Dolar 34,2672
%0.3
Euro 37,4759
%-0.12
Altın 2.898,010
%0.3
Bist-100 8.964,00
%-1.84

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tunceli Üniversitesi, Türkiye'nin her tarafından öğrenci alıyor

Tunceli Üniversitesi, Türkiye'nin her tarafından öğrenci alıyor

Tunceli Üniversitesi’ne Türkiye’nin çeşitli illerinden tercih yaparak gelen öğrenciler, çekinerek geldikleri ilden ayrılırken zorlanıyor. Tunceli Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sabit Menteşe, Türkiye’nin her...

  • Ege Postası
  • 27.05.2013 - 11:55
Tunceli Üniversitesi’ne Türkiye’nin çeşitli illerinden tercih yaparak gelen öğrenciler, çekinerek geldikleri ilden ayrılırken zorlanıyor.

Tunceli Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sabit Menteşe, Türkiye’nin her ilinden ve bölgesinden üniversiteye öğrenci geldiğini ifade ederek; “2012-2013 eğitim ve öğretim yılında üniversitemizde okumakta olan öğrencisi sayısı 4 bin 927. Normalde 5 bin 200 civarındaydı. Erasmus sebebiyle yaşanan öğrenci hareketi sonucu azalma görülmüştür." dedi. Tunceli Üniversitesi’ndeki öğrencilerin bölgelere göre dağılımlarına bakıldığında en fazla ağırlığın Güney Doğu Anadolu Bölgesi olduğunu açıklayan Menteşe, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2 bin 483 öğrenci ile yüzde 50, Doğu Anadolu Bölgesi bin 936 öğrenci ile yüzde 39, Akdeniz Bölgesi 217 öğrenci ile yüzde 4,4, Karadeniz Bölgesi 101 öğrenci ile yüzde 2, İç Anadolu Bölgesi 100 kişi ile yüzde 2, İç Anadolu 50 kişi ile yüzde 1, Ege Bölgesi 50 kişi ile yüzde 1, Marmara bölgesinden gelen öğrenci sayısı da 40 kişi ile yüzde 1 oranında yer tutuyor.” dedi.

“TÜRKİYENİN HER TARAFINDAN ÖĞRENCİ VAR”

“Görüldüğü gibi üniversitemize Türkiye’nin her ilinden ve bölgesinden öğrenci gelmiş bulunmaktadır.” diyen Menteşe, “Bunların hangi ilden geldiğine bakıldığında Türkiye’nin 81 ili varsa 80 ilinden öğrenci bulunmaktadır. Bazı illerden gelen öğrenci sayısının fazla, bazılarından da daha az olduğu görülüyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen öğrenci sayısının çokluğunun çok özel bir nedeni yok. Türkiye genelinde eğitim ile ilgili nedenler gösterilebilir. Yeni kurulan üniversitelerin puanlarının düşük olması ve ailelerin yakınlığı da başka bir sebep.” diye konuştu.

“FARKLI İLLERDEN GELEN ÖĞRENCİLER TUNCELİ’DEN GİTMEK İSTEMİYOR”

Menteşe, farklı bölgelerden gelen öğrencilerin Tunceli Üniversitesi’nden ve Tunceli’den Türkiye’ye birlikte yaşama kültürü hakkında güzel bir mesaj verdiklerini söyledi. Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen öğrencileri derste ve üniversitede gözlemlediğini ve başka illerden gelen öğrencilerin sanki daha önce birbirini gördüğünü ve kaynaşmak için herhangi bir çaba harcamadan yaşadıklarını belirten Menteşe, bazı öğrencilerin Tunceli’den gitmek istemediklerini hatta iş bulup çalıştıklarını ifade etti.

Türkiye’nin birçok ilinden gelerek Tunceli Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler avantaj ve dezavantajlarla ilde eğitimlerini sürdürüyor. 2008 yılında kurulan ve 2009 yılında Tunceli Üniversitesi adıyla öğrenci alarak eğitim ve öğretim hayatına başlayan üniversitenin, TOKİ tarafından yapımı devam eden kampüsün kısa bir zamanda bitmesi ile öğrencilerin beklentilerini büyük oranda karşılaması bekleniyor.

