Dolar 34,6017
%-0.1
Euro 36,6106
%0.04
Altın 2.937,040
%0.01
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşte İzmir’in “en çevreci” tesisi

İşte İzmir’in “en çevreci” tesisi

Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde üretilen çamuru, doğalgaz yerine yine aynı tesiste elde edilen biyogazla kurutan İZSU, böylece 21 ayda yaklaşık 15 milyon liralık tasarruf sağladı. Tesis, yenilenebilir enerjinin kullanımıyla karbon ayak izinde 61 bin ağacı yok olmaktan kurtaracak kadar azalma sağladı. Kurutulmuş çamurların çimento ve tarım sektörlerinde kullanılması için başlatılan çalışmalar ise aralıksız sürüyor. İşte İzmir’in “en çevreci” tesisi

  • Ege Postası
  • 20.12.2015 - 09:59
Türkiye’ye örnek çevre yatırımlarıyla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı ve iklim dostu bir kent yaratmak için yenilenebilir enerji kullanımına da büyük önem veriyor. 2014 yılı Şubat ayında 71 milyon liralık yatırımla hizmete giren, Türkiye’nin en büyük çevre yatırımlarından “Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi”, İzmir’in en ekonomik ve çevre dostu tesisi olarak da dikkat çekiyor.

Daha önce arıtma tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi bu tesisin devreye girmesi ile son bulurken, tesiste çürütme esnasında oluşan biyogaz, yenilenebilir enerji kaynağı olarak çamurun kurutulma işleminde kullanılıyor. Ayrıca tesisten çıkan çamurlar, çevre dostu ve ekonomik olması çimento fabrikaları tarafından kullanılırken, bol miktarda organik madde içeren arıtma çamurlarının tarımda ve yeşil alanlarda değerlendirilmesi için de umut veren  bilimsel çalışmalar sürüyor.
 
2020 hedefine adım adım
Çamur kurutma işleminde doğalgaz yerine biogazın kullanılmasıyla 21 ayda yaklaşık 15 milyon liralık enerji gideri tasarruf edildi.  Böylelikle karbon ayak izinde yılda yaklaşık 11 bin 500 ton azalma sağlanırken, karbondioksit emisyonunun telafisi için gerekli olan 35 bin ağaç da her yıl doğaya kazandırılmış oluyor.

Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nde üretilen kurutulmuş çamuru çimento fabrikalarına ek yakıt olarak vermeye başlayan İZSU, çıkan tüm çamurun çimento sektöründe değerlendirilmesi durumunda, karbon ayak izinde her yıl 70 bin ton karbondioksit azalmasını sağlayacak. Bu durum yılda 100 bin ağacın doğaya kazandırılmasıyla eşdeğer görülüyor. Ayrıca biyogazın kullanımıyla birlikte, her yıl kentte karbon ayak izinde 81 bin 500 ton azalma sağlanacak ve 135 bin ağaç doğaya kazandırılmış olacak. “Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi”ne taraf olan ve 2020 yılına kadar kentteki karbondioksit salınımını yüzde 20 oranında azaltmayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi ile bu hedefine önemli oranda yaklaşacak.
 
Günde 36 bin metreküp biyogaz
Tesiste, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarı yaklaşık 6 kat azaltılarak 120 tona düşürülüyor.  Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtma çamurları, çamur çürütme ünitelerine alınarak çürütülüyor; çürütme esnasında oluşan biyogaz, gaz depolama tanklarına iletiliyor. Çamur Çürütme ve Kurutma ünitelerinde günde ortalama 36 bin metreküp biyogaz üretiliyor. Bu da günde 21 bin 600 metreküp doğalgaza eşdeğer oluyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.