İlginç tesadüf! Kendisine oy veremeyecek
7 Haziran Genel Seçimi’yle belirlenen 25. Dönem Meclisi’ni yönetecek kadro bu hafta belirlenecek.
- Ege Postası
- 29.06.2015 - 10:22
KENDİSİNE OY VEREMEYECEK
Başkanlık seçimi öncesinde başlayan ‘destek’ turları bugün tamamlanacak. CHP ve MHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde çatı adayı olan İhsanoğlu, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kapısını çalacak. İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı için kendisini öneren Kılıçdaroğlu’ndan bu kez Meclis Başkanlığı için destek isteyecek. Başkanlık seçimi ilginç bir tesadüfe sahne olacak. Baykal, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Genel Kurulu’nu yöneteceği için kendisine oy veremeyecek.
MHP’DEN DESTEK YOK
İlk iki tur yarın yapılacak. Bu turlarda bir adayın başkan seçilmesi için 367 oya ulaşması gerekiyor. Her parti kendi adayını destekleyeceğinden ilk turlarda bir sonuç alınması beklenmiyor. 1 Temmuz’da yapılacak 3. turda bir adayın başkan seçilmesi için 276 oy yeterli olacak. Ancak 258 milletvekiliyle en çok sandalyesi bulunan AK Parti bile bu sayıya ulaşamıyor. Diğer partilerden 18 milletvekili Yılmaz’a destek verirse 3. turda seçim sonuçlanabilir. Seçimin gizli oyla yapılacak olması, 3. turda bu sonucun çıkması ihtimalini de masada tutuyor.
Aynı gün yapılacak 4. tura, 3. turda en çok oyu alan iki aday girecek. 132 sandalyesi bulunan CHP tümüyle Baykal’ı desteklerse 4. tura Yılmaz ve Baykal kalacak. Baykal’ın bu turda AK Parti’nin 258 sandalyesinin üzerine çıkması için hem MHP hem HDP’den destek alması gerekecek. AK Parti’nin, MHP’nin desteklemeyeceği bir aday çıkarması halinde, MHP oylarının 4. turda CHP’ye kayabileceğinin işaretini veriyor.
160 OYUN 126’SINI İSTİYOR
7 Haziran seçimlerinde aldığı oyu, ‘uzlaşma’ mesajı olarak yorumlayan HDP’den de Baykal’a destek gitmesi bekleniyor. Ancak CHP’ye, MHP ve HDP’den en az 126 oy gerekiyor. Bu durumda Meclis Başkanlığı, 13 yıl sonra AK Parti dışında bir partiye geçmiş olacak. Meclis Başkanı seçiminin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na vermesi bekleniyor. Meclis Başkanı seçildikten hemen sonra TBMM Başkanlık Divanı’nın belirlenmesiyle, hükümeti kurmak üzere Anayasa’da öngörülen 45 günlük süre de başlamış olacak. Bu sürenin sonunda hükümet kurulamazsa erken seçim yapılması, bunun için de tüm partilerden vekillerin içinde yer alacağı bir geçici hükümet kurulması gerekecek.
KOLTUK PAYLAŞIMI
Divan üyeliklerinin partilere dağılımı, önemli kararlar almak için partilerin birbirini ikna etmesinin gerekeceği bir döneme işaret ediyor. Divanda AK Parti’ye 8 üyelik düşerken, CHP 4, MHP ve HDP 3’er koltuğun sahibi olacak. Başkanlık Divanı’nda muhalefetin koltuk sayısı, iktidarı geçecek. Bu durumda önemli kararlar alınırken, ‘ikna ve uzlaşma’ gerekli olacak.
TBMM BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK'
1. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk)
2. TUR: 367 oy (3’te 2 çoğunluk)
3. TUR: 276 oy (Salt çoğunluk)
4. TUR: 3. turda en çok oyu alan 2 aday yarışacak. En çok oyu alan seçilecek.
Kaynak : Habertürk
Yorum Yazın