Dolar 34,3218
%0.25
Euro 37,3047
%-0.18
Altın 3.036,470
%0.53
Bist-100 8.896,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de, gençlik ve şiddet sempozyumu

İzmir'de, gençlik ve şiddet sempozyumu

İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (DEÜSAM), Türkiye Soroptimistler Kulüpleri Federasyonu ve Türk Kadınlar Konseyi işbirliğiyle düzenlenen VI. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sempozyumu 'Gençlik ve Şiddet' teması ile başladı. 

  • Ege Postası
  • 01.12.2016 - 11:22

Dokuz Eylül üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) Bordo Salon’da gerçekleşen sempozyuma Rektör Prof. Dr. Adnan Kasman, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Osman Köse, Türk Kadınlar Konseyi Genel Başkanı Eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, DEÜSAM Müdürü Doç. Dr. Türkmen Töreli, DEÜSAM Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Füsün Çoban Döşkaya ile çok sayıda kadın derneği temsilcisi katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Adnan Kasman, toplumsal cinsiyete bağlı eşitsizliğin hala sürmekte olduğunu belirterek, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin giderilmesi ve bütünüyle sona erdirilmesi bakımından eğitim stratejik öneme sahiptir. Gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir ki, temel eğitim almayan çocukların yüzde 75’inin, annelerinin hiçbir öğrenimi yoktur. Bir çocuğun okula gitmesinde annenin öğrenim düzeyi de önemli belirleyicilerden biridir" dedi. 

Rektör Prof. Dr. Kasman, araştırmaların, dünya nüfusunun yüzde 50’sinden fazlasını temsil eden, iş saatlerinin yüzde 60’dan fazlasını dolduran kadınların, dünya gelirlerinin ancak yüzde 10’una, mülkiyetlerin de yüzde 1’ine sahip olduğunu gösterdiğini ifade ederek, "Kadınların ve erkeklerin toplum hayatına eşit ve etkin katılımı, toplumun güçlenmesine katkı sağlar. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak toplumsal cinsiyet eşitliği açısından örnek bir üniversiteyiz. Üst yönetimde iki kadın ve iki erkek bulunuyoruz. Dekanların yarısının kadın, mühendislik fakültesine ilk kadın dekanı atadık. Biz kadın-erkek eşitliği açısından çok hassas bir üniversiteyiz. Umarım diğer üniversitelere de örnek oluruz" dedi.

Türk Kadınlar Konseyi Genel Başkanı ve eski Devlet Bakanı Işılay Saygın da kadına yönelik erkek şiddetinin, 'Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı bir şiddet' olduğunu ve fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddetin her türüne maruz kaldığını ifade etti. Bakanlığı döneminde 120'ye yakın kadın derneğiyle çalıştıklarını, en güzel kanunları kadınlar lehine çıkardıklarını söyleyen Saygın, "Gönül istiyor ki, bizi daha da ileriye götürecek kanunlar, uygulamalar getirilsin. Ama maalesef kadına yönelik şiddet her geçen gün artmakta" dedi. Saygın, Türkiye'de annelerin daha çok çalışması, daha fazla eğitimli olması gerektiğine işaret ederek, "Çocuğunu yetiştirirken, eline silah, kılıç verip ‘aslansın, kaplansın’ diye yetiştirirse, o çocuklar ilerde güç göstermeye meyilli oluyor. Annelerin öncelikle çocuk eğitirken bunu ön plana almaları lazım. Aile içi şiddetten en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor ve şiddet mağduru ya da şahidi çocuk ve gençler de büyüdüğünde aynı şekilde şiddet uygular hale geliyor maalesef" diye konuştu. 

İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan da Dünya Ekonomik Forumu'nun 2016 raporuna göre, Türkiye'nin cinsiyet eşitsizliğinde 130. sırada yer aldığını, kadınların eğitim oranında son bir yılda 105. sıradan 109. sıraya, kadınların siyasete katılımında 105. sıradan 113. sıraya gerilediğini belirtti. Toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümünün, kadınların önündeki en büyük engeli oluşturduğunu vurgulayan Özcan, kadının kamusal alana girebildiği ölçüde özgürleşeceğini, kendi kişiliğini ortaya koyacağını dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.