İstanbul-İzmir Otoyolu'nda sona doğru
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün son tabliyesinin vidalarını sıkarak körfezin iki yakasının birleşmesini sağladılar. İstanbul-İzmir Otoyolu'nda sona doğru
- Ege Postası
- 21.04.2016 - 20:23
2013 yılında temeli atılan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün son tabliyesi törenle birleştirilirken, artık körfezi geçmek 2 saatten 6 dakikaya indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın birlikte birleştirdiği ve ismi ‘Osman Gazi’ olan köprü Ramazan Bayramı öncesi hizmete açılacak.
2013 yılında temeli atılan ve İzmit Körfezi’nin gerdanlığı olarak nitelendirilen Körfez Geçiş Köprüsü’nde son tabliye dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla Yalova tarafında yapılan bir törenle yerine yerleştirildi. İstanbul ile İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün son vidalarını ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde olduğu gibi Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım birlikte sıktı.
İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün son tabliyesinin montajı nedeniyle Yalova'nın Altınova İlçesi Hersek Burnu mevkiinde bulunan şantiyede tören düzenlendi. Törenin saat 16.30'da başlaması planlanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saat 18.10 sıralarında helikopter ile tören alanına geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Binali Yıldırım ilk olarak yerine yerleştirilen son tabliyenin vidalarını anahtarlarla sıktılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan vidaları sıkarken, "Son tabliyenin vidalarını sıkacağız. Kaynağını görevli arkadaşlarımız ayrıca yapacaklar. Dünyada 4'üncü özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz. Milletimiz için, tüm insanlık için hayırlı olsun. Ya Allah, ya bismillah" diyerek vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan vidayı sıktığı anahtarı hatıra olarak aldı.
Daha sonra tören alanına geçildi. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, milletvekilleri katıldı.
OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ
Cumhurbaşakın Erdoğan törende yaptığı konuşmada köprünün adını açıklayarak, "Üzerinden geçeceğimiz, geçeceğiniz köprünün adı, istişaremizi yaptık, iştişarelerimiz neticesinde tahmin edin bakalım nedi? Bizler kutlu bir tarihin varisleriyiz. Bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe taşımak böyle bir neslin görevidir. Beraberce değerlendirdik, adını Osman Gazi Köprüsü koyalım dedik. Nasıl uygun mu, güzel m? Buralar zaten bize Osman Gazi'den miras değil mi, Osman Gazi'den geç Orhangazi ile bütünleş. Ondan sonra orası burası. Hayırlı olsun. İnşallah açılışında da beraber olmak üzere" diyerek köprünün adını açıkladı.
İSTANBUL-İZMİR 3,5 SAAT
Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel, Göçay ortak girişimi tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan proje bedeli 10 milyar lira olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu, İzmit Körfez Geçişi de dahil olmak üzere 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğa sahip olacak. Otoyol projesi ile güzergah 95 kilometre kısalacak. Proje, Gebze Köprülü Kavşağı mevkiinden başlayıp, İzmir Çevre Yolu üzerindeki Otogar Kavşağı'nda son bulacak. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun tamamlanmasıyla Marmara ile Ege bölgeleri kesintisiz bağlanmış olacak.
DÜNYANIN EN BÜYÜK ORTA AÇIKLIĞA SAHİP 4'ÜNCÜ KÖPRÜSÜ
İstanbul ile İzmir arasında 8-10 saat süren ulaşım 3,5 saate, İstanbul ile Bursa arasında 2,5-3 saat süren ulaşımı 1 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan 2 bin 682 metre uzunluğundaki İzmit Körfez Geçişi Köprüsü bin 550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4'üncü köprüsü oldu. 7 Ocak tarihinde tabliyelerin montajına başlanırken, 35 metre 93 santim genişliğindeki 113 tabliyenin montajı sağlandı. Köprü, Kocaeli ve Yalova istikametlerine doğru 3'er şeritten oluşurken, bir de hizmet şeridi bulunacak. Asfalt çalışmalarının tamamlanmasının ardından köprü Mayıs ayı sonunda ulaşıma açılacak. İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ulaşıma açıldığında İzmit Körfezi'nin etrafını dolaşarak yapılan yaklaşık 2 saat süren yolculuk ile feribotla yaklaşık 1 saat süren geçiş süresi bağlantı yolları ve köprü ile 12 kilometreyi bulan körfez geçişi 6 dakikaya inecek. Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak.
