İzmir'de yeni taşeron krizleri kapıda
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZELMAN şirketinde yaşanan ihale krizinin birinci yıldönümünde, bu sefer de metropolde yer alan ilçe belediyeleri benzer krizlerle karşı karşıya kaldı. Konak Belediyesi, Çiğli Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi’nin yaşadığı ekonomik sorunlar neticesinde binlerce personel yaklaşan hizmet alım ihaleleri öncesinde kara kara düşünmeye başlarken, işçilerin örgütlü bulunduğu sendikadan yeni bir eylem sürecine dair de sinyal geldi.
- Ege Postası
- 26.04.2014 - 14:39
ESAS KRİZ ÇİĞLİ’DE
Ard arda gelen maaş krizleri ile sıkıntılı günler yaşayan Çiğli Belediyesi personeli, taşeron tehlikesi ile karşı karşıya olan esas kesim oldu. 30 Haziran’da gerçekleşecek yeni hizmet alım ihalesi öncesinde belediye şirketi KAFE-SAN’a ait borç tutarı ödenmediği takdirde belediye firması ihaleye katılamayacak ve belediyenin idari birimleri, temizlik hizmetleri ve çeşitli teknik birimlerinde çalışan 713 işçi taşeron firmaya geçmek zorunda kalacak. Krize karşı çözüm arayan belediye yönetimi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketler olan İZELMAN ya da İZENERJİ’nin ihaleye katılması, ihalenin 6 aylık dönemler için yapılması gibi formüller üzerinde dururken, işçilerin örgütlü bulunduğu sendika da yeni bir eylem sürecini başlattı. Çeşitli imza kampanyaları ve süregelen eylemler ile seslerini duyurmaya çalışan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, hatırlanacağı üzere yaptıkları çağrılar ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ı işçilere sahip çıkmaya çağırmıştı.
"KAFE-SAN KRİZİNE ASLAN SÖZÜ" HABER İÇİN TIKLAYINIZ...
KONAK BELEDİYESİ KARARA İTİRAZ ETTİ
Geçtiğimiz hafta Konak Belediyesi’nin çeşitli birimlerinde çalışan 470 MERBEL A.Ş. personelini ilgilendiren hizmet alım ihalesinde taşeron firmanın itirazlarını değerlendiren mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Temmuz ayına kadar geçerli olan ihale sonrasında taşeron firmaya geçme riski ile karşı karşıya kalan sendikalı ve sosyal güvenceli personel, haklarını da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Yaşananlar sonrasında işçileri mağdur etmemek amacı ile girişimlerini sürdüren Konak Belediyesi yönetimi, mahkeme kararına dair itirazlarını dile getirdi ve mahkemenin vereceği nihai kararı beklemeye devam ediyor.
KARABAĞLAR’DA TEMMUZ’DA YENİDEN İHALE YAPILACAK
Yine maddi kriz ile boğuşan ve maaş ödemelerindeki gecikmeler ile gündeme gelen Karabağlar Belediyesi’nde de geçtiğimiz hafta sonuçlanan hizmet alım ihalesinde de geçici çözüm sağlanmıştı. İşlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalan 270 KARBEL A.Ş. personelini kapsayan ihale, üç aylık süre ile gerçekleşirken, belediye yönetimi Temmuz ayının sonunda yeniden hizmet alım ihalesi düzenleyecek. Ekonomik olarak ek tedbirler alan ve kemer sıkma politikası uygulayan Karabağlar Belediyesi’nin belediye şirketi olan KARBEL A.Ş.’nin borçsuz bir yapıya kavuşması için emek harcayan belediye yönetiminin gelecek ihale öncesinde de benzer bir krizle karşılaşmamak için özel olarak çalışma yürüttüğü öğrenildi.
“YASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR”
İlçe belediyelerinde yaşanan ve personeli zor durumda bırakan ihale krizlerinin giderilebilmesi için mevzuat değişikliğinin şart olduğunu belirten Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin, “Belediyeler kendi işçisini kendi firmasında ihalesiz olarak çalıştırabilmelidir. Bizim hep dile getirdiğimiz itirazlar da bu yöndedir. Kamu İhale Yasası değişmelidir. Yapılan hizmetin, işin kalitesi ve üretimin sürekliliği esastır ve bu taşerona bırakılamaz. Belediye hizmetleri süreklilik arz eden hizmetler, yani kamu hizmetleri, taşeron eliyle yürütülemez. Her işçi kendi kurumuna bağlı olarak çalışmalıdır. Bu konuda bir düzenleme yapılması gerekiyor, aksi takdirde benzer krizler devamlı olarak gündeme gelmeye devam edecektir” diyerek konunun esas çözümünün Ankara’da olduğunu kaydetti.
SENDİKADAN TBMM HAMLESİ
Son dönemlerde artan ihale krizlerinin önüne geçebilmek için esas büyük adım ise, geçmişte birçok eylemin altına imza atan Genel-İş Sendikası’nın genel merkez yönetiminden geldi. Başta Genel Sekreter Cafer Konca olmak üzere, birçok yönetici Ankara’da yürüttükleri çalışmalarda seferber olurken, ilk adres ise TBMM oldu. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekillerini tek tek ziyaret ederek, konu hakkında yeni yasal düzenlemeler yapılmasını talep eden sendikanın genel merkez yönetimi, ihale mevzuatında değişiklik yapılması yönünde girişimlerini sürdürüyor.
Yorum Yazın