Dolar 34,1523
%0.16
Euro 38,0133
%-0.21
Altın 2.881,050
%0.21
Bist-100 9.929,00
%0.29

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İnönü'nün kızı Toker: 1. Dünya Savaşı’ndan sadece Lozan Barış Antlaşması kaldı

İnönü'nün kızı Toker: 1. Dünya Savaşı’ndan sadece Lozan Barış Antlaşması kaldı

Lozan Barış Antlaşması’nın 90. yılında konuşan, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan bütün antlaşmalar arasında yalnızca Lozan'ın devam ettiğini söyledi. İzmir'de Yaşar...

  • Ege Postası
  • 09.05.2013 - 10:44
Lozan Barış Antlaşması’nın 90. yılında konuşan, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker, 1. Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan bütün antlaşmalar arasında yalnızca Lozan'ın devam ettiğini söyledi. İzmir'de Yaşar Üniversitesi ve İnönü Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “90. Yılında Devletimizin Kuruluş Belgesi Lozan Barış Antlaşması” konulu panelde, tarihî antlaşmanın önemi anlatıldı.

24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarının çizildiğini belirten Toker, “1. Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan tüm antlaşmalar arasında yalnızca Lozan Barış Antlaşması devam etmektedir. Bunun da devam etmemesi için bir zaman kısıtlaması yoktur ancak sınırlarımızı değiştirecek ve özgürlüğümüzü, yani bağımsızlığımızı herhangi bir şekilde kaybedecek olursak, o zaman hakikaten sona ermiş olacaktır. Şimdilik antlaşma devam ediyor, sayenizde devam edeceğine de eminim. Biz 90. yıldönümünün bir ayrıcalığı olsun istedik. Artık birtakım şeyler hatırlanmıyor. İstedik ki o günleri bizlerin hatırladığı gibi hatırlatalım. Birtakım bilgileri gençlerle paylaşalım. Vakıf olarak böyle bir seferberlik başlattık. Lozan’ı, Türkiye’nin üniversitelerinde akademik olarak açıklamak ve tartışmak istedik.” dedi.

İNÖNÜ ANISINA ÇELLO KONSERİ

Panelde İnönü’nün klasik müziğe tutkusu bir kez daha dile getirildi. Hitler Almanya’sından kaçarak Türkiye’ye sığınan Prof. David Zirkin’den 50’li yaşlarında çello dersi aldığı bilinen İnönü anısına bir konser verildi. Konseri, Zirkin’in emeğinin izlerini taşıyan Nejat Tekebaş’ın yetiştirdiği iki sanatçı, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğretim görevlileri Serdar Mamaç ve Aylin Aybek ile Müzik Bölümü öğrencileri verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.