İzmir-Diyarbakır arasında dostluk köprüsü kuruldu
Balkan Anadolu Birliği Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe katılan İzmir heyeti Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti. Heyete öncülük eden AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait,”Başta başbakanımız olmak üzere hepimiz içinde bulunduğumuz süreçte samimiyiz” dedi. Baydemir ise, “İzmir ile Diyarbakır arasında barış köprüsü inşa etmek bir onurdur, görevdir” diye konuştu.
- Ege Postası
- 09.03.2013 - 17:10
Heyet ilk olarak tarihi çarşıda kahvaltıda buluşarak programa başladı. Ardından Diyarbakır Vali Vekili Zafer Engin’i makamında ziyaret eden isimler daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e gitti. Baydemir, belediye binasında İzmir heyetini kapıda kırmızı güllerle karşıladı.
BU YOLA BAŞ KOYDUK
Ülkede birlik ve beraberliğin bozulmaması gerektiğini ifade eden AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, “ Biz, kardeşliğin oluşmasını, bozulmamasını istiyoruz. Balkanlar ile Ortadoğu arasında kardeşliğin zarar görmemesi için bir başlangıcını yapmak istedik. Ailesi 1956 yılında Kosova’dan gelmiş bir kişiyim. Çok çileler çektik. Özellikle Slav ırkından, Sırplardan çok çektik. Anadolu’da bu dertlerimizi dinledi. Bu topraklar sorunların çözüm yeridir. Bugün Suriye’den gelenleri sahiplendik. Zamanında Bulgaristan’dan, Yunanistan’dan gelenlere sahip çıkıldı. Türkiye Balkan ülkesidir. Diyarbakır da bir Türkiye şehri olduğu için Balkan şehridir. Biz ‘sorun var’ cümlelerini kullanmak istemiyoruz. İyimser olmak gerekiyor. Biraz önce esnaf ile dolaşırken İzmir’deki anılarımızı yaşadık. Diyarbakır ile kucaklaşalım istiyoruz. İnşallah hayırlara vesile olur. Biz bu süreçte sorunların çözümü için samimiyiz. Başta sayın başbakanımız olmak üzere hepimiz bu yola baş koyduk” dedi.
DİYARBAKIR DA BİZİM, İZMİR’DE
Sait konuşmasında ayrıca, “Diyarbakır’da bulunmamızın en büyük nedenlerinden bir tanesi Çanakkale’de şehit olan Kürt, Boşnak kardeşlerimizle nasıl birlikte şehit düştüysek yine birlikte olmak istiyoruz. Kavgadan kimseye kar çıkmaz. Biz gerçekten samimi duygularla geldik. Buradaki arkadaşlarımız samimi duygular ile geldiler. Vatan hasreti çekmiş göçmenler olarak buradayız. Evladı Fatihan olarak adlandırılan arkadaşlarımız ile yanınızdayız. Gitmediğimiz yer bizim değildir. Biz kentimizi görmeye geldik. Diyarbakır, İzmir bizim. Birlikte yaşamak istiyoruz. Hepimiz kardeşiz. Diyarbakır kutsal bir yer. Biz, birlikte olursak bu birliktelikten sıkıntı duyacak dış mihraklar olacaktır. Birileri aramıza girip nifak soktu. Buna artık izin vermeyeceğiz. Birlikteliğimiz daha iyi şeylere neden olur. Yanlışlıklar olmuş olabilir. Biz onları konuşmak istemiyoruz. Yeni şeyler yaparak birlikteliği refahı daha yukarılara çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.
İZMİRLİ ANNE İLE HAKKARİLİ ANNE ARASINDA FARK YOK
Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, İzmir’den gelenlere teşekkür etti. Bu tür ziyaretlerin önemli olduğunu anlatan Baydemir, “İnşallah bu ziyaretler Doğu ile Batı’yı, Kuzey ile Güney’i birbirine bağlar. Birlikte yaşamaya vesile olsun, katkı sunsun istiyoruz. 21. Yüzyılda yaşıyoruz. Artık gitmediğimiz tek bir köy kalmamalı. Dokunmadığımız insan kalmamalıdır. Acısını hissetmediğimiz hiçbir insanın kalmaması gerektiğini düşünüyorum. Elbette Cumhuriyet’ten beri sorunlar var. Bu sorunlar çözülmediği için, yanlış kodlandığı için sorun büyüdü. Bana sorarsanız kardeşler birbirini vurdu. Ha Hakkari’li bir annenin evlat acısı, ha İzmirli bir annenin evlat acısı… Bana göre hiçbiri arasında fark yok. Annelerin acısını yüreğimizde hissetme zamanı gelmiştir” dedi.
