Dolar 34,2053
%-0.05
Euro 37,5566
%0.22
Altın 2.889,740
%0.7
Bist-100 9.011,00
%-1.33

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de AKPM Hukuk İşleri Komisyonu toplantısı başladı

İzmir'de AKPM Hukuk İşleri Komisyonu toplantısı başladı

İzmir’de iki gün sürecek Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu toplantısı başladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Antalya Milletvekili ve AKPM Türkiye Delegasyonu Üyesi Mevlüt Çavuşoğlu,...

  • Ege Postası
  • 27.05.2013 - 14:38
İzmir’de iki gün sürecek Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu toplantısı başladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Antalya Milletvekili ve AKPM Türkiye Delegasyonu Üyesi Mevlüt Çavuşoğlu, yargı reformunun da konuşulacağı toplantının verimli geçeceğine inandığını söyledi. Çavuoğlu, meslektaşlarından İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için de destek istedi.

Toplantıya katılan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan Özdemir, "Türkiye’de Yargı Reformları: Son Gelişmeler" konulu bir sunum yaptı. Son iki yılda dört yargı reformu çıkarıldığını söyleyen Özdemir, bu ve insan hakları alanlarında ciddi adımlar atıldığını belirterek, “Yapısal bazı tedbirlerin alınması gerekmekteydi. Bu değişikliklerin uygulamada doğru şekilde algılanıp uygulanmasını temin için farkındalığın arttırılması projeleri geliştirilmektedir." dedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nde Türkiye aleyhine açılan davalarda azalma olduğunu da kaydeden Özdemir, “AİHM'ye uzun yargılama veya mahkeme kararlarının gereği gibi olmaması nedeniyle yapılan başvuruların önce ülkemizde incelenmesine yönelik kanun kabul edilmiştir. Kanun kapsamında oluşturulan komisyon, faaliyete başlamış bin 400 başvuru almıştır. Mayıs ayı itibariyle de 100’e yakını hakkında karar verilmiştir.” şeklinde konuştu. Müsteşar Özdemir, komisyonun uzun yıllar süren davalar sebebiyle AİHM’ye yapılan başvuruları incelemeye başladığı söyledi. Yargılama mekanizmasındaki verimliliğin artırılması için Türkiye’nin önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek, “İnsan kaynakları noktasında gelişme kaydedildi. Hakim, cumhuriyet savcısı ve personel sayısı arttırılmış, yargıya ayrılan bütçe önemli oranda yükseltilmiştir. UYAP sayesinde mahkemelerde iş sayısı azaltılmıştır.” dedi. Verimliliğin arttırılması noktasında 34 hedef üzerinde çalışılmakta olduğunu açıklayan Kenan Özdemir, “Türkiye’de 2002 yılında 8 bin 300 civarında olan hakim ve savcı sayısı, bugün itibariyle 13 bini geçmiş durumdadır. 2004 yılında her 100 bin kişiye düşen hakim sayısı ortalama 7,5 iken bugün 11,4'e çıkmıştır. Adliyede çalışan personel sayısı ise 2002’de 23 binken 2012'de 46 bini geçmiştir.” diye konuştu. Türkiye’nin yargı reformu konusunda önemli adımlar attığını tekrarlayan Özdemir, buna karşılık yapısal bazı adımların atılması gerektiğinin altını çizdi.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreter Yardımcısı Engin Durnagöl de kurulun kanuni düzenlemelerle daha da şeffaf hale geldiğini vurgulayarak, “HSYK bünyesinde hakim ve savcıların yanısıra avukat ve hukuk profesörleri de yer alıyor. Böylece çok daha demokratik ve şeffaf bir yapıya kavuştu.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.