Dolar 34,2588
%0.05
Euro 37,6243
%0.06
Altın 2.880,820
%-0.99
Bist-100 9.045,00
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İl Genel Meclisi CHP Grubunun gündemi taşeron işçilerdi

İl Genel Meclisi CHP Grubunun gündemi taşeron işçilerdi

İzmir İl Genel Meclisi CHP Grubu, 6360 sayılı yasa ile birlikte kapanacak İl Genel Meclisi bünyesinde çalışan taşeron işçilerin durumunun belirsizliğini dile getirmek amacı ile bir basın toplantısı düzenledi.

  • Ege Postası
  • 22.05.2013 - 10:56
Erman Şentürk/Haber servisi-  Grubu adına açıklamalarda bulunan ve başta AK Partili meclis üyelerini eleştiren CHP Grup Başkanvekili Doğan Albayrak, taşerona karşı olduklarının altını çizerek, İl Genel Meclisi’nde ve diğer kamu kurumlarında çalışan taşeron işçiler için yasal düzenlemeler yapılmasını istedi.

“6360 sayılı yasa taşerona destektir”
Büyükşehir Yasası ile birlikte kapatılacak olan İl Özel İdareleri’nde çalışan personelin belediyelere ve bağlı kuruluşlarına dağıtılacağını belirten İzmir İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Albayrak, İl Özel İdare çatısı altında çalışan ancak taşeron firmaların çatısı altında istihdam edilen personelin durumunun ise belirsizliğini koruduğunu belirtti. Albayrak, sözlerinin devamında taşeronda çalışan personel için bir yasal hüküm bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti “İl Özel İdarelerde çalışan ve taşeron firmaya bağlı olan personelin haklarının korunması için söz konusu 6260 sayılı yasaya yeni hükümler eklenmelidir. Ülkemizdeki taşeron işçilerin çalışma koşulları ve durumları ortadadır. Söz konusu yasa ile taşeron içiler tamamen işsiz duruma gelecektir. Biz bu sıkıntı karşısında gerekeni yaparak, Mayıs ayındaki meclis oturumunda gerekli yasal düzenlemenin yapılabilmesi için temenni kararı alarak, bunu İçişleri Bakanlığı ve TBMM Başkanlığı’na gönderdik. Talebimiz mevcut taşeron işçilerin yeniden işine kavuşmasını sağlayacak bir düzenleme olup, CHP olarak bunu yeterli görmüyoruz. Bu taşeron işçi çalıştırma düzeni ise CHP iktidarında son bulacaktır.”

“Eşit işe eşit ücret istiyoruz”

6360 sayılı yasanın sadece taşeron işçileri değil, İl Özel İdare bünyesinde çalışan tüm personeli huzursuz ettiğini belirten Albayrak, “6360 Sayılı Kanun, Sadece Taşeron İşçileri değil İl Özel İdarede çalışan tüm personeli huzursuz etmiş, geleceklerinin ne olacağı belirsizliği içerisinde; nereye atanacakları, hangi kurumda görev alacakları, hangi ilde kendilerine ihtiyaç duyulacağı kaygısı içerisinde çalışma şevk ve heyecanlarını yitirmelerine neden olmuştur. Şimdiden; “hangi Kuruma nasıl geçebilirim, İzmir ve İlçelerinde kurmuş olduğum aile düzenimi nasıl sürdürebilirim, çocuklarımın eğitimini nasıl devam ettirebilirim” diye kara kara düşünmeye başlamışlardır. AK Parti Hükümeti bu kanunun içeriği ve kanunda kullandığı kelimelerle çalışanları meta gibi görmektedir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak evrensel ve kalıcı barış için sosyal adaletin gerekli olduğuna, adil gelir dağılımının ve insanca yaşam koşullarının oluşması gerektiğine inanan bir partiyiz. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 23.maddesinde de açıkça ifade edildiği üzere; herkesin adaletli ve elverişli koşullarda çalışma hakkı, eşit iş için eşit ücret hakkı ve herkesin kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır ve gerekirse her türlü sosyal koruma önlemleriyle desteklenmiş bir yaşam sağlayacak adil ve elverişli bir ücret hakkı bulunmaktadır. İstihdamda aynı işi yapan personele aynı ücretin verilmesi ve meslekte ayrımcılığın ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Bu amaçla, İzmir İl Genel Meclisi olarak gerek Ekim 2012 meclis toplantılarımızda ve gerekse de Mayıs 2013 meclis toplantılarımızda almış olduğumuz meclis kararları ile özü itibariyle taşeron işçiliğe hayır dedik. Şunu da ifade etmek isteriz ki, Mayıs 2013’te almış olduğumuz meclis kararı AKP’nin red oylarına karşın CHP Grubunun kabul oylarıyla karara bağlanmıştır” şeklinde konuştu.

“Sendika iktidara değil, işçiye hizmet eder”
Albayrak sendikalaşmanın önemine de değinerek, “CHP Grubu olarak, halkın ihtiyaçlarına cevap veren kaliteli kamu hizmetinin tam zamanlı, iş güvenceli, kadrolu işçi ve memur tarafından görülmesi ilkesinin benimsenmesini istiyoruz. Tüm çalışanların sendikalaşmasının önü açılmalı, sendikalaşma kolaylaştırılmalı ve özendirilmelidir. Sendikalar siyasi iktidarın isteklerine göre değil, emekçilerin, çalışanların haklarını koruyabilecek şekilde serbest ve özgür yapılanabilmelidir. Kamu da sözleşmeli çalışmanın yarattığı güvencesizliğe ve aynı işi yapanların 4/B, 4/C gibi değişik statülerde çalıştırılmasından doğan haksızlığa son verilmelidir.

“300 çalışan mağdur olacak”
Grup Başkanvekili Albayrak son olarak kamu personel sisteminin içine düşürüldüğü hukuk dışı dağınıklık giderilmesi gerektiğini kaydederek, “İnsan haklarına, iş ve sosyal güvenlik hukukuna aykırılık oluşturan taşeron işçiliğinin tamamen kaldırılması sözleşmeli, 4/B, 4/C, geçici işçi gibi güvencesiz çalışma sistemine son verilmesini istiyoruz” dedi. Albayrak, İzmir İl Özel İdaresi’nde 300 civarında taşeron işçi odlunu da hatırlatarak, “Ülke genelindeki tüm kamu kurumlarında 800 binden fazla taşeron çalışan var. Düşük ücretlerle komik rakamlara çalışıyorlar ve ülke koşulları gereği buna razı gelmek durumundalar. Her fırsatta yoksulluğa karşı olduğunu dile getiren AK Parti’nin de bu konuya kayıtsız kalmayı bırakarak gerekeni yapmasını istiyoruz” diyerek hükümete ve İl Genel Meclisi bünyesindeki AK Partililere seslendi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.