ARTIK BARIŞIN VAKTİ GELDİ
Bu toprakların Laz’ı, Türk’ü, Kürt’ü, Ermeni’si ile yeteri miktarda acı yaşadığını anlatan Baydemir, “Artık yeni bir yaşamı kurgulamanın vakti gelmiştir. Bana göre geç bile kanıldı. Umut olmak dışında çare yok. Asla umudumuzu yitirmeme mimiz gerekiyor. Artık yurttaşların sürece dahil olması gerekiyor. Bundan sonra ‘benim adıma kimse kimseyi öldürmesin’ demeliyiz. Siyaset sorun çözme mekanizmasıdır. Maalesef 70-70 yıldır sorun çözülmedi. Olumlu barışa bu toplumun götürülmesi mecburdur. Biz sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumluyuz. İzmir ile Diyarbakır arasında barış köprüsü inşa etmek bir onurdur, görevdir. İzmir ile Diyarbakır ile arasında yapılan bu köprü Diyarbakır ile Trabzon, Yozgat arasında yapılması gerekir. Şırnak ile Antalya arasında da barış köprüsü inşa edilmelidir. Türkiye barışı sağladığında Ortadoğu’ya da barış gelecektir. Barış sadece Türkiye halklarını değil çevremizdeki halkların yaşam kalitesine kalite katacaktır. Bu coğrafya kimseyi aç bırakmaz. Yeter ki biz bu coğrafyanın insanlarına layık olmaya çalışalım. Bizim mülkümüz yok. Biz bu coğrafyayı emanet aldık. Bizim gelecek kuşaklara bırakacağımız miras onurlu bir barıştır. Kardeşliği ve onurlu yaşamı miras olarak bırakmalıyız. Artık barışın vakti gelmiştir. Asla vazgeçmememiz gerekiyor” diye konuştu.
Ziyarette Milletvekili Sait, Beydemir’e üzerinde Mostar ve Malabadi Köprüsü, çeşitli kültürleri temsil eden halk oyunları kıyafetlerinin olduğu tablo hediye etti. Beydemir de Diyarbakır Surları tablosu verdi.
GEZİ ÇOK ÖNEMLİ
Diyarbakır Valiliği’ni ziyarette konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, “Bu gezi bizim için, Diyarbakır, Türkiye için çok anlamlı. Her zamandan fazla barışa ve kardeşliği ihtiyaç duyduk. Uzun yıllar aynı ülkede birbirimizi tanımadan yaşadık. Onun için daha sık gidip gelmeliyiz. İnsanlar konuştukça, empati yaptıkça birbirini daha iyi anlar. Daha çok yakınlaşır. Böylelikle de var olan sorunlarımızı çözme fırsatı buluruz” dedi. Heyet’e eşlik eden AK Parti’nin diğer Milletvekili Oya Eronat ise, Milletvekili Rıfat Sait ve dernek yönetimine teşekkür etti. Eronat, “Aslında bütün bölge milletvekilleri olarak çok mutluyuz. Bir arkadaşımız burada konuşurken ‘kardeşlik aşısı tuttu’ dedi. Ama böyle bir aşıya gerek yok. Daha önce ayrılık yoktu. Nasıl et tırnaktan ayrılmazsa biz de ayrılamayız. Ufak tüfek sorunlar çözülebilir. Biz zaten buna ‘çözüm süreci’ diyoruz. İnsanlar birbirleriyle evlenmiş, bir araya gelmişler. Bu topraklarda kimseyi kimseden ayırmak olmaz. Gönül kırıklığı olabilir. Ben de evladını teröre kurban vermiş bir anneyim. Biz burada şehit anneleri adına da konuşuyorum. Askere giden çocuklarımız ölmesin. Artık insanlar dağlarda hayatını kaybetmesin. Bu geliş gidişler daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.
ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK
İzmir’den gelen heyeti ağırlayan Vali Yardımcısı Zafer Engin de, “Sizleri burada misafir etmekten mutluluk duyuyoruz. Diyarbakır’da kamu yöneticileri ‘gelen ağlar, giden ağlar’ der. Bir algı sorunu var. Benim yeni gördüklerim oldu. Diyarbakır’da birçok tarihi mekanlar, bereketli topraklar, altyapı çalışmaları gördüm. Kentimiz 10 yılda ciddi göç aldı. Gençlerimizin, çocuklarımızın topluma kazandırılması için çalışmalar yapıyoruz. Biz çalışmalarımızı yapıyoruz ama algı nedeniyle bunlar görünmüyor. Taş yerinde ağırdır. Biz, kentsel dönüşüm çalışmaları da yapıyoruz. Sosyal olarak insanlarımıza uzanıyoruz. Ben, ülkemizin kalkınmasına katkı sağladığımızı düşünüyorum” dedi.
