Dolar 34,5895
%0.14
Euro 36,4238
%1.16
Altın 2.986,850
%-0.62
Bist-100 9.680,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Uşaklı kadın girişimcilerin ticarette gözü kara

Uşaklı kadın girişimcilerin ticarette gözü kara

UŞAK Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) ile Uşak Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği’ne (UESOB) üye toplam 14 bin 650 esnaftan 4 bin 648’ini kadınlar oluşturuyor. 35 yaşından sonra hiçbir sektörde iş bulamayan kadın girişimciler kendi ayakları üstünde durabilmek için çeşitli işyerleri açıyor. Kadın girişimciler ticarette gözlerini karartıp işyeri açarken, Uşak ekonomisinin dümenine geçmeye de hazırlanıyor.

  • Ege Postası
  • 01.01.2013 - 13:58

UŞAK - UTSO Başkanı Mustafa Kuvvet, yeni neslin ticaret ortamında kadın erkek ayrımı yapmadığını belirtti. UTSO’ya kayıtlı 2 bin 778 üyeden 833’nün kadın girişimci olduğunu kaydeden Kuvvet, “Kadına da erkeklerle her dalda eşit fırsatlar veriyor. UTSO tarafından düzenlenen girişimcilik kurslarına gelenlerin yüzde 65’ini kadınlar teşkil ediyor. KOSGEB’in kadın girişimcilere, erkeklere göre yüzde 10 fazla avantaj tanıması da kadınların isteklerini artırıyor. Bu nedenle ilimizde girişimci kadınların daha çok hizmet sektöründe yer aldığına tanık oluyoruz. Dedelerinin girişimci ruhu kadınlarımıza daha çok işlemiş. Artık, kadınlar daha girişimci ve daha cesur” dedi.

UESOB Başkanı Sadettin Öztürk de, birliğe kayıtlı 11 bin 872 üyeden 3 bin 815’inin kadın girişimciler oluşturduğunu söyledi. Kadın girişimcilerin etkin olmasını KOSGEB’in hibe kredilerine ve Uşaklı kadınların 'hazır yiyici' konumunda olmak istememelerine bağlayan Öztürk, “Türkiye’de 81 il içerisinde en fazla kadın esnafın ilimizde olması düzenlenen eğitim çalışmalarının sonucudur. 2012’de düzenlediğimiz eğitim çalışmalarına 175 kişi katıldı. Burada da ilginç olan ise 175 kişiden 88’ini yine kadınların oluşturmasıdır. Kadınlar, eğitimli ve bilinçli esnaf olmak için erkeklerden daha çok çaba gösteriyor. Birliğimizin KOSGEB ile ortaklaşa düzenlediği bu kursları başarı ile bitirenlere KOSGEB karşılıksız hibe kredisi veriyor. Bu da kadınlarımızı özendiriyor” diye konuştu.

İŞ BULAMAYINCA 35 YAŞINDA ESNAF OLDU

Lise öğrenimini tamamladıktan sonra özel sektörde tekstil işçisi olarak çalışma ortamına atıldığını belirten Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Kadın Kurulu Başkanı 40 yaşındaki Füsun Kurtulan, özel sektörde sürekli iş sıkıntısı çektiğini ve 35 yaşından sonra da iş bulmakta zorlanınca kendi işini kurma kararı alarak ticarete atıldığını ifade etti. Kurtulan, “Liseyi bitirdikten sonra, özel sektörde tekstil işçisi olarak çalışmaya başladım. Özel sektörde sürekli işten çıkartılıyordum. Ancak, yeni bir iş bulmakta sıkıntı çekmediğim için bu durumu dert etmiyordum. Ama 35 yaşına girince, yaşlıyım diye kimse bana iş vermez oldu. Ben de kimseye muhtaç olmamak için kendi işimi kurmaya karar verdim. Borçlanarak, nikah şekeri, düğün bohçası, çeyizlik ve el işleri satan bu iş yerini açtım. 6 yıldır kendi işimi yapıyorum. Ege Bölgesi’nde Uşak, Manisa ve Muğla illerinde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Kadın Kurulu’nun Uşak Başkanıyım. Samsun Valiliği tarafından geçtiğimiz aylarda düzenlenen 81 İlin 81 Başarılı Kadını etkinliğinde Uşak’tan ’Rol Modeli’ seçildim” dedi.

HEM YAZAR HEM GİRİŞİMCİ

2003 yılında eşini kanser hastalığından kaybeden ve iki kızıyla hayat mücadelesi vermeye başlayan 38 yaşındaki Serhat Özdemir Candar, geçimini sağlamak için 3 yıl bilgisayar operatörlüğü yaptı. Kazancı yetmeyince de ailesinin “Ticarete girme batarsın” uyarılarını dikkate almayarak cesurca ticarete atıldı. Candar, “Kızlarıma bakmam ve kendi ayaklarımın üzerinde durmam gerekiyordu. Bilgisayar operatörlüğü yaparken maaşım ailemi geçindirmeme yetmiyordu. Girişimci ruhum bana bir şeyler yapmam gerektiğini söylüyordu. Uşak İl Özel İdaresi’nin kadın girişimcilere verdiği 1000 lira teşvikle kendime bir butik mağazası açtım. Ailem, ’Sakın ticarete girme batarsın’ diye karşı çıkıyordu. Buna rağmen ticarette kararlıydım ve 6 yıl butik işimi sürdürdüm. İşyerimi çalıştırırken rahmetli eşim ile beni anlatan ’Melekler de Ağlar’ adlı bir biyografi kitabı yazdım. Butik işinden sıkılınca işyerimi ev yemekleri ve kahvaltı salonuna çevirdim. İşimi çok seviyorum. Sevgimi ve emeğimi katıyorum. Kurtuluş Savaşı sırasında Uşaklı ninelerimizin kahramanlığını dinleye dinleye büyüdüğümüz için biz Uşaklı kadınların gözü karadır. Onun için gözümüzü kırpmadan ticarete atılıyoruz” diye konuştu.

UŞAKLI KADINLAR ERKEKLERİNDEN DAHA CESUR

25 yıldır kuaförlük yapan 36 yaşındaki Aysel Kalkan ise, “İlkokulu bitirince ailem beni kuaför yanına çırak verdi. Kuaförde 5 yıl çıraklıktan sonra ablamla ortaklaşa bir kuaför dükkanı açtık. Ablam evlenince işyerinde tek kaldım. Ben de evlendim ve 2 çocuğum oldu. Eşim oto galeri sahibi. Maddi durumumuz iyi olmasına rağmen, ben kendi ayaklarım üzerinde durmayı tercih ettim. Kimsenin eline bakmadan başım dik yaşamak için 25 yıldır çalışıyorum. Uşaklı kadınların erkeklerine göre daha cesur olduğunu düşünüyorum. Onun için Uşak’ta kadın esnaf sayısı fazladır. Önemli olan kadın veya erkek olmak değil, üreten insan olmak” dedi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.