Dolar 34,2591
%0.27
Euro 37,4902
%-0.09
Altın 2.896,550
%0.25
Bist-100 8.964,00
%-1.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İKÇÜ, Avrupa Teratoloji Bilgi Servisleri Ağı’na kabul edildi

İKÇÜ, Avrupa Teratoloji Bilgi Servisleri Ağı’na kabul edildi

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı bünyesinde hizmet veren Teratojenite Bilgi Servisi, bu hizmetin Avrupa’daki en büyük ağı olan Avrupa Teratoloji Bilgi Servisleri Ağı (European Network...

  • Ege Postası
  • 27.05.2013 - 12:26
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı bünyesinde hizmet veren Teratojenite Bilgi Servisi, bu hizmetin Avrupa’daki en büyük ağı olan Avrupa Teratoloji Bilgi Servisleri Ağı (European Network of Teratology Information Services–ENTIS)'na, üç yıllık gözlemci üyeliğinin ardından tam üye olarak kabul edildi. Gebelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımıyla ilgili olarak anne adaylarına, annelere ve hekimlere bilgi sağlayan servis, Türkiye’deki üniversitelerde bu hizmeti verenler arasında ENTIS’e tam üye kabul edilen ilk servis olma özelliği kazandı.

Türkiye çapında yakalanan başarıyla ilgili bilgi veren İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Servis Sorumlusu Doç. Dr. Yusuf Cem Kaplan, geçen ay Amsterdam’da yapılan olağan yıllık toplantıda tam üyelik haberini aldıklarını söyledi. Kaplan, üç yıllık sürenin ardından, üyelerinin birçoğunun gebelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımı alanında dünyaca tanınan bilimadamlarından oluştuğu bu ağa kabul edilmelerinin kendilerini çok sevindirdiğini ifade etti. Üyeliğin İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yılda yaklaşık 600 anne adayı ve anneye verdikleri hizmet kalitesini de üst noktalara taşıyacağını belirten Doç. Dr. Kaplan, “Gebelik dönemlerinde kullandıkları ilaçlar hakkında, verileri az olan ya da hiç olmayan hastalarımızı Avrupa ülkelerinde bulunan tecrübeli servislere danışıp fikir alışverişi yapabiliyoruz. Bu konuya özgü bilgilerin bulunduğu ve sürekli güncellenen veritabanlarına girebiliyoruz.” dedi.

Gebelik ve emzirme döneminde ilaç kullanımı ve buna bağlı fetal risk değerlendirmesinin Türkiye'de ihmal edilmiş bir konu olduğunun altını çizen Kaplan, “Gebeliğini fark etmeden ilaç kullanmış birçok anne adayı, dışarıda yanlış bilgilenmiş ve korkutulmuş olarak geliyor. Birçok gebelik, ilaçla ilgili risk düşük olmasına rağmen yanlış bilgi ve korkular nedeniyle gereksiz yere sonlandırılabiliyor. Amacımız, anne adaylarına ve hekimlerine, olası risklerle ilgili en güncel ve doğru bilgileri sağlayarak karar sürecinde destek vermek.“ diye konuştu.

TERATOJEN VE TERATOLOJİ

Teratoloji, embriyo gelişimi sırasında kusurlu organ ve doku oluşumuna sebep olan etkenleri ve bunların oluşturduğu doğum anomalilerini konu alan bilim dalıdır. Gebelikte kullanılan çeşitli ilaçlar, maruz kalınan radyasyon (röntgen ışınları ve radyoaktif maddeler) veya çeşitli mikroorganizmalar (virüs, parazit) gibi faktörlerin tümüne ise teratojen denir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.