Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yasa iptal, Demirtaş ve Dologh'un önü açıldı

Yasa iptal, Demirtaş ve Dologh'un önü açıldı

Anayasa Mahkemesi, TOBB Yasası’ndaki ‘iki dönem başkanlık yapanların iki dönem geçmedikçe tekrar başkanlığa aday olmalarını’ engelleyen maddeyi iptal etti ve yürütmesini de durdurdu. Demirtaş ve Dologh’un yeniden aday olmak için önleri açılmış oldu. Kararın AK Parti’nin 3 dönem kısıtlamasına örnek teşkil edip etmeyeceği tartışılmaya başlandı…

  • Ege Postası
  • 11.01.2013 - 10:19

EGE POSTASI- Hürriyet'in haberine göre mahkemenin oda ve borsa yöneticilerinin iki dönemden sonra aday olmalarına kısıtlama getiren kararını 'Anayasa'ya aykırı' bulması, gözlerin AK Parti'nin '3 dönem kısıtlamasına' çevrilmesine yol açtı. Eski Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, "Bu kararı emsal göstererek Ak Partili vekiller, belediye başkanları ya da örgüt yöneticileri tüzükteki 3 dönem kısıtlmasının iptali için mahkemeye gidebilirler" dedi.

 YÜZDE 80’İ ADAY OLAMAYACAKTI

Anayasa Mahkemesi (AYM) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere mevcut oda ve borsa başkanlarının yüzde 80’inin önümüzdeki seçimlere girmesine engelleyen düzenlemeyi anayasaya aykırı buldu ve iptal etti. Yüksek Mahkeme yürütmeyi de durduğu için Hisarcıklıoğlu ve oda başkanlarına seçim engeli yargı kararıyla kaldırılmış oldu. Böylece, Hisarcıklıoğlu ve aynı durumdaki mevcut oda ve borsa başkanlarına seçimlere katılma yolu açıldı. Yürütmeyi durdurma verilmemiş olsaydı, iptal kararı Resmi Gazete’de yayımlandığında yürürlüğe girecekti.

 ÖNCE RAPOR SONRA KARAR

AYM dün Ankara 13. İdare Mahkemesi ve Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından yapılan TOBB Yasası’ndaki “İki dönem başkanlık yapanlar, 2 dönem ara vermedikçe yeniden bu göreve seçilemez” hükmünün anayasanın eşitlikle, seçme ve seçilme hakkına aykırı olduğu iddiasıyla yaptıkları başvuruları birlikte görüştü. Heyette önce raportörün iptal yönünde görüş bildirdiği raporu okunup değerlendirdi. Daha sonra iptal ve yürütmeyi durdurma kararı verdi.

 SEÇİM SÜRECİNİ ETKİLEYECEK

TOBB’a bağlı oda ve borsalarda seçim takvimi 1 Şubat’ta başlayacak ve 31 Mart’ta bitecek. TOBB Kanunu’nun engel bu hükümleri iptal edilmeseydi, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve aynı konumdaki oda ve borsa başkanları yeniden aday olamayacaktı. İptalle bu yol açılmış oldu. AYM davaların reddine karar verseydi, TOBB Yasası’ndaki düzenleme Anayasa vizesi almış olacaktı. Seçilme engeli nedeniyle Hisarcıklıoğlu ve oda başkanlarının yeniden seçilme yolu kapanacaktı.

 

İZMİR’İ NASIL ETKİLER'

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı İzmir’i de yakından iglilendiriyor. İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nın mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh’un ve Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka’nın verilen kararla birlikte seçilmeme engeli de ortadan kalkmış oldu. TOBB’a bağlı Oda ve Borsalarda seçimler ise 1 Şubat-31 Mart 2013 tarihleri arasında yapılacak.

SEÇİM TARİHLERİ BELİRLENDİ
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar sonrasında yeniden aday olmaya hak kazanan Oda ve Borsa başkanlarının ardından; seçim takvimleri de gün yüzüne çıkmaya başladı. 70 bin üyesi bulunan İzmir Ticaret Odası’nda seçimler mümkün olan en erken tarihe alındı. Meslek komitesi seçimleri 4 Şubat 2013 tarihinde başlayacak. Oda başkanlığı için seçimlerse 9 Şubat'ta gerçekleştirilecek. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.