Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZBAN grevinde 2. gün

İZBAN grevinde 2. gün

İzmir'de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten İZBAN A.Ş.’nin personeli, grevde 2. güne girdi. Vatandaşlar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da yapan Başbakan Binali Yıldırım’ın devreye girmesini talep etti. İZBAN grevinde 2. gün

  • Ege Postası
  • 09.11.2016 - 12:30

İzmir'de kent içi ulaşımda günde 300 bin kişi taşıyan banliyö sistemini işleten İZBAN A.Ş.'de, 8 Kasım Salı günü başlayan grevin ikinci gününde anlaşmaya dönük gelişme olmadı. 

İzmir'de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak şirketi İZBAN A.Ş. personelinin grev kararı 2. günde de devam ediyor. Grevin sona erdiğini düşünen bazı vatandaşlar, istasyon kapılarında “Bu iş yerinde grev var” yazısını görünce kapıdan döndü, rotasını otobüs duraklarına çevirdi. Vatandaşların birçoğu, geçmiş dönemlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da yapan Başbakan Binali Yıldırım’ın devreye girerek orta yol bulunmasını talep etti.

İZBAN'da grev! Başkan Kocaoğlu'ndan flaş İZBAN açıklaması

Doğan'dan grev mesajı:İzmirlileri mağdur etmeyin!

“BAŞBAKAN DEVREYE GİRMELİ”
Batıkan Yılmaz isimli vatandaş, “Ben grevi kararını haklı buluyorum. İşçilerin haklarını alamadıkları sürece greve devam edeceklerini biliyorum. Başbakan devreye girerse işin daha da kolaylaşacağını düşünüyorum. Biz vatandaş olarak bu durumdan zorlanıyoruz. Ne kadar çok otobüs gelse de trafik sorun oluyor. Normalde 10 dakikada geldiğim yolu bugün 50 dakikada geldim” derken, Seval Vural isimli vatandaş ise “İZBAN bizim için büyük kolaylıktı. Dün Menemen’den Alsancak’a hastaneye gelirken çok zorlandım. Hatta geç kaldım. Başbakan da bu konuda devreye girmeli ve orta yol bulunmalı” diye konuştu.

“ORTADA BULUŞSUNLAR”
Velican Kalkan ise 10 gün öncesinden grev kararı alınacağından haberi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 
“Ben öğrenciyim. Şirinyer’den Alsancak’a 10 dakikada geliyordum. Şimdi 50 dakikada geliyorum. Başbakan eskiden Ulaştırma Bakanıydı. Devreye girerse iyi olur ama İZBAN personeli de fazla zam istiyor. Ortada buluşsunlar. Onlar da mağdur olmasınlar, biz de mağdur olmayalım. Ağabeylerimiz de hak ettikleri alsınlar.” Jale Erol isimli vatandaş da işçilerin grev kararını haklı bulduğunu ifade etti. Erol, “Demin kapıdan döndüm. Grevin devam edeceğini aslında tahmin ediyordum ama yine de geldim. Ben bu greve destek veriyorum çünkü onlar emekçi insanlar. Binlerce insanlarla uğraşıyorlar. Onlara destek veriyoruz. Hepsi pırlanta gibi insanlar. 7/24 çalışan insanlar. Allah yardımcıları olsun.”

“GREV SÜRECEK”
İş yeri baştemsilcisi Ahmet Güler, talepleri yerine getirilmediği sürece greve devam edeceklerini bildirdi. Güler, “Yüzde 15’lik zam olunca maaşlara tam olarak yüzde 15’lik bir yansıma olmuyor. Çalışan arkadaşlar olarak teklifleri kabul etmiyoruz. Grev sürecek. Adım atma konusunda olumlu bir bakış açımız yok. Biz orta yolu bulmak için çok uğraştık. İZBAN’ın kuruluşundan beri sıkıntılarımız var. 3-4 gün çözülecek sorunlar değil. Hiçbir şekilde çözüme gidemiyoruz. Çalışanların sıkıntılarını çözmek için çalışma yok.” 
İZBAN personellerinden Mücahit Yavuz ise, “Dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kocaoğlu, ‘farklar bir toplu sözleşmede kapanmaz’ dedi. Evet bir toplu sözleşmede bütün farklar kapanmaz. Bu 3. toplu iş sözleşmesi. Biz daha önce de iş bıraktık. O günden bugüne emsallerimize yaklaşmak için çalışma yapılmadı. Ara daha da açıldı. Haklı davamıza inanmasaydık çalışanların yüzde 100’ünün katılımı olmazdı. Çözüm bulana kadar da devam edeceğiz” diye konuştu.

İzmir'de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak şirketi İZBAN A.Ş. personeli dün grev kararı aldı. İZBAN'da çalışan 340 personeli kapsayan toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle Demiryol-İş Sendikası tarafından alınan karara göre grev dün saat 08.00'de başladı. İzmirlilerin grevden olumsuz etkilenmemesi için ESHOT ve İZULAŞ'ın yanı sıra İZDENİZ de seferlerini artırdı.

"USLU ÇOCUK PRİMİ" TEPKİSİ

İşverenin ücret artışı teklifini üç puan artışla yüzde 12'den 15'e çıkarttıkları açıklamasına tepki gösteren Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, suç işlememe, işe geç kalmama, doktora çıkmama gibi kriterlere, performansa göre 80 TL ücret ödeyeceklerini söylediler. Bu uslu çocuk zammı, primidir. Garantisi yok" dedi. 

