Dolar 34,1697
%-0.11
Euro 37,8795
%0.28
Altın 2.922,770
%-0.23
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de iş dünyası vergi indirimi istedi

İzmir'de iş dünyası vergi indirimi istedi

İZMİR'de düzenlenen “Vergi Denetiminde Mükellef Hakları" panelinde konuşan İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanvekili Şadi Çetin, toplanan vergilerin yarısından fazlasının ÖTV ve KDV'den alındığına dikkat çekti. İş dünyası vergisini ödemeyen işadamlarıyla ortak mücadele teklif ederken vergisini düzenli ödeyenler için SGK'taki gibi indirim uygulanmasını istedi.

  • Ege Postası
  • 26.02.2016 - 17:41
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından “Vergi Denetiminde Mükellef Hakları" paneli, İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlendi. İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanvekili Şadi Çetin, nüfusun 78 milyon 741 bin, gelir vergisi mükellefinin 1.8 milyon, kurumlar vergisi mükellefinin 674 bin kişi, anonim şirket sayısının 96 bin KDV mükellefi sayısının 2.4 milyon olduğunu bildirdi. Kayıt dışı ekonominin GSMH'ya oranının yüzde 26. 6 olduğunu ifade eden Çetin, toplanan vergilerin yarısından fazlasının ÖTV ve KDV'den alındığına dikkat çekti. Çetin, “Vergi incelemesi silah olarak kullanılmamalı. Zorunlu olmadıkça bir şirketin her firması ve geriye dönük beş yıl incelenmemelidir. Mevzuat yeterince açık değil ve çok sık değişiyor. Tıpkı yamalı bohça gibi" dedi.



“KAYITDIŞI İLE BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM"
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, vergisini vermeyenlerle birlikte mücadele etmek gerektiğini belirterek, “İzmir geriliyor' deniyor ama İzmir ülke genelinde toplanan vergilerin yüzde 11.14'ünü verdi. İzmir üretmediyse bu vergiyi nasıl verd? İzmir en çok vergi veren üçüncü il. İzmir'de yüzde 87.35 ödeme ahlakı var. Vergisini düzenli ödeyen mükellefe SGK gibi indirim uygulansın. Biz vergimizi veriyoruz. Varsayımlarla ceza çıkarılıyor ve mükellefin dünyası kararıyor. Maliye ile olan davalarda mükellefin kazanma oranı yüzde 90'lardan yüzde 70'lere düştü. Kayıt dışı çalışan vergi kaçıran maliyenin kapısından geçmemiş kim olursa olsun etkin mücadeleyi hep birlikte yapmalıyız. Biz üyemizi, haksız rekabetten korumaya çalışıyoruz" dedi. 



“VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYENE SGK'DAKİ GİBİ İNDİRİM UYGULANSIN"
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, vergisini düzenli ödeyen mükellefe SGK'daki gibi indirim uygulanmasını istedi. Yorgancılar, sanayicinin taleplerini şu sözlerle iletti: 



“Vergi denetiminin kanunda yazılı olduğu şekilde, işletmede yapılması ve verilerin işletme içinden temin edilmesi, incelemenin mutlaka zamanaşımı süresi içerisinde bitirilmesine hassasiyet gösterilmesi, zamanaşımı süresi içerisinde tamamlanamayan incelemelerin takdir komisyonuna sevk edilerek uyuşmazlıkları artırıcı süreçlerden kaçınılması, inceleme ve bitirme tutanaklarının düzenlenmesinde tutanak içeriğinde incelemeye yönelik tüm detayların tutanağa yazılması ve mükellefin ifadelerinin doğru yer alması, incelemelerin tamamlanması için öngörülen altı ay ve bir yıllık sürelerde bitirilmesi, zorunlu olmadıkça bu sürelerin uzatılmaması gerekir." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.