Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İnal, Menderes tarih ve kültür kenti olacak

İnal, Menderes tarih ve kültür kenti olacak

CHP Menderes belediye başkan aday adayı Veteriner Hekim Urkiye Güner İnal ilçede kaybolmaya yüz tutan tarihi zenginliğin ayağa kalkması gerektiğini söyledi. İnal, “İlçe sınırlarında Roma dönemine kadar giden muhteşem bir tarihi zenginlik var. Tarihte kehanet ve bilicilik merkezi olarak kabul edilen yerlerin bakanlık desteğiyle yeniden gün yüzüne çıkartılması lazım” dedi. İnal, Görece sınırlarında bulunan nazar boncuğu ocaklarının da tanıtımı ve yeni ürün üretimi için projeler geliştirdiklerini söyledi.

  • Ege Postası
  • 17.12.2013 - 12:49
 İZMİR - Menderes’te ‘kente hareket ovaya bereket’ sloganı ile yola çıkan CHP belediye başkan aday adayı Veteriner Hekim Urkiye Güner İnal, ilçede bulunan tarihi zenginliğin gün yüzüne çıkartılmasını istedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Menderes’te bulunan kazılara yeterli desteği vermediğini ifade eden İnal, belediye öncülüğünde önemli çalışmaların yapılabileceğini anlattı. İlçenin önemli tarihi merkezleri olan Lebedos, Klaros, Kolophon ve Baklatepe gibi yerleri gezen İnal, tarihi zenginliğin gün yüzüne çıkartılarak gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti.

BİLİCİLİK MERKEZİ
Menderes’te yakın tarihe ilişkin önemli eserlerin bulunduğunu da ifade eden İnal, “ İlçemizde muhteşem bir tarih var. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle tarihte Klaros Kehanet Merkezi’nin anlamı çok büyük. Biliciliğin merkezi olan Klaros bizim sınırlarımız içerisinde kalıyor. Ne yazık ki birçok tarihi eser ve kalıntılar gibi yeterli önem verilemedi. Yerel yönetimlerin bu konuya öncülük etmesi lazım. Bir yerde tarihi de, tarımı da imarı da en iyi yerel yönetim bilir. İhtiyaçların belirlenerek, taleplerin yetkili kurumlara iletilmesi gerekir” dedi.

TURİZME AÇILMALI
Menderes’in tarih ve kültür kenti olması için çalışmalar yapacaklarını belirten İnal, üniversitelerin tarih bölümlerinden ve enstitülerinden yararlanacaklarını söyledi. Bilimin öncülüğünde kazı çalışması yapılarak tarihi ayağa kaldıracaklarını dile getiren İnal, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Agora’da, Kadifekale’de, Antik Tiyatro’nun ortaya çıkmasında verdiği çaba örnek alınmalıdır. Tıp ve eczacılığın simgesi olan yerleşim yeri Pergamon Bergama’da bulunurken Selçuk’ta Efes başta olmak üzere yüzlerce eser turizme açılmıştır. Ne yazık ki Menderes’in bu tarihi yerlerinde tanıtım sorunu olduğu gibi ziyaretçiler için doğru düzgün yollar, ulaşım ağları ve altyapı bile yok” diye konuştu.

NAZARBONCUĞUNA TANITIM HAMLESİ
İnal ayrıca Görece’de bulunan kültürel değere sahip nazar boncuğu ocaklarının da yaşatılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Ocaklarda boncuk işleyen ustaların sayısının azaldığını anlatan İnal, “Üç-beş kişi ile bu işin yürümediği aşikar. Ayrıca ithal basit ürünlerin piyasada ucuza bulunması el emeği, göz nuru eserlerin değerini düşürüyor. Boncuk üretim ocaklarında sıcakta, ateşin başında çalışanların geçim derdi var. Belediye bünyesinde işe alınarak gelecek nesillere işi öğretebilecek ustalara destek verilmelidir. Ayrıca, üretilen ürünler ilce merkezlerinde satış stantlarında ziyaretçilere sunulmalı, turizm fuarlarında tanıtılmalıdır” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.