 
 
BİR YIL SONRA GELEN ADALET
Geçtiğimiz Temmuz ayında idare mahkemesinin verdiği iptal kararı doğrultusunda İl Özel İdaresi'nden kalan iş makineleri ve ekipmanlarla ilgili insiyatif İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geçti. Valilik tarafından ilçelerden geri istenen araçlarla ilgili yeni dağıtım kararı alan Büyükşehir Belediyesi'nden özellikle kırsal bölgeleri yakından ilgilendiren kritik bir hamle geldi. Valilik'ten davacı olan ve itirazları İzmir 2'inci İdare Mahkemesi tarafından haklı görülen Büyükşehir Belediyesi, yeniden gerçekleşen araç dağıtımında ilk kozunu oynadı.
 
BELEDİYE "HİZMET ESASINA GÖRE PAYLAŞIM" DEDİ
Araçların Karayolları, DSİ, valilik ve ilçe kaymakamlıkları gibi kurumlara dağıtılmasına, sayısı 288'i bulan iş makinesinin CHP'li ve AK Parti'li ilçe belediyeleri arasında eşitsizlik yaratacak biçimde paylaştırılmasına tepki gösteren Büyükşehir Belediyesi, mahkemenin büyük ölçüde kendisine devrettiği taşınmazlarda tercihini Menderes ve Bayındır'dan yana kullandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun geçtiğimiz aylarda "adaletli dağıtım" sözü verdiği söz konusu iş makineleriyle ilgili çıkan ilk karar ilçelerin lehine oldu.
 
İLK TAHSİS AK PARTİ'Lİ BELEDİYEYE
Çıkan mahkeme kararı sonrasında İzmir Valiliği'nin kendisine devrettiği Özel İdare'den kalan iş makineleri ile ilgili yeni karar alan Büyükşehir Belediyesi önceliği AK Parti'li belediyelere tanıdı. Geçtiğimiz aylarda araçlar için çağrı yapan ve başkanların dile getirdikleri hizmet isyanıyla gündeme gelen belediyelerden Menderes'e bir adet dozer, bir adet ekskavatör, bir adet greyder, iki adet vibrasyonlu silindir, bir adet kamyon, bir adet damperli kamyon ve bir adet de beko-loder verildi. Çoğunluğu 2006 model ve yeni durumdaki toplam 8 aracı alan ilçe, Valilik kararıyla gelen araçların büyük kısmını da Büyükşehir Belediyesi'nden tekrardan almış oldu. Böylece, Temmuz ayında Büyükşehir Belediyesi'nden 3 adet hibe kamyon alan Menderes Belediyesi'nin son üç ayda ilçeye aldığı toplam araç sayısı da 11'e yükseldi.  
 
HURDA KRİZİNE KURBAN GİDEN BAYINDIR'A YARDIM ELİ
Diğer yandan, kırsalda vatandaşa hizmet götürtmekte zorlanan ilçe belediyelerine araç desteği sağlayan Büyükşehir Belediyesi, talepleri doğrultusunda Bayındır ilçesine de bir kamyon ve bir adet greyder hibe etti.
 
SOYLU TAHSİS İSTEDİ, BÜYÜKŞEHİR HİBE ETTİ
Geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada mahkemenin iptal kararına karşı yeni dava açacağını duyuran ve Büyükşehir Belediyesi'nden iş makinelerinin ilçeye tahsis edilmesini isteyen Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, "Bu araçları geri vermemiz mümkün değildir. Araçları aldığımızdan bu yana yol yapıyoruz, yeni projelerde kullanıyoruz. Bana birçok belde ve 20 yeni köy bağlandı. Açılmadık yol, girilmedik yer bırakmadık. Hukukçularımız ile görüşme yaptım. Ben de dava açacağım. Bu araçların bizden alınması demek hizmetlerin aksaması anlamına gelir. Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararı ile araçları kendisine alabilir ama bize de tahsis yapabilir" demişti.
 
VALİLİK BAYINDIR'A "İTTİRMEYLE" ÇALIŞAN ARAÇ VERMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl Valilik tarafından alınan karar sonrasında CHP'li belediyelerin sıfır çektiği paylaşım nedeniyle hurda araçlara mahkum olan ilçelerden Bayındır'da ise Belediye Başkanı Ufuk Sesli yaşanan duruma tepki göstermişti. İlçede tadilat masrafı aracın kendisinden daha pahalı durumdaki iş makineleri garajlarda beklemiş, belediye hizmetleri söz konusu karar nedeniyle aksamıştı. Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, bir adet bozuk zift yayma makinesi ve 1988 model kepçe verilen ilçede, gönderilen araçların 1980'li yıllarda üretilmiş ve büyük kısmı da ancak "ittirme" usulüyle çalışır halde olduğunu belirterek mağduriyetlerini dile getirmişti.
 
KOMİSYON NE KARAR ALMIŞTI'
Geçtiğimiz yıl İl Özel İdaresi'nin kapatılması sonrasında kurumdan kalan iş makinelerini belediyelere paylaştırmak amacıyla İzmir Valiliği bünyesinde kurulan Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu ise iki belediyeye şu araçları vermişti:  
 
Menderes Belediyesi: 1  adet Dozer, 1 adet Ekskavator, 1 adet Greyder, 2 adet silindir, 1 adet Hidrolik, 1 adet Hidrolik Transpalet, 1 adet beko loder, 2 adet kamyon, 1 adet damper, 1 adet mıcır serici kamyon
 
Bayındır Belediyesi: 3 adet kamyon, 1 adet ekskavatör, 1 adet greyder

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.