TOKİ tarafından 2013 yılının Ağustos ayında anahtar teslimi yapılacak olan kampüs, 5 bin öğrenciye ulaşan üniversitesinin eğitim ve sosyal anlamdaki beklentilerini karşılamaya hazırlanıyor. Kurulduğundan bu yana her yıl öğrenci artışının kaydedildiği ancak ev kiralarının pahalı olması sebebiyle barınma sorunu yaşayan öğrenciler için kampüs alanı içinde 600 kişilik bir yurt yapımı da devam ediyor.

    6 fakültenin bulunduğu üniversitede 4 bin 300 öğrenci merkezde, 700 öğrenci ise 7 ilçede eğitim görüyor. Yeni fakülteler açmak için halen çalışmalarını devam ettiren üniversite yönetimi, kısa bir zaman önce il nüfusunun büyük bir bölümünün Alevi olması sebebiyle kendi bünyesinde Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi kurmuş. Yine ilde Zazaca dilinin yoğun kullanılması nedeniyle Türkiye’de ilk kez lisansla öğrenci alan Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü de kurarak ildeki sosyal ve kültürel hayata katkı sunmayı planlıyor. Bölge halkının yoğun ilgi gösterdiği bu bölüme çevre illerden de yoğun talep var.

Tunceli Üniversitesi’nin 2009 yılında öğrenci alamaya başladığını ve bunun her yıl artış gösterdiğini ifade eden Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Pof. Dr. Ali Boztuğ, TOKİ tarafından yaptırılan kampüsün bitmesi halinde üniversite öğrencilerinin sosyal ve kültürel anlamdaki ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayacaklarına inanıyor.

Tunceli Üniversitesi’ne ülkenin her yerinden birçok öğrenci geldiğini ve bu öğrencilerin gittikleri bölgelerde Tunceli’nin güzel yanları anlattıkları için kaynaşmaya katkı sunduklarını belirten Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sabit Menteşe, “Üniversiteye gelirken kafasında birçok ön yargı bulunan öğrencilerimizin burada zamanla düşünceleri değişiyor. Bu öğrencilerimiz gittikleri bölgelerde Tunceli’yi anlatarak kaynaşmaya vesile oluyorlar. Ve bunlar her birer barış elçisi durumunda bulunuyorlar.” dedi.

Öğrenciler Tunceli’yi severek tercih etkilerini ve eğitim gördüklerini, sosyal faaliyetlerin artırılması ile ilin ve üniversitenin daha iyi bir yere geleceğini söylüyor. Tunceli’de daha çok ev kiralarının pahalılığından şikayet eden öğrenciler, bu sorunun çözülmesi halinde sıkıntıların giderileceğine inanıyor. Üniversite yönetiminin de sosyal faaliyetlere ağırlık vermesini isteyen öğrenciler, kısıtlı imkanlara sahip bir ilde öğrencilerin yapacak fazla şeylerinin olmadığını bu anlamda kendilerine katkı sunmalarını beklediklerini ifade etti.

DEZAVANTAJI AVANTAJA ÇEVİRİYORUZ

İlde üniversitenin kurulması ile birlikte yüksek kira oranlarına rağmen ev tutan öğrenciler, fiyatları 600-700 arasında değişen kira bedelleri ile karşı karşıya kalmış durumda. Üniversite eğitim gören ve 6 arkadaşıyla ev tutan İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Batmanlı Sevda Başaran, sosyal anlamda yetersiz olan ilde zamanını bol bol kitap okuyarak giderdiğini söylüyor. Tunceli’nin doğasının ve insanın çok güzel olduğunu belirten Diyarbakırlı Laleş Aslan ise şehirdeki dezavantajları, kitap okuyarak ve ders çalışarak avantaja çevirdiğini belirtiyor.

Erkek öğrenci evinde kalan öğrenciler ise yemek yaparak, televizyon seyrederek ve kitap okuyarak öğrencilik hayatların devam ettiriyor. Tunceli Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin büyük bir bölümünün doğu bölgelerinden gelmesi sebebiyle aile bütçelerinin kısıtlılığına dikkat çeken Uğur Uçar, ev sıkıntısının yoğun yaşandığı ilde sorunların çözüm yolunun olabileceğine inandığını ifade ediyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.