İzmir'de 7 ilçeye yeni yol haritası görücüye çıktı
İzmir’in en önemli iki tarım havzasını ve toplamda 7 ilçeyi kapsayan yeni yol haritası görücüye çıktı. Gediz-Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi’nin tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İnandık, başaracağız” dedi ve İzmir’in kırsalda kalkınma alanında Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi. 7 ilçeye yeni yol haritası
- Ege Postası
- 26.03.2016 - 13:47
KOCAOĞLU ÜRETİCİLERE SESLENDİ, DESTEK İSTEDİ
“İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” ele alındığı toplantıda Bakırçay ve Gediz üreticilerine seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Yarımada’nın arkasından Gediz ve Bakırçay Havzası’nın kalkınma yol haritasını belirledik. Bölge insanıyla beraber katılımcı yönetim anlayışı ile hazırlanan, ihtiyaçları karşılamak üzere yapılmış bir çalışmadır. Bu bölgede yaşayan, üreten, çalışan insanımızla birlikte oluşturulan bir çalışmadır. 2016 yılında da aynı ekiple aynı çalışmayı Tahtalı ve Küçük Menderes Havzası’nda da yapacağız. Bu yılsonuna kadar bu çalışmaları da tamamlayacağız” diye konuştu.
“ÜRETİMDE BİRLİK” VURGUSU YAPTI
Başkan Kocaoğlu, 2005 yılında başlayan kalkınma hamlesinin Türkiye’ye örnek olduğunu vurgulayarak, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’i kalkındırmak, kentin potansiyelini ve kenti ayağa kaldırmak için 2005 yılında önüne koyduğu hedefin kırsaldaki uzantılarıdır. Ne üretirsek, nasıl üretirsek üretelim sonunda iş pazarlamaya geliyor. Mutlaka iyi tarım yapmamız lazım. İyi tarım seferberliğine kalkmadan organik tarım hedefine ulaşmak hemen hemen imkansız. Pazarlama ağları ile görüşüyoruz. Sanayicilerden, ticaret erbabından belli konularda belli girişimler oldu. Ama bunlar Türkiye üretiminde henüz yüzde bir dahi değil. Küçük üreticiyi, aile ziraatini desteklememiz gerekiyor. Herkes topluyor, pazara getiriyor, toptancı geliyor, götürüyor. Tüm üreticiler tek başlarına hareket ettikleri için, üreticinin de korunması, tüketicinin de korunması mümkün görünmüyor. O zaman çiftçilerin birleşmesi, örgütlenmesi gerekiyor. Kooperatif ya da birlik ile örgütlenmemiz gerekiyor. Üretimin koordinasyonu ve satışta birlik olmak gerekiyor. Belirli potansiyelde olan, belli noktaya gelen kooperatiflerimizin ürünlerini satmaya çalışıyoruz ve mesafe kat ediyoruz. Ancak belli bir potansiyele ulaşmamız lazım. Market ağlarının karşısında gücü olan, elinde belli miktarda malı olan kurumun muhatap olması gerekiyor. Aklın yolu bir, o zaman kooperatifleşeceğiz” dedi.
“DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda kalkınma alanında yürüttüğü çalışmaları aktaran ve devam eden projeleri de özetleyen Kocaoğlu, “Örgütlenme seferberliğine kalkmak zorundayız. Her köyde bir birlik, kooperatif kurulsun demiyoruz. Örgütlenmenin modelini kurmamız ve hayata geçirmemiz gerekiyor. Küçük Menderes’teki başarımızın altyapısı kooperatiflerdir. Bunlar olmasaydı bu çalışmaları yürütemezdik. Yerel ürünlerin yerelde kullanılmasını, ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak tanıtımını sağlayacağız. Kooperatif ve birliklerin ürettikleri ürünlerin satışı için Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri devreye girdiğinde tüketicinin güveni de artacak. Üretimden satışa kadar, İzmir ilinde yaşayan insanlarımıza kadar organik bağı güçlendirmemiz gerekmektedir. Buna inanıyoruz, başarmaya çalışıyoruz. Tüm taraflardan da bu konuda destek talep ediyoruz. Bu örnek çalışmalar önce Ege Bölgesi’nde ve ülkemizin kırsalda kalkınmasında model olacaktır. Birçok çalışmamız da zaten model oldu. İnanıyorsak, örgütlenirsek, başaracağımıza inanıyorum. Aklı ve bilimi rehber alarak, hep birlikte bu işi başarabiliriz, hedefimizdeki kırsal kalkınmayı gerçekleştirebiliriz. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar olduğumuz gibi her türlü desteği vermeye hazırız. Başarmak üzere yola çıktık, inancımız tamdır” diyerek sözlerine son verdi.
