Dolar 34,1970
%0.05
Euro 38,1374
%0.11
Altın 2.898,480
%0.09
Bist-100 9.666,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ‘plastine kadavra' ile tanıştı

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ‘plastine kadavra' ile tanıştı

İzmir Üniversitesi öğrencileri, anatomi derslerini Türkiye’de sadece birkaç tıp fakültesinde bulunan “plastine kadavra” ile yapacak. İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye’deki kadavra yetersizliğini, Almanya’dan temin edilen plastine...

  • Ege Postası
  • 23.09.2013 - 11:55
İzmir Üniversitesi öğrencileri, anatomi derslerini Türkiye’de sadece birkaç tıp fakültesinde bulunan “plastine kadavra” ile yapacak. İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Türkiye’deki kadavra yetersizliğini, Almanya’dan temin edilen plastine kadavrayla aştı. Dokulardan uzaklaştırılan yağ ve suyun yerine silikon ve benzeri maddelerin geçirilmesiyle hazırlanan ve böylece uzun yıllar kullanılabilen plastine kadavralar, yüksek maliyetleri sebebiyle Türkiye’de yalnızca birkaç tıp fakültesinde eğitim amaçlı kullanılıyor.

Anatomi laboratuvarında bulunan çok sayıda makete ek olarak bu yıl üzerinde eğitime başlanacak plastine kadavraların, öğrencilerin derse ilgisini arttırdığını ifade eden Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gökşin Nilüfer Yonguç, “Bu yatırımla tıp fakültesi öğrencileri başta olmak üzere Hemşirelik ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencileri, anatomik yapıları detaylı olarak inceleme şansı elde edecek.” dedi. Birisi ikiye ayrılmış bir erkek kadavra, diğeri kadın pelvis spesimeni olmak üzere iki plastine kadavranın özelliklerinden bahseden Yrd. Doç. Dr. Yonguç, “İlk olarak 1978 yılında Prof. Dr. Gunther von Hagens tarafından uygulanmaya başlayan ve geliştirilen plastinasyon yöntemi, son yıllarda ülkemizde de birkaç tıp fakültesinde uygulanmaya başlamıştır. Bu yöntemde dokulardan yağ ve su uzaklaştırılarak, yerlerine silikon gibi maddeler geçirilir. Bu şekilde hazırlanan plastine kadavralar, çok maliyetli olmakla birlikte kokusuz, dayanıklı ve uzun süre kullanılabilmeleri nedeniyle tercih edilmektedirler. Ayrıca konvansiyonel yöntemlerle hazırlanan kadavraların korunmasında kullanılan formaldehitin neden olduğu zararlı (toksik) etkilere yol açmamaktadır.” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.