İçme suyunu kimse kirletemez
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Efemçukuru Köyü’nün içme suyunu altın madeni işletmesinin kirlettiği kanıtlanırsa işletmenin hemen kapatılması gerektiğini söyledi
- Ege Postası
- 04.12.2014 - 13:40
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Efemçukuru Köyü’nün içme suyunu sağladığı su kuyusunun yüksek oranda arsenik, mangan ve demire rastlandığı için İZSU tarafından mühürlendiğini belirterek, “Köyün yakınındaki altın madeninin içme suyunu kirlettiği kanıtlanırsa işletmenin üretiminin durdurulması gerekir” dedi
Menderes ilçesine bağlı Efemçukuru Köyü’nde yaşayan köylüler ve muhtarın altın madeni sahası içinde sondaj yapıldığı ve bu sebepten sularının bulanık aktığı yönündeki şikayetleri üzerine, İZSU tarafından 08.09.2014 tarihinde durumun araştırılması için İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, İzmir İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’ne yazı gönderildiğini hatırlattı. Yüksel şöyle dedi:
“Bu yazıya DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından, 29.09.2014 tarihinde; “02.09.2014’te şebekeden alman su numunesinin yönetmelik standartlarına uygun olduğu, 2014 yılı Ocak ayından bu yana alınan örneklere ait analiz sonuçlarında ise, yönetmelik standartlarının sağlandığı, içme suyu açısından olumsuz bir durum olmadığı, Efemçukuru altın madeni işletmesinin faaliyetleri sırasında oluşabilecek risklere karşı, yeraltı suları, yüzey suları, kaynak suları aylık periyotlar halinde alınan numunelerin analizleri yaptırılarak, İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı koordinatörlüğünde kurulu bulunan İzleme-Denetleme Komisyonu tarafından denetimi yapılmaktadır” yanıtı verilmiştir. İZSU, bu yanıtı yeterli görmeyerek 21.11.2014 tarihinde tekrar aynı kurumlara benzer gerekçelerle yazı yazarak bölgede gerekli incelemelerin yapılmasını istemiştir.”
ÖNLEM ALDINIZ MI'
Halkın şikayeti üzerine kuyunun İZSU tarafından mühürlenmesinin ardından köylünün ihtiyacı olan içme suyunun İZSU tarafından tankerlerle taşınmaya başladığını söyleyen Alaattin Yüksel Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye şu soruları sordu:
“Efemçukuru Köyü’nde sudaki değerler ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik’ standartlarına uygun mudu? Suyun analizini en son ne zaman yaptınız ve ne sonuçlar aldını? Suda yüksek oranda arsenik, mangan ve demir çıktı mı ve sudaki kirliliğin kaynağı altın madeninde kullanılan ağır metaller olabilir m? Bu konuda Bakanlık olarak önlem aldınız m? Eğer su kullanılırsa sonuçlarıyla ilgili bölge halkını uyardınız m? Efemçukuru Köyü’nün suyunu kirleten altın madeni işletmesi ise, yakın gelecekte bunun İzmir'in suyunu da kirleteceği göz önüne alınarak, madenin kapatılmasını düşünüyor musunuz'
KİRLİLİK HIZLA ARTIYOR
TÜPRAG altın madeninin faaliyete geçtiği 2011 yılından bugüne, kamuoyu doğal çevredeki ekolojik değişimlerin düzenli olarak takip edilip edilmediğini merak ediyor.
CEZA ALAN VAR MI'
Bu konuda 21.11.2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir önerge daha verdiğini söyleyen Yüksel, “Önergemde ülkemizde yaşanan çevre sorunlarının araştırılarak sürdürülebilir çevre politikası için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulmuş olan Araştırma Komisyonu’nun raporuna dikkati çekmiş, komisyonun ‘Efem Çukuru’nda planlanan altın madeni faaliyetinin havzaları kirleterek, mevcut ve potansiyel içme suyu kaynaklan için tehdit oluşturduğu’ tespitini hatırlatmıştım. 2001 tarihli önergemde ayrıca, ‘Altın madeninin işletilmesi halinde İzmir’in gelecekteki su ihtiyacını karşılamak için yapımına karar verilen Çamlı Barajı ile mevcut Tahtalı ve Balçova barajlarının ve su havzalarının temiz kalması nasıl sağlanacak'’ diye sormuştum. Faaliyete geçtiği tarihten 28.11.2014 tarihine kadar 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Avrupa Birliği’nin 2006/21/EC sayılı Maden Çıkartma ve İşleme Endüstrisinin Yönetimi Direktifi’ni yerine getirmediği gerekçesiyle cezalandırılan/ceza alan maden işletmeleri var mı, varsa hangileri” diye konuştu.
Yorum Yazın