İzmir'den Zonguldak'ta yaşanan olaya tepki var
Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği İzmir Şubesi Adına İzmir Şube Başkanı Serdar Aktop, yaptığı yazılı açıklamayla Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Devlet Hastanesi’nde yaşanan hastane acil servisinde köpek ameliyatına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada Zonduldak Ereğli Devlet Hastanesi'nde yaşananların görevi ihmal suçu olduğu ve gerekli cezai işlemlerin yapılması gerekildiği vurgulandı. Ayrıca Dr. Recep Erdoğan'ın da tüm Veteriner Hekimlerden özür dilemesi yönünde çağrıda bulunuldu. İzmir'den Zonguldak'ta yaşanan olaya tepki var
- Ege Postası
- 21.11.2015 - 10:58
Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği İzmir Şubesi Adına İzmir Şube Başkanı Serdar Aktop, yaptığı yazılı açıklamayla Zonduldak Ereğli Devlet Hastanesi'nde yaşananların görevi ihmal suçu olduğu ve gerekli cezai işlemlerin yapılması gerekildiği vurgulandı. Ayrıca Dr. Recep Erdoğan'ın da tüm Veteriner Hekimlerden özür dilemesi yönünde çağrıda bulunuldu.
Açıklama şöyle;
Sayın Basın Mensupları ve Kamuoyuna;
HATALAR SİLSİLESİ;
Zonguldak Ereğli Devlet Hastanesinde görevli Ortopedi Uzmanı Dr. Recep ERDOĞAN tarafından arkadaşına ait olduğunu belirttiği bir köpeği çalıştığı hastanenin acil servisinde 3 defa ameliyat ederek iyileşme gerçekleşmediği için iğneyle öldürdüğüne ilişkin açıklamalarını kişisel facebook hesabında yayınlaması üzerine kamuoyunda konu hakkında ciddi bir tartışmanın başladığı görülmüştür.
Op. Dr. Recep ERDOĞAN’IN İnsani ve vicdani nedenlerle böyle bir yola başvurduğu ifade edilmiş, bazı şahıslar tarafından; “sen iyi bir insansın doğru bildiğin yolda devam et” gibi yorumlar yapılmış, Veteriner Hekimler dışındaki şahıslar tarafından hayvanlara yapılan müdahaleler kabul edilebilir görülmüştür. Op. Dr. Recep ERDOĞAN’IN başarılı bir hekim olduğu ve çevresi tarafından sevilen bir hekim olduğu anlaşılmaktadır. Ancak:
1) 6343 Sayılı kanunun 11. Maddesi “Veteriner Hekim bulunan şehir, kasaba ve köylerde Veteriner hekim olmayanların her türlü hayvan hastalıklarını muayene ve tedavi etmeleri, hayvanlar üzerinde ameliyat yapmaları yasaktır.”hükmüne aykırı olarak 3 defa köpeğin ameliyat edildiği anlaşılmaktadır.
2) 5199 Sayılı kanunun 7. Maddesi “Hayvanlara tıbbi ve cerrahi müdahaleler sadece veteriner hekimler tarafından yapılır.” hükmüne aykırı olarak 3 defa köpeğin ameliyat edildiği anlaşılmaktadır.
3) Eğer bu cerrahi müdahale deneysel amaçla yapıldı ise; 5199 Sayılı Kanunun 9. Maddesi “Hayvanlar, bilimsel olmayan teşhis, tedavi ve deneylerde kullanılamazlar.
Tıbbi ve bilimsel deneylerin uygulanması ve deneylerin hayvanları koruyacak şekilde yapılması ve deneylerde kullanılacak hayvanların uygun biçimde bakılması ve barındırılması esastır.
Başkaca bir seçenek olmaması halinde, hayvanlar bilimsel çalışmalarda deney hayvanı olarak kullanılabilir.
Hayvan deneyi yapan kurum ve kuruluşlarda bu deneylerin yapılmasına kendi bünyelerinde kurulmuş ve kurulacak etik kurullar yoluyla izin verilir.” Hükmüne aykırı olarak 3 defa köpeğin ameliyat edildiği anlaşılmaktadır.
4) 5996 Sayılı Kanunun 9. Maddesi, 3. Paragrafı “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,
a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,
b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,
c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda,
Veteriner Hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.” Hükmüne aykırı olarak köpeğin iğne ile öldürüldüğü anlaşılmaktadır.
