Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Mali Müşavirler Odası harekete geçti

İzmir Mali Müşavirler Odası harekete geçti

İzmir Mali Müşavirler Odası Başkanı Feyzullah Topçu, ticari defterlerin kapanış tasdiklerinin haziran ayına çekilmesiyle ilgili hazırladıkları kanun teklifi önerisini kamuoyuyla paylaştı.

  • Ege Postası
  • 17.01.2013 - 11:05
İZMİR- İzmir Mali Müşavirler Odası Başkanı Feyzullah Topçu yaptığı basın açıklamasında; “6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nu 6335 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile değiştirilen ticari defterlerin kapanış tasdik işlemlerinin Haziran ayından Mart ayına çekilmesi hem vergi mükellefiyeti olan esnaf, sanayici ve ticaretle uğraşan kesim ile Muhasebeci ve Mali Müşavirler için sorun yaratacaktır” dedi. Topçu “6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ilk halinde olduğu gibi ticari defterlerin kapanış tasdiklerinin Haziran ayına çekilmesi için Mali Müşavirler Odası olarak T.B.M.M.’ye sunulmak üzere hazırlanan Kanun Teklifi Önergesi İzmir Milletvekilleri ile paylaşıldı. 2013 Mart ayında toplumun büyük bir kesimini ilgilendiren ticari defterlerin kapanışı ile ilgili mağduriyet oluşmaması için ilgilileri göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

İzmir Mali Müşavirler Odası’nin hazırladığı kanun teklifinde şu ayrıntılar yer alıyor…

GENEL GEREKÇE

01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 64. maddesinin 3.fıkrasında 26.06.2012 tarihli ve 6335 sayılı kanunun 8.maddesi ile ticari defterlerin kapanış tasdik süreleri ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmıştır. 6102 sayılı yasada, kapanış tasdikleri için izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar öngörülen süre 6335 sayılı yasanın 8. maddesi ile izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna çekilmiş ve fiilen uygulanabilirliğini zora sokmuştur. Yapılan düzenleme ile kapanış tasdiki süreleri tacirlerin en yoğun oldukları aylara çekilmiştir. Bu düzenleme uygulamada sıkışıklığa neden olacaktır. Bu soruna ilişkin aynı vurgu 6102 sayılı kanunun 64.maddesinin değişmeden önceki halinin gerekçesinde de mevcuttur. Mevcut kanun teklifi ile yaşanabilecek bu zorlukların önlenmesi hedeflenmiştir.

 MADDE GEREKÇELERİ
Madde 1- Ticari hayatın sıhhatle devam edebilmesi, tacirlere yüklenen yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi için onlara bu yükümlülüklerini yerine getirecekleri makul sürelerin verilmesi ile mümkün olabilir. Kapanan takvim yılını takip eden ilk dört aylık dönem, değişik yasalarla tacirlere yüklenmiş pek çok yükümlülükleri yerine getirmek zorunda oldukları dönemdir. Tacirler bu yükümlülüklerini tanınan yasal süreleri sonuna kadar kullanarak ancak yerine getirebilmektedirler. Sözü edilen bu dönem, tacirlerin kesin hesaplarını çıkardıkları, mali tablolarını hazırladıkları, genel kurul toplantılarını yaptıkları, gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerini düzenledikleri en yoğun oldukları dönemdir. 

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 64.maddesinin 3.fıkrasında ticari defterlerin kapanış tasdikleri için, kapanan takvim yılını takip eden altıncı ayın sonuna kadar süre tanınmışken 6335 sayılı yasanın 8.maddesi ile değişiklik yapılarak bu süre tacirlerin en yoğun oldukları dönem içinde bulunan Mart ayı sonuna çekilmiştir. Bu düzenleme uygulamada pek çok zorluğu ve sıkışıklığı beraberinde getirecektir.

Yevmiye defteri Kapanış tasdik süresinin kanunun 6335 sayılı yasa ile değişmeden önceki halinde olduğu gibi kapanan takvim yılını izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna çekilmesi ile yaşanabilecek sorunların önleneceği öngörülmektedir.

Madde 2- Bu madde yürürlük maddesidir.

Madde 3- Bu madde yürütme maddesidir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 64. Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi

 Madde 1- 13.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 64.maddesinin 3.fıkrasında yer alan “ Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırılır.” İbaresi “Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırılır.” Şeklinde değiştirilmiştir.

Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer

Madde 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.