ALTINOVA-GEMLİK OTOYOLU
Köprü ile birlikte Altınova ile Gemlik arasındaki otoyolda açıldı. Altınova-Yalova-Gemlik arasındaki mevcut Devlet yolu 47 kilometre olurken, Altınova ile Gemlik arasındaki 40 kilometrelik otoyol kesiminin trafiğe açılması ile mesafe 7 kilometre kısalacak. 50 dakika süren ulaşım 20 dakikaya düşerken, Yalova ve Orhangazi şehir içindeki trafik de rahatlamış olacak.
TÜRKİYE'NİN TÜM ÖNEMLİ YOLLARIYLA BULUŞUYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tören alanında yaptığı konuşmada, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun Türkiye'nin tüm önemli yollarıyla buluştuğunu belirterek, "Bu otoyol sadece İstanbul, İzmir'in değil aynı zamanda Kocaeli, Yalova, Balıkesir ve Manisa'nın otoyoludur. Bu otoyol tüm Türkiye'nin otoyoludur. Nede? Trakya tarafından Edirne-Kınalı-İstanbul otoyolu ile, Ege tarafından İzmir-Aydın otoyoluyla, Marmara tarafından İstanbul-Ankara otoyolu ile birleşen bu proje, Türkiye'nin tüm önemli akslarıyla buluşuyor. İzmit Körfez Geçişi, körfezin etrafında yoğun zamanlarda 1-1,5 saat süren ulaşım süresini 6 dakikaya indirecek. Vakit nakittir demiş büyüklerimiz. Ekonomi bu. Ekonomiden anlamak budur. Vakiti nakde dönüştürüyoruz" dedi.
Projenin tamamının hizmete girdiğinde İstanbul'dan İzmir'e 3,5 saatte gidileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
"Milyonlarca vatandaşımız İzmit Körfezi'nden her geçişinde adım adım bu köprünün inşa süresini takip etti. En önemli bir esere şahitlik etmenin ayrıcalık olduğuna inanıyorum. Siz bu ayrıcalığı yaşıyorsunuz. Sizlerle sadece bir şeyi paylaşmanın faydalı olacağına inanıyorum. Bizler inanın 13-14 sene önce bu görevleri üstlendiğimizde çok inanmıştık. Türkiye'nin yüz akı, gurur kaynağı olacak projeleri ülkemize yakıştıramayanlar vardı. Biz bunları yapalım dedik. Yıkmak kolay yapmak zordur. Gençler bugün Türkiye yapıyor. İşte sizler bu inşada çalışan gençlersiniz. Sizler eli molotofla dolaşanlardan değilsiniz. Sizler elinizde laptopla dolaşan gençliksiniz. Elinde kitabı ile dolaşan gençlersiniz. Onun için sizi tebrik ediyorum. Asma köprüyü yapıyoruz, İstanbul İzmir otoyolunu yapıyoruz. 3. köprüyü 26 Ağustos'ta açacağız. Boğazın altına daha önce Marmaray'ı yapmıştık. Şu ana kadar 3 yılda 130 milyon vatandaşımız oradan geçti. Şimdi Avrasya tünelini yapıyoruz, oradan da araçlar geçecek. Nereden yine denizin altından"
Erdoğan, Türkiye'nin bu hizmetleri yapacak iradeye sahip olduğunu ifade ederek, "Bunların hayali bile ulaşamaz bizim yaptıklarımıza. İstanbul'a dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. İnşallah bu havalimanı bittiği zaman 'yapamazlar, edemezler' diyenler, oradan 'ne gerek vardı köprüye' diyenlere bir cevap daha verecekler. Kanal İstanbul projesi için çalışmalar devam ediyor. Türkiye bu hizmetleri yapacak iradeye sahiptir. Türkiye dünyaya bir şey gösteriyor. Cumhurbaşkanı, başbakanı, kabinesiyle tüm kadrosuyla adım adım geleceği inşa ediliyor. Türkiye'nin bu yatırımları yapacak yetişmiş insan kaynağı var" diye konuştu.
