Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşporta sorununa Gönen'den çağrı,Susam'dan öneri

İşporta sorununa Gönen'den çağrı,Susam'dan öneri

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın kanayan yarası haline gelen işporta sorunu son günlerde farklı tartışmaları da beraberinde getirirken, konu hakkında söz sahibi olan isimler ise çözümün uzak olmadığını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz günlerdeki “Kemeraltı’nda işporta tezgahı açan iş yeri sahipleri var” sözleri sonrasında alevlenen tartışmalar sonrasında, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ve Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı İlyas Gönen’den ayrı ayrı tespitler ve çarpıcı çözüm önerileri de peşi sıra geldi.

  • Ege Postası
  • 24.08.2013 - 16:57
ERMAN ŞENTÜRK-HABER SERVİSİ Tek gayelerinin Kemeraltı’nı yeniden yaşanılabilir ve gezilebilir bir yer haline getirmek olduğunu söyleyen İlyas Gönen, tüm kurumları göreve çağırdı ve “İşporta sorununa bir an önce çözüm bulunmalı ve Kemeraltı eski günlerine dönmeli. Bu konuda vatandaşlar kadar bizler de çok şikayetçiyiz ancak, yaptırım makamı olmadığımız için, yapabileceğimiz bir şey yok. Biz basın vasıtası ile asıl sorumlu olan büyüklerimize çözüm üretmeleri için çağrıda bulunuyoruz. İşporta sadece İzmir’in ya da Kemeraltını’nın değil, tüm Türkiye’nin sorunu ve kanayan yarasıdır. Belediye başkanımız, valimiz, emniyet müdürümüz ve diğer makamların da işbirliği ile bu sorun karşısında önlem alarak çözüm üretilmesinden yanayız. Bu konu Resmi makamların çözeceği bir iştir” dedi.

“EXPO HEDEFLEYEN KENTE YAKIŞMIYOR”

Gönen sözlerinin devamında işportanın turzim kenti olmayı hedefleyen İzmir’in önünde büyük bir engel teşkil ettiğinin altını çizerek, “EXPO hedefleyen bir kent olan İzmir’de bu manzara, Kemeraltı’nın bu içler acısı hali yakışmıyor ve kesinlikle önüne geçilmesi lazım” dedi. Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “İşporta tezgahı açan dükkan sahipleri var” sözlerine de değinen Gönen, “Dediğim gibi bu konu bizi aşan bir konu, bu konuda devletimizin duyarlı davranarak çözüm üretmesi lazım. Burada sadece zabıtaya değil, yasaları hazırlayanlara ve üst makamlara da görev düşüyor. Yanlış bir söz söylemek ya da çarşıda kaos yaratmak istemiyoruz. Evet, kendi dükkanının önüne başkaları tezgah açmasın diye tezgah koyan da olabilir. Bir esnaf olarak bunu yapmamalarını rica ediyoruz. Bu sorunların muhatabı biz olmamalıyız. Ben Kemeraltı Esnaf Derneği’nin başkanıyım. Bizim EXPO’ya katkı sağlamamız ve infial yaratmamız lazım. Buradan basına da çağrıda bulunuyorum, yaşanılabilir ve gezilebilir bir Kemeraltı istiyoruz. Kemeraltı dışarıdan göründüğü gibi değil ve burada çok farklı bir manzara söz konusu” şeklinde konuştu.

“ÇARŞIYI YIPRATMAK AVM’LERİN İŞİNE GELİR”

Başkan Gönen tarihi Kemeraltı Çarşısı’nı bekleyen tehlikeyi işaret ederek, özeleştiride bulunmayı da ihmal etmedi ve “İşporta sıkıntısı hakkında başından beri söylediğim bir şey var, bu çarşıyı negatif göstermek, büyük alışveriş merkezlerinin insanları korkutarak, Kemeraltı esnafını yıpratma operasyonudur. Ben sivil toplum örgütü başkanı olarak bu olaya dahil olamam. Buradaki esnaf iş yapmak, para kazanmak istiyor. Halkımız yarın öbür gün korkudan Kemeraltı’na inemezse bu esnaf ne der düşünebiliyor musunu? Vatandaş da bu işporta sorunundan dolayı rahatsız. Esnafın da kendi kapısının önünü süpürmesi ve kendine çeki düzen vermesi gerekiyor ama asıl yetkili olan da resmi makamlardır ve buradan görevlerini yapmaları için onlara da çağrıda bulunuyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

SUSAM’DAN “ÜÇLÜ” ÇÖZÜM ÖNERİSİ


Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde basına açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili ve İESOB Eski Başkanı Mehmet Ali Susam ise, “Ticaret Odası, Esnaf Odaları Birliği, Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi, Emniyet Müdürü ve Vali başkanlığında heyet kurulmasını ve soruna çözüm bulunmasını öneriyorum. Ve bu oluşuma gönülden katkı koymaya da hazırım. İşporta sıkıntısı uzun yıllardır çözülemiyor ve bugüne kadar yaşanan deneyimler, sadece belediyenin alacağı tedbirlerin yeterli olamadığını ortaya koymuştur. Bu sorunun çözümünde belediyenin yanı sıra emniyetin ve esnafın ortak hareket etmesine ihtiyaç var. Tarihi çarşıların işporta gibi kendi sorunlarını çözebileceği özerk bir yapıya kavuşturulması için özel bir yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor. Özel güvenlik birimleri kurulması, tabelaların binaların güzelliğini kapatmayacak biçimde konulması ve vatandaşın rahat dolaşmasını sağlayacak gölgelikten otoparka kadar her türlü çalışmayı yapacak bir yönetim, sorunu kökünden çözecektir. Geçmişte Kemeraltı’nda bir süreliğine işportayı kaldırmayı başarmıştık. Ancak başarının sürekli olabilmesi için, emniyetin desteğini sürdürmesi ve zabıtanın takibinin aralıksız olması gerekiyor. Aralıksız olarak bu konu üzerine gidildiğinde çözülebileceğini düşünüyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.