İnal, Menderes tarih ve kültür kenti olacak
CHP Menderes belediye başkan aday adayı Veteriner Hekim Urkiye Güner İnal ilçede kaybolmaya yüz tutan tarihi zenginliğin ayağa kalkması gerektiğini söyledi. İnal, “İlçe sınırlarında Roma dönemine kadar giden muhteşem bir tarihi zenginlik var. Tarihte kehanet ve bilicilik merkezi olarak kabul edilen yerlerin bakanlık desteğiyle yeniden gün yüzüne çıkartılması lazım” dedi. İnal, Görece sınırlarında bulunan nazar boncuğu ocaklarının da tanıtımı ve yeni ürün üretimi için projeler geliştirdiklerini söyledi.
- Ege Postası
- 17.12.2013 - 12:49
BİLİCİLİK MERKEZİ
Menderes’te yakın tarihe ilişkin önemli eserlerin bulunduğunu da ifade eden İnal, “ İlçemizde muhteşem bir tarih var. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle tarihte Klaros Kehanet Merkezi’nin anlamı çok büyük. Biliciliğin merkezi olan Klaros bizim sınırlarımız içerisinde kalıyor. Ne yazık ki birçok tarihi eser ve kalıntılar gibi yeterli önem verilemedi. Yerel yönetimlerin bu konuya öncülük etmesi lazım. Bir yerde tarihi de, tarımı da imarı da en iyi yerel yönetim bilir. İhtiyaçların belirlenerek, taleplerin yetkili kurumlara iletilmesi gerekir” dedi.
TURİZME AÇILMALI
Menderes’in tarih ve kültür kenti olması için çalışmalar yapacaklarını belirten İnal, üniversitelerin tarih bölümlerinden ve enstitülerinden yararlanacaklarını söyledi. Bilimin öncülüğünde kazı çalışması yapılarak tarihi ayağa kaldıracaklarını dile getiren İnal, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Agora’da, Kadifekale’de, Antik Tiyatro’nun ortaya çıkmasında verdiği çaba örnek alınmalıdır. Tıp ve eczacılığın simgesi olan yerleşim yeri Pergamon Bergama’da bulunurken Selçuk’ta Efes başta olmak üzere yüzlerce eser turizme açılmıştır. Ne yazık ki Menderes’in bu tarihi yerlerinde tanıtım sorunu olduğu gibi ziyaretçiler için doğru düzgün yollar, ulaşım ağları ve altyapı bile yok” diye konuştu.
NAZARBONCUĞUNA TANITIM HAMLESİ
İnal ayrıca Görece’de bulunan kültürel değere sahip nazar boncuğu ocaklarının da yaşatılması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Ocaklarda boncuk işleyen ustaların sayısının azaldığını anlatan İnal, “Üç-beş kişi ile bu işin yürümediği aşikar. Ayrıca ithal basit ürünlerin piyasada ucuza bulunması el emeği, göz nuru eserlerin değerini düşürüyor. Boncuk üretim ocaklarında sıcakta, ateşin başında çalışanların geçim derdi var. Belediye bünyesinde işe alınarak gelecek nesillere işi öğretebilecek ustalara destek verilmelidir. Ayrıca, üretilen ürünler ilce merkezlerinde satış stantlarında ziyaretçilere sunulmalı, turizm fuarlarında tanıtılmalıdır” dedi.
Yorum Yazın