5) 5996 Sayılı Kanunun 13. Maddesi 3. Paragrafı “Psikotropik ve narkotik veteriner tıbbî ürünleri, bu Kanun hükümlerine ilave olarak uyuşturucularla ilgili özel kanunlara da tâbidir. Bu ürünler sadece klinisyen veteriner hekimlere, veteriner fakültelerinin ilgili birimlerine satılabilir, sadece veteriner hekimler tarafından uygulanır ve Bakanlığın izni olmadıkça devredilemez ve satılamaz. Bu ürünler için azaltılmış olsa dahi tanıtım numunesi hazırlanamaz.”Hükmüne aykırı olarak köpeğe anestezi yapıldığı anlaşılmaktadır.
6) 5996 Sayılı Kanunun 11. Maddesi gereğince, Klinik Poliklinik ve Hayvan Hastaneleri ruhsat yönetmelikleri gereğince bakanlıktan çalışma izin belgesi almamış, Bakanlık, Belediyeler, Üniversiteler vb kuruluşlarda görev yapan Veteriner Hekimler dışında kalan kişiler tarafından (Veteriner Hekimlerde dahil) hayvanlara klinik müdahale yapılması yasak olmasına rağmen köpeğin 3 defa ameliyat edildiği, klinik işlem yapıldığı, iğneyle öldürüldüğü anlaşılmaktadır.
7) Zonguldak Ereğli Devlet Hastanesinde Memur olan Dr. Recep ERDOĞAN’ın 657 Sayılı devlet Memurları Kanunu 12. Maddesi “Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadırlar.”hükmüne aykırı olarak arkadaşının köpeğini çalıştığı hastanenin imkanlarını kullanarak ameliyat ettiğinden kamu zararına neden olduğu anlaşılmaktadır.
8) Bu işi Veteriner Hekimler yapamaz ben yaparım doktor yapar tavrı ile Veteriner Hekimlik mesleğini küçük düşürücü davranmış olduğundan, Türk Tabipler Birliği Disiplin yönetmeliği 3. Maddesi c) bendi “Meslektaşlarına ve diğer sağlık meslek mensuplarına karşı küçük düşürücü davranışlarda bulunmak veya kötülemek,” hükmü gereği cezalandırılması gereği anlaşılmaktadır. Konu hakkındaki tüm yasal düzenlemelere aykırı davranarak, Facebook üzerinden paylaşmış Türk Tabipler Birliği Disiplin yönetmeliği 4. Maddesi e) bendi “El ilanları, tabelalar, basın ve benzeri yollarla meslektaşlararası haksız, tıp dışı rekabete yol açacak duyurular yapmak,” hükmü gereği cezalandırılması gereği anlaşılmaktadır. Türk Tabipler Birliği Disiplin yönetmeliği 5. Maddesi n) bendi “İlgili hukuksal düzenlemelere aykırı olarak canlılar üzerinde deneyler yapmak, yapılmasına destek olmak,” Türk Tabipler Birliği Disiplin yönetmeliği 5. Maddesi t) bendi “Belirlenmiş tıbbi etik değerler ile Türk Tabipleri Birliği ve/veya Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından benimsenen uluslararası belgeler ve kurallar dışında davranışta bulunmak.” hükümleri gereği cezalandırılması gereği anlaşılmaktadır.
9) Biz Veteriner Hekimler, Zoonoz adı verilen ayvanlardan insanlara geçen hastalıklara ait belirtileri hayvanlar üzerinde tanımakta, bu hastalıklara karşı gerekli tedbirleri alarak halk sağlığını korumaktayız. Ancak hayvanlarda zoonoz hastalıkların hangi belirtileri göstereceğini bilmeyen yetkisiz kişilerin, insanlara özel araçlarla hayvanlara klinik ve cerrahi işlem uygulaması insan sağlığı yönünden de tehlikelidir. Dr. Recep Erdoğan’ın tüm bu uygulamaları, acil serviste insan tedavisinde kullanılan alanlarda, insan tedavisinde kullanılan araç gereç ile yapmasının insan sağlığı açısından da tehlikeli olduğu anlaşılmaktadır.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa aykırı davranışı ile kurumunu ve devleti zarara uğratması ve konu hakkında eğitimi olmadığı halde yaptığı müdahalenin insan ve halk sağlığı açısından tehlikeli olması nedenleriyle Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı Müfettişleri tarafından,
6343 Sayılı Kanuna aykırı olarak Veteriner Hekimlerin yetki alanına müdahale edildiği, Veteriner Hekimler ve Veteriner Hekimlik mesleği küçük düşürüldüğü için Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve Zonguldak Veteriner Hekimler Odası hukukçuları tarafından,
