Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in ciğerleri yandı

İzmir'in ciğerleri yandı

Seferihisar İlçesi'nde, dün otluk alanda başlayarak ormana sıçrayan yangın havadan ve karadan müdahaleyle bu sabaha karşı kısmen kontrol altında alındı. Ödemiş ve Kiraz'da da alevlerle mesai yaşandı. Buca ve Gaziemir'de çıkan yangınlar kontrol altına alındı. 5 ilçede alevlere karşı mücadele, Seferihisar'da 2 gözaltı

  • Ege Postası
  • 04.08.2016 - 09:11

Seferihisar’da 50 hektarda etkili olan yangına İzmir ve çevre illerden 50 arasözle müdahale edildi.

Seferihisar'da dün otluk alanda başlayarak ormana sıçrayan yangın havadan ve karadan müdahaleyle bu sabaha karşı kısmen kontrol altında alındı. Yangınla ilgili 2 kişi gözaltına alınırken, alevlerin 50 hektarı aşkın bir alanda etkili olduğu belirtildi. 

Seferihisar'ın Orhanlı Köyü'ndeki otluk bir alanda, dün saat 14.30'de, yangın çıktı. Şiddetli rüzgarın etkili olduğu bölgedeki yangın, genç ormanın olduğu alana sıçradı. Bölgeden yükselen dumanları gören vatandaşlar yangını, orman ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine bölgeye hareket eden ekipler, çalışma başlattı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 9 helikopter ve 4 uçak havadan; çok sayıda dozer, arazöz ve orman işçisi ise karadan söndürme çalışmasına katıldı. Akşam havanın kararmasıyla birlikte uçak ve helikopterler çalışmalarına ara verdi. 

2 ARAÇ YANDI, 4 KİŞİ YARALANDI

Söndürme çalışmaları gece boyunca karadan yürütüldü. Yangında alevlerin arasında kalan bir iş makinasıyla, bir arazöz yanarak kullanılamaz hale geldi. Söndürme çalışmalarına katılan orman işçisi Mustafa Oruç ile vatandaşlardan Osman Uysal, İhsan Acı ve Cengiz Uysal ise yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralılar, tedaviye alındı. 



50 HEKTARI AŞKIN ALANI ETKİLEDİ

Gece boyunca karadan sürdürülen çalışmalar sabaha karşı gökyüzünün aydınlanmasıyla tekrar havadan başladı. 9 helikopter ve 4 uçak tekrar söndürme çalışmalarına katıldı. Saat 09.00'da yangın, kısmen kontrol altına alındı. Yangının ilerleyişinin durdurulduğu, çevrilen alan içindeki bazı bölgelerde ise yangının sürdüğü, havadan müdahalenin tekrar başlamasıyla kısa sürede söndürülmesinin hedeflendiği ifade edildi. Yangının 50 hektarı aşkın bir alanda etkili olduğu belirtildi. 

İKİ GÖZALTI
Yangının çıkış nedeni araştıran jandarma ise olayla ilgili bölge sakini Y.A. (61) ve N.S.'yi (59) gözaltına aldı. Y.A. ve N.S.'nin jandarmadaki ifadesinde, tavuklarına yem aldığını, yemlerin naylon torbalarını kümesin yanında yakmak isterken alevlerin kuru otları tutuşturduğu, müdahele etmelerine rağmen yangının büyümesini engeleyemediklerini söylediği öğrenildi.

KONTROL ALTINDA 
İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde, otluk alanda başlayarak ormanlık alana sıçrayan yangın havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı. Rüzgarın etkili olduğu bölgede, yangının tekrar başlamaması için soğutma çalışmaları yürütülüyor.

Gaziemir Sarnıç’ta çıkan yangın kontrol altına alınırken, Buca Belenbaşı’nda alevlerle mücadelede sevindirici haberi Başkan Levent Piriştina verdi. Ödemiş ve Kiraz'da da alevlere karşı mesai verildi.

Üç ilçe alev alev!

BİRGİ'DE YANGIN

Ödemiş'in Birgi Mahallesi İrimağzı Mevkii'ndeki bir zeytin bahçesinde saat 19.00 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanı fark eden çevredekiler durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Yangına; Bayındır, Tire ve Selçuk'tan gelen 5 arazöz, 2 itfaiye ve Kiraz Belediyesi'ne ait 2 iş makinesi müdahale etti. İtfaiye ekipleri 2 saat içinde yangını söndürdü. Olayda can kaybı yaşanmazken hasar meydana geldi. İrimağzı Mevkii'nde bahçesi ve evi olan Recep Ergenç, şöyle dedi:

"Yangın yukarıdan doğru geldi. Biz önlemini almak için hortumları hazırladık. İtfaiyeler bizle beraber geldiler. Burada önlemini almış olduk. Biz hemen evin etrafını ıslatmaya başladık ev yanmasın diye. Evi kurtarmaya çalıştık. Zararımız var. Zeytin ağaçlarımız yandı. Yemişlerimiz yandı. Tam da üzerinde mahsul verdiği zaman. 6 zeytin, 20 yemiş ağacımız yandı. Bayağı bir zararımız var. Yangının neden çıktığını bilmiyoruz. Sadece 5 parsel yukarından geldi. Biz dumanı gördüğümüz zaman bahçemize gelerek hazırlığa geçtik. Söndürmek için yetersiz kaldık. İtfaiye de o arada geldi söndürdü. Allah razı olsun hepsinden." 

BİLANÇO AĞIR

İzmir'in Ödemiş ilçesindeki tarihi Birgi Mahallesinde çıkan orman yangınında soğutma çalışmaları hala devam ederken, yangın nedeniyle 60 dönüm arazi içerisinde bulunan incir ve zeytin ağaçları zarar gördü.

Ödemiş ilçesi Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve dünyaca ünlü İrimağzı incilerinin yetiştiği İrimağzı bölgesinde çıkan orman yangını herkesi üzdü. Kuru otların ve rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangın, 60 dönüm arazi içerisinde etkili oldu. Yangına, Orman Bölge Müdürlüğü itfaiye ekipleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve Ödemiş Belediyesi'ne bağlı ekipler ve belediye bünyesindeki iş makineleri müdahale etti.

Çalışmalar sabaha kadar devam etti
İncirde hasat döneminin başlaması nedeniyle üreticiler de mahsullerinin zarar görmemesi için büyük çaba harcadı. Yangında, bazı evlerin bahçeleri ile 60 dönüm arazi içerisinde bulunan incir ve zeytin ağaçları zarar gördü. Bu durum, bölgedeki vatandaşları üzdü. Ekipler, sabah kadar devam eden çalışmalarla korkutan yangın kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

KİRAZ'DA 200 DÖNÜM KARAÇAM ORMANI YANDI

İzmir'in Kiraz İlçesi'nde 200 dönümlük karaçam ormanı yandı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürüldü.

Çayağzı Mahallesi'nde ormanlık alanda saat 09.00 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Dumanı gören çevredekiler durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Yangına; Denizli, Nazilli ve Kemalpaşa'dan gelen 3 yangın söndürme helikopteri, Gümüldür'den gelen 1 amfibi yangın söndürme uçağı ve Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait 10 arazöz müdahale etti. Can kaybının yaşanmadığı yangında 200 dönümlük karaçam ormanı kül oldu. Yangın dün saat 15.30 sıralarında söndürüldü. Jandarmanın başlattığı soruşturma sürüyor. (DHA/İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.