YOL HARİTASINDA NELER VAR'
"Gediz -Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi" kapsamında 6 stratejik ana tema, 12 stratejik gelişme ekseni ve 39 alt eksen altında toplam 215 varlık odaklı kalkınma fikri oluşturuldu. Gıda ormancılığı, hayvancılık, paylaşan tarım havzası, destekleyici tarım havzası, tematik kamp-park alanları, sanat ve tasarım, endüstri mirası turizmi, jeoturizm, mesleki eğiti ve ekolojik bölgeler öncelikli 10 tema olarak belirlendi.
-Kınık’ta büyükbaş hayvancılık ve bağlı sanayinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacak. Yöre insanı madenlere bağımlı olmaktan kurtarılacak.
-Bakırçay Havzasında gıda ormancılığını geliştirilecek, fıstık çamı desteklenecek.
-Gediz Nehri etrafında bitkisel ürünler canlandırılacak, bal ve ürünleri üretimi (meyan balı, hayıt balı) teşvik edilecek. Yerel ürün çeşitleri teşvik edilecek (gelin armutu) ve markalaştırılması desteklenecek
-Menemen Çömlek Köyü Seramik Projesi gibi "Yöresel Ürün Atölyeleri" kurulacak.
-Dikili Atatürk Botanik Bahçesi yenilenecek.
-Bergama Kozak Yaylası Kırsal Turizmi geliştirilecek.
-Urla Bademler Agro-Eko-Turizm örneğinde olduğu gibi çok işlevli aile tarımı model işletmeleri kurulması için tarımsal kalkınma kooperatifleri ile işbirliğine gidilecek.
-Kooperatiflere ait satış yerleri oluşturulacak.
-Tarımsal eğitim ve pazarlamada genç ve kadın çiftçilere öncelik verilecek.
-Yenilenebilir enerji destekli soğuk hava depoları (Bergama, Dikili) kurulacak.
-Yeni tarımsal kurutma tesisleri yapılacak.
-Kentsel dokular restore edilerek havza yerleşimlerinde çekim merkezleri yaratılacak. Öncelikle Bergama (Kale Mahallesi), Yeni Foça, Kınık (Yukarı Mahalle) ve diğer tüm kentsel / kırsal yerleşimler).
Özellikli doğal ve kültürel alanlar için kentsel ve kırsal tasarım rehberleri hazırlanacak.
-Bölgedeki doğal varlıkların bütünlüklü olarak korunup deneyimlendiği tematik parklar oluşturulacak (Foça-Dikili-Bergama, Kula Jeopark Projesi).
-Gediz Deltası için "Ekolojik Tasarım Stratejisi" hazırlanıyor. Doğal Yaşam Parkı ve çevresinin gelişimi için "AB Ufuk 2020" programına başvuru yapıldı. İzmir üniversitelerinin desteğiyle kentlileri de çekecek akıllı tarım bölgesi, iklim-duyarlı tarım, ısı adası etkisini giderecek ekolojik çözümler geliştirme, yeşil ekolojik ağlar geliştirme gibi bölümlerden oluşuyor. Proje desteklenirse İzmir Avrupa çapında çok değerli bir uygulama alanı kazanacak.
-Avrupa Bisikletli Turizm Ağı Eurovelo'ya Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı başvuru bekleniyor. Böylelikle Avrupa'dan Türkiye'ye bisiklet ağı ile bağlantı kurulması sağlanacak. Bu ağ ile birlikte Gediz-Bakırçay ve Yarımada havzalarında yer alan Dikili, Bergama, Sasalı, Seferihisar, Menderes ve Selçuk gelişecek.
-Yeryüzü pazarı, yerel ürün festivalleri etkinlik organizasyonlarının sürekliliği sağlanacak.
Yorum Yazın