Dolar 34,2738
%0.1
Euro 37,6407
%0.03
Altın 2.915,750
%-0.2
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşin mutfağındakiler Anayasa'yı yorumladı

İşin mutfağındakiler Anayasa'yı yorumladı

Anayasa Hukukçusu MKYK üyesi Doç. Dr. Osman Can ve Meclis Anayasa Komisyon Üyesi, İzmir Milletvekili Ali Aşlık’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde yeni anayasaya neden ihtiyaç olduğu ve başkanlık sistemi konuşuldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin şu anki anayasa ve alt düzenini Murat 124'e benzeten Doç. Dr. Can, “Murat 124 ile dünya gelişmelerine ayak uyduramazsınız. Bu araçla gelişmelerin önüne geçmek mümkün değil. Bu anayasa böyle devam ettiği sürece Murat 124’ü istediğiniz kadar modifiye etmeye çalışırsanız çalışın yine tamir etmek zorunda kalacaksınızdır dedi. İzmir Milletvekili Aşlık ise, “ mevcut anayasa yamalı bohça anayasasıdır. Biz diretmiyoruz. Sosyolojik durumuna göre bu ülkeye başkanlık sistemi daha uygun. Hatta partili başkanlık sistemi de söz konusu olabilir. Bunlar alternatife açık olduğumuz gösteriyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.01.2013 - 17:17
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları “Gençlik Siyaseti Konuşuyor” başlıklı panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Anayasa Hukukçusu MKYK üyesi Doç. Dr. Osman Can ve Meclis Anayasa Komisyon Üyesi, İzmir Milletvekili Ali Aşlık katıldı. Panelde yeni anayasaya neden ihtiyaç olduğu ve başkanlık sistemi konuşuldu. Panelin ardından il yönetim kurulu kendi arasında çalıştay gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin şu anki anayasa ve alt düzenini Murat 124'e benzeten Doç. Dr. Can, Murat 124 ile otobana çıkıldığında ya kaza yapılacağını ya da başkasına kaza yaptırma riskinin yüksek olacağına dikkat çekti.Mecliste anayasanın mutfağında olan bir vekil olduğunu belirten Vekil Aşlık ise yeni bir anayasaya ülkenin ne kadar ihtiyacı olduğunu çok iyi bildiğini belirtti, başkanlık sisteminin ülkenin yapısına en uygun sistem olduğunu savundu.

CAN: GENÇLER ANAYASANIN MERKEZİNDE
Doç. Dr. Can konuşmasına İzmir’e gelmenin şizofrenik bir yapısının bulunduğunu anlatarak başladı ve, “Geldiğinizde “ikiyi ki geldim” ya da “bu ne ya” diyebiliyorsunuz. Buraya geldiğimde bunu yaşıyorum” dedi. Anayasanın kırmızı bir kitap ve içindeki metinlerden ibaret olmadığını belirten Doç. Dr. Can, “ Kağıt üzerinde bir şeyler yazıyor ama kağıt üstünde durduğu gibi durmuyor. Anayasanın ilk maddesinde devletin şekli Cumhuriyettir yazar. İfadenin ötesinde bir anlam var. Herkes kendi politik bakışı açısından farklı anlamlar yükleyebilirler. Anayasa hayatımızı etkiliyor. Bu yüzden insanlar anayasa için kavga içindeler. Bugün yeni bir mücadele başlattık. Gençler anayasanın merkezinde. Verilecek karar gençlerin hayatını etkileyecektir.Günümüzde anayasa mücadelesi demokrasi mücadelesidir” dedi.

