Dolar 35,2209
%0
Euro 36,6984
%0.06
Altın 2.975,470
%0.41
Bist-100 9.916,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZSU Genel Müdürü Erdoğan anlattı: Körfez çalışmalarının Z raporu!

İZSU Genel Müdürü Erdoğan anlattı: Körfez çalışmalarının Z raporu!

İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Körfez'in Geleceği İzmir'in Geleceği' sloganıyla düzenlenen İzmir Körfezi Çalıştayı'nın açılışında körfeze ilişkin yaptığı açıklamasında yapılan çalışmaları anlattı.

  • Ege Postası
  • 27.11.2024 - 10:44
  • Güncelleme: 27.11.2024 - 10:54

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- 'Körfez'in Geleceği İzmir'in Geleceği' sloganıyla düzenlenen İzmir Körfezi Çalıştayının açılışı bugün Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirildi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda bilim insanları katılım sağladı. 

ALGLİ SU KÖRFEZ'İ SARDI 

İzmir Körfezi'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulunan İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, “Kriz başladığından beri İzmir’de bir arayış var, İzBB sahada olan bir kurum. Bu sorunun çözümü için çaba sarf eden bir kurum. 24 Ağustos günü Melez bölgesinde algli su gördük ve sonra tüm körfezi sardı, bir koku oldu. 2023 yılı Ekim ayında bu alg türünü ilk kez gözlemlemiştik. 19 Kasım’da da etkisini kaybetmişti. 2000- 2018 yılları arasından beri körfezi izliyoruz. TÜBİTAK buradan numuneler alarak bizle paylaşıyor. 2017 yılından itibaren alglerde artış başladı, 2020’de ise sıçrama yaşandı. Bunlar TÜBİTAK’ın araştırma değerleri. Körfez suyu kalitesiyle ilgili bazı değerler iyi mi kötü mü tartışması yürüyor. Burada sadece 2 değere bakarak körfez hakkında karar vermemeliyiz, çünkü bu değerler günümüzde de iyi. Bu değerler  sadece kanalizasyon suya karıştıysa onu gösteriyor ve düşükse yüzülebilir deniliyor” dedi. 

KÖRFEZİ KİM KİRLETTİ, KİM DENETLEMEDİ? 

Körfez'in Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, “İzmir körfezi kirleticileri, Gediz, sanayi tesisleri, gemilerle gelen kirlilik, liman ve tershaneler. Bunların tamamının denetimi Çevre Bakanlığına ait. Bakanlık tarafından denetlenmesi ve ceza-i tedbirlerin uygulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

ARITMA TESİLERİMİZİ TAMAMLIYORUZ

Yapımı devam eden projeleri anlatan Erdoğan, "Çiğli Atıksu Arıtma Tesisimiz yüzde 95 aşamasında, tamamlandı diyebiliriz. Ön arıtma yapıyoruz, bu da yılbaşında bitecek. 4 faz projemizde 2 tane ana dağıtım Aralık’ın 15’inde idari binalarıyla birlikte tamamlanacak. Nisan ayında da işletmeye alınacak. Yağmur suyu ayrıştırma projelerinde, dünya bankası kredisiyle yaptığımız işlerimiz var. Lot 1, Lot 2 Lot3’ün yapım ihalelerine geçildi. Bu iş Türkiye’de ilk defa ihale aşamasına geldi. Bunlar için 4 milyar TL’lik harcama yapılacak" diye konuştu. 

BAYRAKLI'DA 2 HAT HAYATA GEÇİYOR 

Yağmur suyu ayrıştırma projelerini anlatan Gürkan Erdoğan, "Kendi özkaynaklarımızla devam eden işlerimiz var, Bayraklı Sevgi Yoku, Özkanlar Pazaryeri, Çay Mahallesinde sel sorunları görülmüştü, hepsinde çalışmalar başladı. Bayraklı’da 2 tane ayrıştırma projesini hayata geçireceğiz. Alsancak yağmur suyu ayrıştırma projesi  zorlu bir proje, trafiğin kilit olduğu bir nokta. Yaklaşık 4 metreküp saniye civarında su geliyor, bileşik sistem çalışıyor bölge. Bunun da 6 Aralık’ta ihale süreci tamamlanmış olacak, yapım aşamasına geçeceğiz. Buca Yağmur Suyu ayrıştırma çalışmalarımız devam ediyor. Çiğli Balatçık Yağmur Suyu Ayrıştırma projemiz devam ediyor" dedi. 

34 DERE KÖRFEZ'E DÖKÜLÜYOR 

Derelerin Körfez'e döküldüğünü hatırlatan Erdoğan, "Dere temizlik faaliyetlerimiz var, 34 dere körfeze dökülüyor, bu derelerin tamamı İZSU tarafından temizleniyor" ifadelerine yer verdi. 

ONAYLANAN KREDİLERİMİZ İÇİN BAKANLIĞI BEKLİYORUZ

Bakanlıktan kredi için onay beklendiğini dile getiren Erdoğan, "50 milyon metreküplük malzemenin körfez alanlarından çıkartılması gerekiyor. Çıkartınca yüzde 45 oranında körfezin akım hızı artacak. Bu projenin Ulaştırma Bakanlığıyla hayata geçirilmesi gerekiyor ama hayata geçmiyor. Süreç tamamlanmış olmasına rağmen en başa döndük, yapay adacıkların tekrar incelenmesi istendi Bakanlık tarafından. Bu uluslararası krediyle yapabileceğimiz bir iş, kredimiz Bakanlık tarafından onaylanırsa bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Çiğli arıtmayı kendi kaynaklarımızla bitiyoruz ama yıllar önce yazısı yazıldığı halde ön onayı gelmedi. Kredi kullanım onayı bekliyoruz, toplamda 5 milyar civarında kredi onayımız var. Dikili, Aliağa’yı da işe katarsak 9 milyarlık kredi anlaşması yapılmış, Hazine ve Maliye Bakanlığından onay bekliyoruz" diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.