Aliağa-Torbalı arasında yolcu taşıyan, İzmir'in kent içi taşımacılığında önemli yeri bulunan banliyö sistemi İZBAN'da toplu sözleşme görüşmelerindeki uzlaşmazlık sonucu başlayan grev, ikinci gününde devam etti. Grevin ilk günü işe veya okuluna geç kalan İzmirliler bu kez evden erken çıkmak, kullanacakları otobüs, metro ve vapur hatlarını öğrenme gibi, kendilerine göre önlemler aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ek otobüs ve vapur seferleri, olası bir krizi önledi. Buna karşın trafik sıkışıklığı başta olmak üzere, İZBAN banliyö hattının kullanılmaması toplu ulaşımda yolcuları ve kentte yaşayanları olumsuz etkiledi.

Alsancak Garı İZBAN İstasyonu önünde "Bu işyerinde grev var" pankartının altında açıklama yapan Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, grev süreci, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun "Yüzde 12'lik teklifi 7 Ekim'de 3 puan arttırdık. Yüzde 15'e çıkarttık. Sendika kabul etmedi" açıklamasına yanıt verdi. Hedeflerinin greve çıkmak değil, İZBAN çalışanlarının hak ettiği ücreti almaları olduğunu belirten Ervüz, "Ancak bu süreç malasef belediye ve TCDD ortaklığındaka İZBAN yönetimi tarafından çok farklı yönetildi. Büyük direnç noktalarıyla belli yere getirildi. Taşıdıkları nokta grev oldu. Kendelerine 'Bu grev ilanını biz almadık, siz aldırdınız' dedik. Dün greve, İzmir halkının çok büyük konfor kaynağı olan ulaşımdaki zenginliğini zayıflatarak başladık. Bu bizim talebimiz ve isteğimiz değildi" dedi.

"USLU ÇOCUK ZAMMI"

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yaptığı "Yüzde 15 teklif ettik" açıklamasını değerlendiren Ervuz, geçen perşembe günü yapılan toplantıda İZBAN yönetiminin teknikerlere brüt 2 bin 250 TL, gişeciye brüt 1825 TL teklif ettiklerini söyledi. Ervüz, "Yüzde 15'lik teklife nasıl çıktıklarını kendilerine sordu? Performansa iyi olanlara 80 TL brüt ücret ödeyeceklerini söylediler. Bunu nasıl olaca? Suç işlemezse, doktora gitmezse, geç kalmazsa, yani uslu çocuk zammı olarak açıklayabileceğimiz bir zam bu. Bunda bizim bir garantimiz olmayacağını söyledik. Biz onu ücretin içine katarak teklif etmiştik. Ayrıca, 80 gün üzerinden konuşutuğumuz ikramiyenin ise 75 gün üzerinden olacağını söylediler. 80 günü 75'e çektiler. Biz de ikramiyenin birinci yıl 80, ikinci yıl 90 gün üzerinden hesaplanmasının olmazsa olmazımız olduğunu bildirdik. İkinci yıldaki 90 gün hesabı içine girmeden bizim teklifimiz yüzde 16.40 artıştı" diye konuştu. 

İZBAN YAZILI TEKLİF VERMEDİ

Ervüz, İZBAN yönetiminin tekliflerini yazılı vermediğini söyledi. Tekliflerin inkar edilebileceği düşüncesiyle sendika olarak başlangıç tekliflerine geri döndüklerini söyledi. Başlangıçta yüzde 22 artış talep ettiklerini belirten Ervüz, "90 gün ikramiye, brüt olarak teknikerlere 2 bin 400 TL'den başlayan ve aşağı inen, en düşük 1616 TL ücretin 1980 TL'ye getiren teklifimize döndük. Bu ücretlerin içine ikramiye, asgari geçim indirimi, bayram harçlığı da dahildir. En tavan ücret olarak bugün 2 bin TL alana 2 bin 356 TL talep ettik. Biz bu noktadıyız. İZBAN yönetimi yüzde 15'i kabul ettiklerini söylüyor. Ancak onların verdiği yüzde 12'nin üzerine uslu çocuk primi eklenmesidir" dedi. Ervüz, İZBAN'ın grev nedeniyle aylık cirosunun dörtte birini kaybettiğini, bunun 'inat etmek' olduğunu söyledi.

"BU İŞİN KÖTÜ TARAFI DEĞİLİZ"

Grev kararını zor verdiklerini belirten Ervüz, "Yarın sektörde iş yapmaya başladığmızda İzmir halkının yüzüne bakacağız. Onların hizmetinde olacağız. İzmir halkına eziyet çektirme gibi niyetimiz yok. Eziyet çektirmek isteyen, arkadaşlarımızı asgari ücret ve biraz üzerinde, yoksulluk sınırının da altında bir ücretle çalıştıranlardır. İzmir halkına bu işin müsebbibi olmadığımız belirtmek istiyoruz. İzmirliler şundan emin olsun; biz bu işin kötü tarafı değiliz. İnşallah en kısa sürede işveren bizim taleplerimizi görür ve haklılığımızı anlar. Aksi takdirde biz istemeden de olsa çıktığımız bu grev yolunda haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu. (DHA/İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.