İzmir Halk Sağlığı Müdürü'nden grip uyarısı
Kış yaklaşırken solunum yolları enfeksiyonu rahatsızlıklarında artış başladı. Bazı durumlarda bağırsak enfeksiyonuyla karıştırılan rahatsızlıkların altında aslında grip virüsü yatıyor olabilir.
- Ege Postası
- 08.11.2016 - 10:06
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, gripten korunmada aşının önemini vurgulayarak, "Kronik akciğer hastalığı olanlar, diyabet, kalp, kanser hastalıkları varsa, yaşlı, hamile veya bebek ise öldürücü olabilir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Bilim Danışma Kurulu grip aşısını öneriyor" dedi.
Havanın soğumasıyla kişiden kişiye bulaşan viral solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözleniyor. Ateş, karın ağrısı, ishal ve halsizlik şikayetiyle doktora başvuran hastalar bağırsak enfeksiyonundan şüphelenirken aslında şikayetlerinin nedeni grip virüsü olabiliyor. Gribin bağırsak enfeksiyonlarıyla karıştırılabileceğini belirten İzmir Halk Sağlığı Müdürü Bediha Salnur, "Havaların soğumaya başladığı aylarda mevsimsel grip dediğimiz salgınlar da artış gösterebiliyor. Grip aşısını bu nedenle öneriyoruz. Bu aşı gribin insandan insana yayılmasını engellemek açısından önemli. Grip virüsü bazı hastalarda, ishal, bazılarında ateş ve halsizlik yapıyor. Bazı durumlarda hastaneye yatmak bile gerekebiliyor. Hata halk arasında bağırsak enfeksiyonlarıyla karıştırılabiliyor. Su kaynaklı nora virüs gibi salgın en son Kahramanmaraş'ta yaşandı. İzmir'de henüz böyle bir durum yok. İZSU Müdürlüğü ile bu tip durumları engellemek için iletişim halindeyiz. Olmaması için gerekli önlemleri alıyoruz" dedi.
GRİP ÖLÜMCÜL OLABİLİR
Gribin bazı durumlarda ölümcül olabileceğinin altını çizen Salnur, şöyle konuştu:
"Bu dönemde grip özellikle korunmamız gereken bir hastalık. Kronik akciğer hastalığı olanlar, diyabet, kalp, kanser hastalıkları varsa, yaşlı, hamile veya bebek ise öldürücü olabilir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Bilim Danışma Kurulu grip aşısını öneriyor. Aşıyı hastalığın öldürücü olmadığı gruplara da öneriyoruz. Gribi, 'paçavra hastalığı' olarak tanımlayabiliriz. İnsanı o düşkünlükle, ateşle, halsizlikle, ishalle, bulantı-kusmayla paçavraya çeviriyor. Hayatının 5-10 gününü perişan edebiliyor, işinden geri kalmasına neden olabiliyor. Hasta çocuksa okulda, kreşte, çalışansa iş yerindeki arkadaşlarına bulaştırabiliyor."
GRİP MEKANLARA TUTUNABİLEN BİR VİRÜS
Gribin aynı ortamda solunan havayla bulaşabileceği gibi el temasıyla da yayılım gösterdiğini anlatan Bediha Salnur, bu nedenle el hijyeninin önemli olduğunu söyledi. Grip virüsünün mekanlara tutunabildiğini, hapşırırken ağzını eliyle kapatan bir hastayla el sıkışıldığında da bulaşabildiğini aktaran Salnur, ellerin sık sık yıkanması gerektiğini, yıkanamadığı durumlarda ise dezenfektan içeren mendillerle silinebileceğini söyledi.
"BİR OTURUŞTA 1 KİLO MANDALİNA YEMEYİN"
Beslenmenin önemine dikkat çeken Salnur, "Özellikle balık solunum yollarında etkilidir. Balık, meyve ve sebzeyle besleneceğiz. Sütümüzü, yoğurdumuzu tüketip dinlenerek başkalarına bulaştırmaktan sakınacağız. C vitamini bu hastalıklarda önemli ancak, bir oturuşta 1 kilo mandalina ya da 1 kilo portakal yemek de doğru değil" dedi. (DHA)
Yorum Yazın