Dolar 34,1938
%0.09
Euro 38,1640
%0
Altın 2.894,460
%-0.88
Bist-100 9.666,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İnciraltı'nın yeşil isyanı bitmek bilmiyor

İnciraltı'nın yeşil isyanı bitmek bilmiyor

Fransa’nın Paris kentinde gerçekleşen EXPO 2020 oylamasında yarışı rakibi Dubai’ye kaybeden İzmir’de sürece farklı cephelerden farklı yorumlar gelemeye devam ediyor. EXPO yarışı boyunca, sürecin başından itibaren İnciraltı bölgesinin yapılaşmaya açılmasına ve söz konusu planların hayata geçirilmesine karşı çıkan “yeşil cephe” tarafından bir süre önce yayınlanan kısa film sosyal medya üzerinde izlenme rekorları kırmaya devam ediyor. Özellikle siyaset ekseninde devam eden tartışmalara karşı halk bakışını yansıtan “Bina Bina Kent” isimli videoda İzmirlilerin EXPO 2020’den yana beklentileri ve karış görüş olan eleştiriler detaylı şekilde masaya yatırmış.

  • Ege Postası
  • 29.11.2013 - 11:08
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmirli yerel yöneticilerin ve bakanların da katıldığı Fransa’da gerçekleşen EXPO 2020 oylaması öncesinde, kent genelinde kamuoyu yaratmak amacı ile internet üzerinde paylaşılmaya başlanan video, son gelişmeler ile birlikte “EXPO’yu neden kaybettik'” sorularına da cevap verecek nitelikte. 2020 yılında kente kazandırılması beklenen dev organizasyona objektif bakış açısı ile değerlendirme getiren belgeselde, İnciraltı’na için A’dan Z’ye kapsamlı değerlendirilmeler yer alıyor. Doğal zenginlikleri ile dikkat çeken alanın fuar amacı ile yapılaşmaya açılacak olmasının çevresel, ekonomik ve ekolojik etkilerinin değerlendirmeye alındığı video EXPO yarışının kaybedilmesi sonrasında sosyal medya üzerinde yoğun şekilde paylaşılmaya devam ediyor.

PLANLAMAYA DAİR ELEŞTİRİLER YER ALIYOR

Yurt çapında etkili olan Gezi eylemleri sonrasında, “yeşil isyan”ın çabaları ile çekilen “Bina Bina Kent” isimli kısa film, çevreci vatandaşlar tarafından düzenlenen forumlarda da sıkça dile getirilmişti. EXPO’ya karşı görüşlerin bir derlemesi olarak da nitelendirilebilecek videonun içeriğinde ise farklı uzmanlar, yerel halk, akademisyenler ve çevre uzmanları tarafından farklı açılardan dile getirilen eleştiriler yer alıyor. Birinci derece doğal sit alanı olan, lagün ve kent ormanının yer aldığı alanda Zaha Hadid tarafından yapılan planlarda AVM ve iş alanları da olduğundan büyük tartışmalara yol açan organizasyon hazırlıkları, kısa filmde bir kez daha masaya yatırılmış. Ana temasında kent belleğinde önemli yer eden İnciraltı bölgesinin EXPO nedeni ile şehirden koparılmak istendiğini zengin bir görsellikle dile getirildiği kısa filmde, kentte hayata geçirilmeye çalışılan değişiklikler bu sefer siyaset değil, hayatın içinden, birebir halk gözü ile anlatılmaya çalışılmış.



“DÖNÜŞTÜRMEYE KARŞI BELGESEL”

İnciaraltı’nın geçmişten bugüne kadar olan durumunun da incelendiği toplam 23 dakika uzunluğundaki videonun açıklamasında ise şu ifadelere yer verilmiş; “Kentlerin sürekli yapılaşma baskısı altında, doğanın yok edilerek ve boş kalan tüm alanların ranta teslim edildiği politikaların bir ayağı İzmir, İnciraltı'na yönelmiş durumda. EXPO beklentisi ve kandırmacasıyla çıkarılan EXPO kanunu, doğal sit alanı olan, tarımsal arazi vasfını koruyan İzmir kentinin en geniş yeşil alanını AVM'lerle, residencelarla "dönüştürme" niyetinde. Sürecin farklı uzmanlar ve yerel halk tarafından dile getirilmesi, Kentin nasıl yalnızca bina-rant-sermaye odaklı dönüştürüldüğünü, kentliyi, insanı ve doğayı yok saydığını ortaya koyuyor...”

İŞTE O VİDEO!

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.