5996 Sayılı yasa ile Veteriner Muayenehane, Poliklinik ve Hayvan Hastaneleri yönetmeliklerine aykırı olarak, teşhis ve tedavi uyguladığı için, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ile Zonguldak İl Müdürlüğü tarafından,
5199 Sayılı kanuna aykırı olarak hayvan üzerinde deneysel uygulama yaptığı, hayvan refahı ve sağlığını bozduğu için Orman ve Su İşleri Bakanlığı İle 10. Bölge Müdürlüğü ve Zonguldak Şube Müdürlüğü tarafından,
Görev tanımı dışında meslek icra ettiği, Türk Tabipler Birliği Disiplin Yönetmeliği hükümlerine aykırı davrandığı, Veteriner Hekimler ve Veteriner Hekimlik mesleğini küçük düşürdüğü, insan ve halk sağlığını tehlikeye attığı için Türk Tabipler Birliği ve Zonguldak Tabip Odası tarafından
Gerekli hukuki girişimlerin ve işlemlerin başlatması, mevzuat çerçevesinde gerekli cezaların verilmesi gerekmektedir. Bahse konu kurumların işlenen suça duyarsız kalarak gerekli işlemleri başlatmamasının ceza hukukundaki karşılığı görevi ihmal suçudur. Özellikle Veteriner Hekimlik mesleğinin en üst kurumu olan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi 6343 sayılı kanunun 14. Maddesinde “veteriner hekimliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak ve meslek mensuplarının hak veya yararlarını korumak” şeklinde tanımlanan görevini yerine getirmelidir. Yine aynı kanunun 15. Maddesi f) bendi “Meslekin kıymet ve ehemmiyetini tebarüz ettiren broşürler tanzim ve tevzii suretiyle memleket gençliğinin veteriner hekimliği meslekine intisabını, vatandaşın bu mesleke karşı sevgi ve itibarını temin eylemek;”şeklinde tanımlanmış görevini yaparak mesleğimize yönelik bu ve benzeri hakaretlerin cezalandırılmasını sağlamalı, ileride olabilecek benzeri durumların oluşmasına imkan vermemelidir. Ne yazık ki yalnızlığa terk edildiği görülen Zonguldak Veteriner Hekimler odası, başta TVHB Merkez Konseyi yönetimi ve Veteriner Hekimler Derneği olmak üzere tüm meslek örgütlerimiz tarafından desteklenmelidir.
Bir Veteriner Hekimin “doktorlar her şeye yetişemez, biz insanları tedavi edelim, ameliyat edelim, biz zaten doktorlardan daha iyi yaparız, yazık insanlara onların tedavi için bize ihtiyacı var, vicdanlı davranalım ne olmuş bir insana ilaç verdiysem, ameliyat ettiysem hatta uyuttuysam hepsini iyi niyetle yaptım” dediği gün Türk Tabipler Birliği, tutumu ne olacak, bu sözler olağan mı kabul edilecek.
Gelecekte hiçbir tıbbi eğitimi olmayan şahıslar vicdani, insani vb. gerekçelerle hayvan hastalıklarına müdahil olmaya başlarlarsa, tüm bunları normal mi karşılayacağız. Ciddi üniversite eğitimi almış hekim terbiyesine sahip insanların, hekim olmayan, konunun muhasebesini doğru yapamayacak insanlara yanlış örnek olmalarındaki vehamet büyüktür. Veteriner Hekim olmayan birinin hayvana yaptığı klinik ve veya operatif müdahalenin bu yönüyle de değerlendirilmesi gerekmektedir.
Yukarıda sayılan nedenlerle hatalı olduğu anlaşılan uygulamanın, insani ve vicdani olduğunu söylemek, yapılan yanlışı görmezden gelerek olur böyle şeyler mantığıyla hareket etmek, hatasını görmeyerek “bunun içindeki iyileri görmemek bakış açısıyla ilgilidir” demek, bu hatalı uygulamayı vicdansızlık ve sevgisizlik olarak görmek Veteriner Hekimler ve Veteriner Hekimlik mesleğini küçük düşürücüdür, Veteriner Hekimlere HAKARETTİR.
Dr. Recep ERDOĞAN Veteriner Hekimler köpeğin tedavisini ve ameliyatını yapamaz mantığı ile Veteriner Hekimleri yetersiz, acz içinde göstermiş, küçük düşürmüştür. Bu davranışı nedeniyle Dr. Recep ERDOĞAN tüm Veteriner Hekimlerden özür dilemelidir.
Kamu Oyuna Saygıyla Duyrulur.
Yorum Yazın