DERTLERİ YIKMAK
Projelerin yargıya götürülmesini eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
"Yapmak için, inşa etmek için mücadele ederken birileri de yıkmak için çalışıyor. Adı Mimarlar Mühendisler Odası. Bir yerde abide yükselecekse, hemen yargıya gitmek işleri. Dertleri inşa etmek değil, yıkmak. Bizim her projemiz birileri tarafından protesto edilip yargıya götürülmüştür. Hatta yargıdan engelleyici kararlar çıkartılmıştır. Çünkü bunlar paralelle beraber çalışıyor, tam paraleller. Köprü yaparız karşımızda bunlar. Turizm projesi yaparız, karşımızda bunlar. Konut yaparız, hastane yaparız karşımızda bunlar. Elektrik üretmek için baraj yaparız karşımızda bunlar. Kim bunlar; muhalefet partileri ile meslek odaları ile ünlüleriyle, ünsüzleriyle bunlar yıkım ekibi. Tabi Avrupa Parlamentosu gibi bunlara dışarıdan destek verenler var. Bu projeleri hayata geçirmek için teknik ve finansla mücadele etmedik, bir de bu yıkım ekibiyle mücadele ettik. Milletimiz bu mücadelede bizi yalnız bırakmadı. Önce haktan, sonra halktan aldığımız güçle projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz"
GÖNÜLLERİN KÖPRÜSÜ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, her gün taş üstüne taş koymaya, şehirleri, ilçeleri, yürekleri birleştirmeye devam edeceklerini belirterek, “Kim ne yaparsa yapsın, birileri terör tuzaklarıyla bu millete tuzak kurmaya kalkarsa, onların da hesabını göreceğiz. Hem mücadele edeceğiz hem de bugün olduğu gibi hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek bir dakika dahi vakti yoktur” dedi. Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnşallah kadim başkentimiz İstanbul, bu projeyle İzmir’e bağlanıyor. Ama nasıl bağlanıyor biliyor musunu? Dünyanın uzunlukta 4. büyük köprüsüyle ve 8 saatlik yolu, 3 saate indiren otoyoluyla bağlanıyor. Böylece Fatih Sultan Mehmet Han, Kocaeli’de Akçakoca ile Bursa’da Osman Gazi ile İzmir’de Caka Bey’le buluşuyor, şehzadeler şehri Manisa ile İstanbul birbirine komşu oluyor. Allah bu yolu hayırlı eylesin; bu köprüyü, gönülleri birleştiren köprü eylesin. Allah köprülerimizi, gönül köprüleriyle taçlandırsın”
6 DAKİKADA KÖRFEZ
- İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün hizmete açılmasıyla birlikte İstanbul ile İzmir arasındaki mesafe 3.5 saate inecek.
- İzmit Dilovası ile Yalova Hersek Burnu arasında yapılan ve 1.1 milyar dolara mal olan köprü, iki kule arasındaki bin 550 metrelik uzunluğuyla dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü olma özelliğine sahip.
- Toplamda 2 bin 682 metre uzunluğunda olan köprünün kule yüksekliği 252 metre, tabliye genişliği ise 35.93 metre.
- Köprü, 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit ile hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak.
- Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, halen körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. Açıldığında Türkiye ekonomisine yıllık 165 milyon dolar tasarruf sağlayacak.
- Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak. 9 milyar dolara mal olan proje zamanından 2 yıl önce yani 2018’de tamamlanacak.
- Kamu 13.5 milyar lira harcama yaptı bunun çoğunluğu kamulaştırmaya gitti. Tabliyenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu, işçilerle poz verdi.
Yorum Yazın