“MURAT 124’Ü İSTEDİĞİNİZ KADAR MODİFİYE EDİN TAMİR ETMEK ZORUNDA KALIRSINIZ”
Türkiye Cumhuriyeti'nin şu anki anayasa ve alt düzenini Murat 124'e benzeten Doç. Dr. Can, şunları söyledi; “ 30 senedir mevcut anayasa ile yaşıyoruz. 1982’nin iskeletini bir kenara atmalıyız.Murat 124’ün direksiyonuna kimi oturtursanız oturtun zor gider.O mantık içinde gider. Siz Murat 124’le hata yaptığınızda ceza şoföre kesilir. Araca kesilmez. Murat 124 ile dünya gelişmelerine ayak uyduramazsınız. Bu araçla gelişmelerin önüne geçmek mümkün değil. Bu anayasa böyle devam ettiği sürece Murat 124’ü istediğiniz kadar modifiye etmeye çalışırsanız çalışın yine tamir etmek zorunda kalacaksınızdır.Türkiye bu nedenle anayasa düzenini geliştirmek zorunda. 1924-1961 ve 1982 erkler dengesini öneren anayasalar değildir.Hepsi bir yere bağlıdır.Demokratik denge ve denetim mekanizmasını içinde barındıran bir anayasayı hayata geçirmemiz gerek. Demokrasinin kaliteli şekilde sürdürülmesi için yeni bir anayasa şart… Mevcut anayasadan kurtulmadığımız sürece periyodik sıkıntılar olacaktır. Ülkenin kalkınması yönelik enerjimizi boşa harcamış olacağız”



AŞLIK: ÜLKEDEKİ YAPI BAŞKANLIK SİSTEMİNE DAHA YAKIN
Meclis Anayasa Komisyon Üyesi, İzmir Milletvekili Ali Aşlık,seçimlerde siyasi partilerin vatandaşa yeni bir anayasa düşüncesi ile yola çıktıklarını ancak gelinen noktada yeni bir anayasa olmasın diye çalışan partilerin olduğunu belirtti. Anayasa konusunda Meclisin mutfağında yer alan bir vekil olduğunun altını çizen Aşlık şunları söyledi; “ Yeni bir anayasaya ülkenin ne kadar ihtiyacı olduğunu çok iyi biliyorum. Mevcut sistem parlamenter sistem olarak adlandırılıyor. Aslında ne parlamenter ne de yarı başkanlık sistemi var.Karmakarışık bir sistem var. Cumhurbaşkanlığının yetkileri yarı başkanlığa yakın ama tam olarak diyemezsiniz. Mevcut anayasaya göre Cumhurbaşkanı Bakanlar Kuruluna başkanlık edeceğine göre fiili bir başkanlığa geçmiş oluyoruz. Siyasi sorumluluğu yok ama…Dolayısıyla mevcut anayasa yamalı bohça anayasasıdır. Biz diretmiyoruz. Sosyolojik durumuna göre bu ülkeye başkanlık sistemi daha uygun. Hatta partili başkanlık sistemi de söz konusu olabilir. Bunlar alternatife açık olduğumuz gösteriyor.Bu ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Bu anayasanın ruhunda ve temelinde hukuk devleti anlayışı olmalı. Türkiye bürokratik devlet.
Yasayı ne kadar güzel çıkartırsanız çıkartın Ankara’da merkeziyetçi bürokrasi var. Biz seslendiremiyoruz. Sonra ‘İktidarsınız ama muktedir değilsiniz’ derler. Türkiye halen bürokratik devlettir. Biz bunu değiştirmek için çalışıyoruz.Başbakanımızın önderliğinde hukuk devleti olmak adına önemli yol kat ettik ama hala çatı değişmedi. Bunun için anayasanın ilk maddesinden son maddesine kadar ruhu değişmeli.Başbakanımız karizmasıyla bir çok şeyi başarabiliyor.Bu karizmatik liderler her dönem çıkmıyor. Vasat biri gelirse sorunlar çıkar.Bu anayasanın ruhu 1921 anayasasının ruhu gibi olmalı. Milletin kendisini bütün kesimleriyle ifade edeceği bir anayasa olmalı. Laftan çok işin özüne önem vermeli. Parlamenter sisteminin de kendine göre artıları var ama ülkedeki yapı başkanlık sistemine daha yakın. Öğrencilik yıllarımdan beri bu düşüncedeyim. Temelde birbirimize saygı hukuk devletinden geçer. Çok yol kat ettik ama gideceğimiz daha yol var. Değişimi dönüşümü bizi ayakta dinamik tutacak bir anlayışı toplumda ayakta tutabilirsek başarırız” 


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.