Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZBAN'da grev!

İZBAN'da grev!

İzmir kent içi ulaşımında önemli rolü olan İZBAN ile Demiryol-İş Sendikası’nın toplu sözleşme görüşmelerinden olumlu sonuç çıkmayınca alınan grev kararı bu sabah başladı. Demir Yol İş Sendikası taleplerin yerine getirilmediğini grevin devam edeceğini duyurdu. İzmir kent içi ulaşımında önemli rolü olan İZBAN'da kriz aşılamadı

  • Ege Postası
  • 08.11.2016 - 08:57

ERMAN ŞENTÜRK / HABER SERVİSİ - İzmir'de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak şirketi İZBAN A.Ş. personeli bu sabah greve başladı. İZBAN'da çalışan 340 personeli kapsayan toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık deneniyle Demiryol-İş Sendikası'nın aldığı karar uyarınca banliyö trenleri 08.00’den itibaren çalışmadı.

İzmirlilerin grevden olumsuz etkilenmemesi için ESHOT ve İZULAŞ'ın yanı sıra İZDENİZ de seferlerini artırdı. Buna rağmen grev nedeniyle en büyük sıkıntıyı vatandaşlar yaşadı. Grevden haberi olmayan İzmirliler, okul ve işyerlerine zamanında yetişebilmek için istasyonlara geldiklerinde karşılarında “Bu işyerinde grev yazısını” görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Bazı vatandaşlar duruma tepki gösterirken, bazıları ise işçilerin grev yapma hakkı olduklarını belirtti. İZBAN personeli, şartları iyileşene kadar grev kararından vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

İZBAN bünyesinde makinistler, istasyon operatörleri, gişe çalışanları, bakımcılar olmak üzere toplamda 340 personel iş bıraktı. Bir hafta önce alınan karar sonrası Vali Erol Ayyıldız da anlaşma sağlanabilmesi için devreye girdi. Ancak, dün yapılan görüşmelerden yine uzlaşma çıkmadı.

POLİS BASIN AÇIKLAMASINA İZİN VERMEDİ 
Türk-İş 3'üncü Bölge Temsilciliği ile grevdeki işçilerin bağlı bulunduğu Demir Yol İş Sendikası yönetici ve üyeleri, Alsancak Garı önünde basın açıklaması yapmak istedi. Saat 08.00'de yapılacak basın açıklamasına polis izin vermeyince, grup dağıldı. Bunun üzerine Demir Yol İş Sendikası İzmir Şube Bakanı Hüseyin Eryüz, kısa bir açıklama yaptı. İZBAN yönetimi ile gece geç saatlere kadar görüşmelerin sürdüğünü, ancak ücretler ve ikramiyelerde anlaşamadıklarını söyleyen Eryüz, şöyle dedi:

"Saat 04.00'te personel, işyerlerini terk etti. Grev gözcüleri nöbetlere başladı. Grev kararını arkadaşlarımızın geçim sıkıntısı çekmeleri, yoksulluk sınırına yakın ücret almaları nedeniyle aldık. 340 personelin 105'i asgari ücret alıyor. Yüksek oranda zam istediğimiz söyleniyor. Oran olarak öyle olabilir ama ücrete yansıması öyle olmuyor. 3 bin TL maaşta yüzde 10 oranda artış 300 TL'dir. 1600 TL'de 160 TL'dir. Bizim arkadaşlarımızın büyük bir bölümünün eline 1616 TL geçiyor." 

Grevin mutlu bitmesini istediklerini ifade eden Hüseyin Eryüz, "İşverenimiz taleplerimize bir şekilde gönlünü, gözünü açarsa, birlikte el ele mutlu bir şekilde işimize aşımıza tekrar kaldığımız yerden devam ederiz. Aramızdaki uyuşmazlığın barışa ulaşması için grev bir amaç değil, bir araçtır. Allah mahçup etmesin. Gazamız mübarek olsun. İnşallah hayırlı sonuçlara vesile olsun. Sendika olarak bu grevin var gücümüzle arkasında ve destekçisiyiz" diye konuştu. 

İZBAN'DAN YAZILI AÇIKLAMA
Bu arada İZBAN A.Ş.'den yapılan yazılı açıklamada, "İZBAN A.Ş. ile Demiryol-İş Sendikası arasında haziran ayından bu yana devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, bu gece geç saatlere kadar sürmüştür. Kurumumuz, son tur görüşmede uzlaşma sağlamak ve grev döneminde kentte ve çalışanlarımızda yaşanabilecek sıkıntılı ortamı önlemek adına tüm şartları bir kez daha zorlayarak ilave ücret artışı teklifi yapmıştır. Demiryol-İş Sendikası, son teklifimizi de kabul etmeyerek grev yapma kararında ısrar etmiştir" denildi. 

VATANDAŞLAR ANONSLA UYARILDI

Öte yandan İzmirlilerin grevden olumsuz etkilenmemesi için ESHOT, İZULAŞ ve İZDENİZ teyakkuza geçti ve seferlerde düzenlemeler yaptı, seferlerini artırdı.Metro ve İZBAN'ın aktarma istasyonları olan Hilal ve Halkapınar'ın İZBAN istasyonları bugün sabahtan itibaren kapandı, görevliler gelen vatandaşları geri gönderdi. Hilal'de aktarma yapılmazken, Halkapınar'da vatandaşlar 'Otobüslere binebilirsiniz" anonslarıyla uyarıldı. Alınan önlemler sayesinde otobüs duraklarında aşırı yığılma olmaması dikkat çekti. Otomobili olanlar, trafikte sıkıntı yaşamamak için kendi araçlarını kullanmayı tercih etti. Bu yüzden özellikle Altınyol'da araç yoğunluğu nedeniyle trafik sıkışıklığı yaşandı. Çiğli'de gidiş ve geliş yönünde kilometrelerce uzunluğunda araç kuyruğu oluştu. 

Önlemlere rağmen grevden haberi olmayan pek çok İzmirli, gidecekleri yere geç kaldı. Bunun yanında yolcu yoğunluğunun olduğu bölgelerde alınan ek önlemler, sıkıntı yaşanmasını önemli ölçüde önledi. Ulaşım büyük oranda aksamadan gerçekleştirdildi.

GREV DEVAM EDECEK

Demir Yol İş Sendikası İzmir Şube Bakanı Hüseyin Eryüz gün sonunda yaptığı açıklamada taleplerin yerine getirilmediğini dile getirilmemesi nedeniyle grevin yarın da dahil olmak üzere anlaşma sağlanana kadar devam edeceğini açıkladı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.