Dolar 34,1744
%0.04
Euro 38,2436
%0.21
Altın 2.912,450
%-0.27
Bist-100 9.685,00
%-0.95

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de arabaşı yemeği rekoru kırıldı

İzmir'de arabaşı yemeği rekoru kırıldı

İç Anadolu Bölgesi’nde sert kış günlerinin vazgeçilmez eğlencesi arabaşı yemeği geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen açık hava etkinliğiyle İzmirlilere tanıtıldı. Menderes’te bulunan İZBA ve Avrasya Gazetesi Yarı Doğal Etkinlik Alanı’nda gerçekleştirilen organizasyonu bardaktan boşalırcasına yağan yağmura rağmen ertelemeyen organizatörler katılımcı yüzlerce meraklıya arabaşını oluşturan kazanlar dolusu çorba ile hamurundan ikram ettiler.

  • Ege Postası
  • 10.12.2012 - 16:29

İZMİRİzmir Balkan Ülkeleri Arası Ticari ve Kültürel Organizasyonlar Geliştirme Derneği (İZBA) ile Konya Hasanşeyh Köyü Kalkındırma Derneği’nin işbirliği ile 9 Aralık Pazar günü Menderes’in Dereköy Mahallesi’nde gerçekleştirilen arabaşı yemeği tanıtım etkinliğine şiddetli yağmura rağmen yüzlerce İzmirli katıldı. İçanadolu Bölgesi’nin özellikle Konyalıların kış aylarının vazgeçilmez damak tadı arabaşı yemeğini, Konya Hasanşeyhli hünerli kadınlar yaptı. Arabaşını İzmirlilere tanıtmak, İzmir’de yaşayan İçanadolu insanına kültürlerini yeniden yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlik beraberinde birde Türkiye rekorunu getirdi; Türkiye’de ilk kez bu çoklukta arabaşı yemeği yapıldı ve halka takdim edildi. Arabaşı yemeğini bilmeyenlere tarif eden etkinliğin ortağı Konya Hasanşeyh Köyü Kalkındırma Derneği Başkanı Ali Devebacak şunları kaydetti; “Hammaddesi tavuk eti, un, acı biber, salça, baharatlar  ve sudan oluşan arabaşı yemeğinin ilk önce suda pişirilen unlu bulamacı bir tepsiye dökülüp kalıp halinde soğutulur, ardından tavuk eti yada av etiyle hazırlanan şifalı acılı çorbası hazırlanır ve çorba kaynarken kalıp haline gelen diğer karışımla ayrı ayrı servis yapılır ancak birlikte yenir. Çorbasını ayrı yemek isteyenler ayrı da yiyebilir.”

Organizasyonu gerçekleştiren İZBA Başkanı Gazeteci Nihat Sözeri bundan sonra yapacakları bu yöndeki organizasyonlara İzmir’de bulunan diğer illerin hemşeri derneklerini de işbirliği yapmaya çağırdı. Sözeri; “Arabaşı yemeği İçanadolu yöresinin en meşhur yemeklerinden birisi, bu şifalı yemeğin aslında Türkiye’nin bir çok bölgesinde bilindiğini ve yapıldığını ancak son yıllarda unutulmaya başladığını gördük. Kalabalık sofralar kurularak yenilen bu yemeğin aslında toplumu birleştirici ve yapıştırıcı bir özelliği de bulunuyor. Bizde yeni gelen nesillere bu yemek kültürünü tanıtmak, bilenlere de yeniden hatırlatmak amacıyla bu etkinliğin ilkini düzenledik. Önümüzdeki aylarda hem bu yemeği hem ülkemizin unutulmaya yüz tutmuş diğer lezzetlerini tanıtmak ve yeni nesillere aşılamak için çok sayıda bu tür etkinliğe imzamızı atacağız. Ben buradan İzmir’de bulunan diğer illerin hemşeri derneklerini ve sivil toplum örgütlerini de bu alanda bizimle işbirliğine davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.