Dolar 34,2588
%0.05
Euro 37,6243
%0.06
Altın 2.880,820
%-0.99
Bist-100 9.045,00
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“İcma, sadece Müslümanların değil, tüm insanlığın dertlerine çare üretebilir”

“İcma, sadece Müslümanların değil, tüm insanlığın dertlerine çare üretebilir”

Hafta sonu İstanbul’da düzenlenecek uluslararası “icma sempozyumuna” Mısır, Ukrayna ve Nijerya’dan katılacak din adamları, icma konusunda önemli değerlendirmelerde bulundular. Yeni Ümit ve Hira dergileri 27-28 Nisan tarihlerinde İstanbul...

  • Ege Postası
  • 23.04.2013 - 14:20
Hafta sonu İstanbul’da düzenlenecek uluslararası “icma sempozyumuna” Mısır, Ukrayna ve Nijerya’dan katılacak din adamları, icma konusunda önemli değerlendirmelerde bulundular.

Yeni Ümit ve Hira dergileri 27-28 Nisan tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde icma üzerine uluslararası bir sempozyum gerçekleştirecek. ‘Ortak Yol Haritası: İcma ve Kolektif Şuur' başlıklı programa 80 ülkeden binlerce İslam alimi, ilahiyatçı ve akademisyen katılacak.

Sempozyumda ‘İcmanın kurumsallaşması' tebliğini sunacak Kahire Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Abdulfettah, icmanın sadece Müslümanların değil, tüm insanlığın dertlerine çare üretecek çok işlevsel bir mekanizma haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

Abdulfettah, “Bütün İslam dünyasından seçilmiş alimleri ve fikir adamlarının katılımıyla gerçekleştirilecek olan bu programı unutulmuş veya etkin fonksiyonunu kaybetmiş İslami terim ve kavramların yeniden gündeme getirme ve dinamik bir şekilde tekrar kullanma yolunda atılmış çok önemli bir adım olarak görüyorum. İcma, sadece Müslümanların değil, aynı zamanda tüm insanlığın dertlerine çare üretecek çok işlevsel mekanizma haline getirilmeli.” dedi.

Ukrayna Müslümanları Diyanet İşleri Başkanı Eş-Şeyh Ahmet Temim ise fetret döneminden sonra sekteye uğrayan bu ve benzeri İslami kavramları yeniden ihya etmek ve çağın Müslümanlarının bireysel, sosyal ve siyasal problemlerinin çözümünde kullanılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Ukraynalı Müslümanların, Türkiye’den istifade edeceği çok husus olduğunu söyleyen Temim: “ Hira, İslam inanç ve düşüncesinin sağlıklı bir şekilde aktarılması açısından önemli vazife görüyor. İcma ve tevatür prensibini, başta Allah Resulü (sas), 4 büyük raşit halife, İslam devlet başkanları ve mezhep imamları benimsemiş, çok aktif bir biçimde kullanmış. Fetret döneminden sonra sekteye uğrayan bu İslami kavramları yeniden ihya etmemiz ve çağın Müslümanlarının bireysel, sosyal ve siyasal problemlerini çözmede en uygun şekilde kullanmamız gerekiyor.” diye konuştu.

‘İCMA’ SEMPOZYUMU, FAKLI ÜLKELERDEN İSLAM ALİMLERİNİ BİR ARAYA GETİRİYOR

İslam’da Müslümanların birlik olmasının önemine değinen Nijerya Din İşleri Yüksek Kurulu Genel Başkanı Muhammed Saad Ebu Bekir, “Nerede olursanız olun, Nijerya, Türkiye, Liberya. Her zaman birlik ve beraberliği öğütlüyoruz. Çünkü ne kadar birlik olursanız o kadar güçlüsünüz demektir. Ümmetin birliğini Allah (cc) emrediyor.” dedi.

‘İcma’ sempozyumunun da farklı ülkelerden Müslümanları bir araya getirmesi açısından önemli olduğuna değinen Saad Ebu Bekir, “Ben de 80 milyon Nijeryalı Müslüman’ı temsilen dünyaya kardeşliğimizi göstermek için gelmeyi kabul ettim. Ne derimizin rengi, ne de konuştuğumuz dilin önemi yok. Biz büyük bir aileyiz. Organizatörlere bu tempoyu koruyarak her sene böyle konferanslar tertip etmelerini tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sempozyuma katılacak başka bir Nijeryalı din adamı Dr. İbrahim Magari ise İslam’da içtihadın kaynaklarından Kur’an-ı Kerim ve sünnetten sonra icma geldiğini ifade etti. Magari, “Günümüzde meselelerin tekrar yorumlanması ve yeni dini hükümlerin verilmesi açısından icma için diğerlerinden önemsiz denemez. İcma (birlik) sağlanması ne kadar zor olsa da Müslümanların birleşmesi için çok büyük bir rol oynayacak.” diye konuştu.

Ümmetin liderlerinin alimler olduğu düşüncesini dile getiren Magari, “Ancak alimlerin birleşmesiyle ümmet de birleşecektir. Bu yüzden konferans en fazla ihtiyaç duyulduğu bir zamanda hayati bir rol oynayacak.” şeklinde konuştu.

Sözlük anlamı ‘ittifak’ olan ‘icma’nın terim anlamı ise İslam müçtehitlerinin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sas) vefatından sonraki herhangi bir devirde bir meselenin dini hükmü üzerinde fikir birliğine varabilmesi olarak belirtiliyor. İki gün sürecek sempozyum da Müslümanların birliği adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.