Dolar 34,2486
%0.03
Euro 37,6329
%0.01
Altın 2.918,250
%-0.11
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Işık, “Kadınları temsil edecek erkekler cennetindeyiz'

Işık, “Kadınları temsil edecek erkekler cennetindeyiz"

İZMİR'deki Eşit Yaşam Derneği'nin Başkanı Nazik Işık, bu seçimin de erkek demokrasiyi gerçek demokrasiye dönüştürmediğini, kadın temsilinin azaldığını, mecliste erkek cenneti yarattığını belirterek, “Bu cennet sahtedir, kimseye hayır getirmez. Çünkü kadınların varlıkları, ihtiyaçları, bakış açıları, deneyimleri bir kez daha yok sayılmıştır" dedi.

  • Ege Postası
  • 16.06.2015 - 09:42

7 Haziran'daki genel seçimlerde, yüzde 86 katılımla seçmenin adeta sandığa aktığını belirten Eşit Yaşam Derneği Başkanı Nazik Işık, “Başardık. Otoriter, tekçi, kuralsız, yasalara ve hatta Anayasa'ya uymayan, özgürlüklerden hazzetmeyen, kendisine sonsuz ama başkalarına sıfır saygıyla davranabilen, sürekli hakaret ve aşağılama ile konuşan, bağıran, azarlayan Cumhurbaşkanı'na ve onun yönetimine bir sınır çizdik. Bıkmıştık, kendimizi kötü hissediyorduk. 

Sessizliğin gücüyle gittik oy kullandık. Huzura, güvene, refaha, özgürlüğe oy verdik. Hukukun üstünlüğüne, adalete, eşitliğe, AB standartlarında, AB kalitesinde bir hayata, saygın insanlar olma arzusuna kısacası insanca yaşamaya ve bölgemizde ve dünyada sorun yaratmayan ülke olmaya oy verdik. Toplum, yüzde 10 barajını aşmasıyla vekil dağılımında büyük değişikliğe yol açacak partiye emanet oy akıtmaktan çekinmeyecek kadar cesur davrandı" dedi.

“ERKEK DEMOKRASİSİ"

Nazik Işık, toplumun özgüveninin şimdi daha yüksek olduğunu vurgulayarak, yeni meclisten yüzde 10 seçim barajını kaldırmasını beklediklerini söyledi. Işık, bu seçimin de erkek demokrasiyi gerçek demokrasiye çeviremediğini, eşit temsilde doğru, ciddi bir ilerleme olmadığını belirterek, şunları söyledi: 

“Acıdır, demokrasimizin ayıbıdır, toplumun ilerlemesinde ciddi bir eksiklik, önemli bir kayıptır. Kadınları temsil krizi sürüyor. Bugün eşit temsile sahip sadece üç il var. Ağrı, Batman ve Şırnak. Buna karşılık 38 ilde sıfır kadın vekil çıktı. Bırakınız yarı yarıya yani eşit temsili, görünürlüğün başlangıç noktası olan yüzde 33 bile kadınlara çok görüldü. Kadın vekil sayısı 184 bile olmadı. Kadınları temsil edecek erkekler cennetindeyiz. Bu seçimde 46 milyon civarında oy kullanıldı. Elimizde cinsiyet ayrımlı bir veri olmasa da, biliyoruz ki seçmenin en az yarısı kadın. 98 kadın vekile seçmek için lazım olan oy toplamı yaklaşık 8 milyon. O halde yaklaşık 15 milyon kadın seçmenin vekili erkek. Bu cennet sahtedir, kimseye hayır getirmez. Çünkü kadınların varlıkları, ihtiyaçları, bakış açıları, deneyimleri bir kez daha yok sayılmıştır."

“İZMİR'DE TEMSİL KRİZİ DAHA DA VAHİM"

Eşit Yaşam Derneği Başkanı Işık, İzmir'de bir önceki dönem yüzde 19.2 olan kadın milletvekili oranının, son seçimde yüzde 15.4'e gerilediğine dikkat çekerek, “İzmir'de temsil krizi daha da vahim. Çünkü ilerlemedik, geriledik. 24. dönemde beş kadın vekilimiz ve yüzde 19.2 olan kadın temsil oranımızla yüzde 14.2 olan Türkiye ortalamasının üstündeydik. Şimdi toplam 4 kadın vekille ve yüzde 15.4 oranında kadın temsiliyle yüzde 17.8 olan Türkiye ortalamasının altına düştük. Soruyoruz, 'Kadın dostu kent' olmakla öğünen İzmir'e bu yakışıyor m? Sokaklarında özgürlük yelleri esen İzmir'i bu ayıptan kurtarmak şart" dedi.(ELif DEMİRCİ-DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.