Dolar 34,1659
%0.17
Euro 38,0787
%-0.23
Altın 2.924,040
%0.32
Bist-100 9.891,00
%-1.38

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ihlara Vadisi’nde Antep fıstığı aşılaması başlatıldı

Ihlara Vadisi’nde Antep fıstığı aşılaması başlatıldı

Aksaray Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından Ihlara Vadisi’nde yürütülen ortak bir projeyle vadi tabanında Antep fıstığı aşılaması başlatıldı. Uzmanlar önceki yıllarda aşılaması yapılan fıstık...

  • Ege Postası
  • 27.06.2013 - 13:02
Aksaray Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından Ihlara Vadisi’nde yürütülen ortak bir projeyle vadi tabanında Antep fıstığı aşılaması başlatıldı. Uzmanlar önceki yıllarda aşılaması yapılan fıstık ağaçlarının oldukça verimli ve lezzetli ürün verdiğini belirtiyorlar.
Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Ihlara Vadisi'nde, başta Antep fıstığı olmak üzere yeni yetiştirilecek tarımsal ürünlerin turizmin yanında bölge halkına yeni ekonomik katkılar da sağlayacağı ümit ediliyor.

    Konuyla ilgili bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdür V. Mustafa Doğan, dünyanın en büyük ikinci kanyonu durumunda olan Ihlara Vadisi’nde eski dönemlerden itibaren binlerce insanın yaşadığını ve vadi içerisinde bu dönemlerden kalma yüzlerce kaya oyma mekanın bulunduğunu belirtti.
    
    İçerisinde bulundurduğu çok sayıda kaya oyma kilise ile Ihlara Vadisi’nin Kapadokya kültür ve inanç turizminde önemli bir yerinin olduğunu vurgulayan Doğan, Kapadokya isminin de ilk kez bu vadide kullanıldığını, vadi içerisindeki kaya oyma mekanlarda bölgedeki güzel atları tasvir eden fresklere rastlanıldığını söyledi. Ihlara Vadisi’nin farklı özellikleriyle önemli bir yaşam alanı olduğunu ifade eden Doğan, aynı zamanda vadinin muntazam bir tarım havzası olduğunu ifade etti. Doğan, "Vadinin ortasından geçen bir çay var. Vadi tabanında ise Akdeniz iklimi görülüyor. Güneydoğu'nun dışında Antep fıstığı'nın en güzel yetişebileceği alanlardan biri burası. Eski zamanlarda, insanlar buralarda kayaları oyarak mekan haline getirmenin yanında, vadi tabanında tarım ve hayvancılık da yapmışlar" diye konuştu.

    Mustafa Doğan, vadi tabanında daha önce bazı ağaç türlerinde Antep fıstığı aşılamasının denendiğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirterek, şunları kaydetti: "Buradaki Antep fıstığı çok lezzetli ve iri olarak yetişiyor. Biz buna ‘Ihlara Fıstığı’ diyoruz. Bu yılın başında konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüyle görüşmelerimiz oldu. Vadideki bazı ağaçları Antep fıstığı ağacıyla aşılamak ve Antep fıstığına dönüştürmek isteğimizi belirttik. Vadi içinde suyu çok tüketen ağaçlar var. Oysaki vadinin ortasından geçen Melendiz Çayı bizim için bulunmaz bir nimet. Bu sudan daha fazla yararlanmak ve doğal yapıyı da bozmamak adına ilgili kurumlarla çalışmalarımız sürüyor. Vadinin bazı yerleri özel mülkiyet. Burada vatandaşlarımız tarım yapıyor. Antep fıstığı da vadimiz için ayrı bir renk olacak. Sadece Antep fıstığı değil, ona yakın ve bu iklime uygun başka bitki türleri de denenebilir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.