İcra dosyaları koridora sığmıyor
İZMİR'de ekonomik sıkıntılar yüzünden borçlarını ödeyemeyen binlerce kişiye ait icra dosyaları, adliyede İcra Müdürlüğü'nün bulunduğu koridorlarda geçecek yer bırakmadı, yediemin depoları hacizli mallarla dolup taştı.
- Ege Postası
- 13.01.2013 - 13:46
İCRA MÜDÜRLÜĞÜ DE DOLDU TAŞTI
İzmir'deki 28 icra müdürlüğünün her birine 2012 yılında 32 bin ile 34'er bin arasında icra dosyası geldi. İzmir Adliyesi'ndeki 28 İcra Müdürlüğü'nde 2012 yılında icra takibi sayısı 932 bini buldu. Bu sayı önceki yıldan gelen devirlerle birlikte 1.3 milyonu aştı. Takip dosyalarının başında, bankalardan alınan otomobil, tüketici kredileri, cep telefonu fatura borçları bulunuyor. Cep telefonu davalarını kredi kartı borçarı, esnaf ve kefalete ödenmeyen borçlardan kaynaklanan davalar takip ediyor.
KORİDORA İSTİFLENİYOR
İcra müdürlüklerinin kalemlerine sığmayan 1 milyonu geçkin dosya çelik dolaplarda yer kalmayınca koridorlara istiflenerek yerleştirildi. İcra dosyaları ile boğuşan 28 İcra Müdürlüğü'nün bulunduğu koridorlarda geçecek yer kalmadı. Üzüm sergisi gibi yerlere serilen dosyaları gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Sonuçlanan dosyalar, görevliler tarafından alışveriş arabaları ile arşive taşınıyor.
BU SORUNA ÇARE BULUNMALI
İcra davalarının çokluğundan avukatlar da şikayetçi. İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, banka kredisi, cep telefonu ve kredi kartlarından kaynaklanan davalar sebebiyle avukatların diğer davalara bakamaz hale geldiğini söyledi. Pekdaş, Türk halkının kimlik bunalımı, sosyal patlama ve ruhsal sorunlarının temelinde ekonomik krizin yattığını belirterek, vatandaşların içnde bulunduğu durumla ilgili "Eskiden hacze gittiğimiz zaman esnafın komşusu, eşi, dostu, arkadaşı veya akrabası geliyor, borcu kapatıyordu. Artık kimsede para olmadığı için veya olduğu halde vermek istemediği iş in esnaf borcunu ödeyemiyor. Yediemin depoları hacizli otomobiller ve mallarla doldu taştı. Sokakta, vatandaşları yoldan zorla çevrilip kredi kartı veriyorlar. Burada bankalar da sorumlu. Kredi kartı verilen kişi buna uygun mu değil mi araştırılmalı. Maalesef bunlar yapılmıyor. Borç ödenmeyince de kriz yaşanıyor. Borçlarını ödeyemeyen birçok kişi canına kıydı" dedi. (DHA)
Yorum Yazın