MOSTAR’DAN MALABADİ’YE
Gezinin amacından bahseden Balkan Anadolu Derneği Başkanı Ender Öztürk,”Diyarbakır’da olmaktan çok mutluyuz. Mostar Köprüsü’nden Malabadi Köprüsü’ne adını verdiğimiz bu ziyaretten çok memnunuz. Sen ben değil biz olmak için birlikteyiz. Türkiye’de ilki gerçekleştirerek derneğimizde eş başkanlık sistemini getirdik. O yüzden bir balkan kökenli bir de kürt kökenli kişi derneğin başkanlığını yürütüyor” dedi. Derneğin Eşbaşkanı Niyazi Gültekin ise, ziyaret nedeniyle teşekkür etti.
UÇAK’TA YAKALADI BIRAKMADI
Diyarbakır ziyaretinde ilginç bir gelişme de yaşandı. İzmir’den Diyarbakır’a giden heyetin bulunduğu uçakta yer alan Fatma Doğan, uçakta milletvekili olduğunu öğrenince özel durumunu anlattı. Doğan, terör örgütüne üye iki oğlunun bulunduğunu, ikisinin de dağda olduğunu söyledi. Milletvekili Sait’ten yardım isteyen Doğan, “Bu durum bizi çok üzüyor. Artık evlatlarımız ölmesin. Sorunun çözümü için gerçekten samimi misiniz” dedi. Doğan, Sait ve beraberindeki heyet ile birlikte Diyarbakır Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Heyetten hiç ayrılmadı.
“ZİYARET OLUMSUZLUKLARI GİDERECEK”
Balkan Anadolu Birliği Derneği’nin çözüm sürecine kaktı sağlamak adına düzenlediği Diyarbakır gezi programı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası(DTSO) ziyareti ile devam etti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, heyeti karşılayarak çiğköfte ve kadayıf ikramında bulundu. DTSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinlikte konuşan DTSO Meclis Başkanı Burhan Sümer, ziyaretin çok anlamlı olduğunu ve çözüm sürecinde ziyareti önemsediklerini söyledi. Diyarbakır’ın kadim bir kent olduğunu belirten Meclis Başkanı Sümer, “Başka yerlerde Diyarbakır ile ilgili olumsuz görüşler var. Bu görüşlerin ziyaret sonrası siz tarafından düzeltileceğine inanıyorum. Diyarbakır 27 medeniyete beşiklik etmiştir. Güneydoğu’nun en büyük kentidir. Diyarbakır son dönemde olumsuzlukları ile anılmaktadır. Bu olumsuzluk kaldırmak için tüm Sivil Toplum Örgütleri büyük görevler düşmektedir. Tarihi sürece baktığımızda birlik ve beraberlik içinde hayatımızı idame ettiriyorduk. Son 30 sene içinde bazı talihsizlik ile karşılaştık. Bu ziyaret çözüm sürecine büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
“SÜRECE HALK SAHİP ÇIKMALIDIR”
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Diyarbakır’ın özel bir şehir olduğunu ve Türkiye’de iki peygamberin mezarının yan yana olduğun tek şehrin Diyarbakır olduğunu söyledi. Türkiye’de hiçbir vatandaşın sorunu olmadığını ama rejim kaynaklı sorunlar yaşandığını söyleyen AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Cumhuriyet’in demokratikleştiğini ve bazı hataların bu süreçte telafi edildiğini söyledi. Barış süreci ve yeni anayasa ile bütün sorunların çözüleceğini belirten Ensarioğlu, “İki süreci birden başarılı bir şeklide yürütülmesi halkın bu süreçlere sahip çıkılması ile mümkün olacaktır. Böylece sürece zarar veren siyasi partilerin halkın bu etkisiyle geri çekilmek zorunda kalacağını düşünüyorum” dedi.
SAİT’TEN CHP’YE GÖNDERME
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait CHP’nin İzmir kalesi gibi algılandığını ama İzmir’deki tek kalenin Kadifekale olduğunu söyledi. İzmir’in ticarette son dönemde gerilediğini belirten Sait, “İzmir’de iş adamları kenti terk etti. Yerel yönetimlerin çok büyük eksiği var. Ekonomideki yaşanan gerileme siyasete de yansıyor. Ekonominin artması siyasetin de gelişmesine neden oluyor. Ben gerçekçi bir insanım. Diyarbakır bizi iyi karşıladı. Burada yapılması gereken çok iş var. Diyarbakır’ı yeterli bulmadım ve çok işi var. Kenti daha güzel görmek istiyordum. Diyarbakır bölgenin merkezi ve en önde gelen kentleri arasındadır. Biz daha önce de önemli geziler yaptık. Bazıları bunu görmek istemediler. İstanbul’a, Şanlıurfa’ya gittik. Şimdi buradayız. Ardından Van’a belki olursa Erbil’e de gideceğiz” dedi. DTSO Meclis Başkanı Sümer, AK Parti Milletvekili Sait sözlerine üzere söz alarak 30 yıllık çatışma sürecinde Diyarbakır’ın şuan ki durumu gelmesinin çok önemli bir çabanın ürünü olduğunu söyledi.
Yorum Yazın