İzmir'in projeleri seçime kurban gitti! Ne çektin be İzmir!
7 Haziran'da gerçekleşen seçimler sonrasında iktidarsız geçen süreç İzmir'i olumsuz etkiledi. Kente can katacak kritik projelerin yıllar onay beklediği Ankara'da yaşanan yönetim boşluğu nedeniyle İzmir'in sekiz önemli dosyası başkentte bürokratik engellere takıldı. Ulaşım, çevre, kültür ve sanat ile spor tesisleri gibi çalışmalar için beklenen imzalar bu sefer de Kasım ayını bekleyecek. İzmir'in projeleri seçime kurban gitti!
- Ege Postası
- 26.08.2015 - 09:25
KENTİN ÖNEMLİ YATIRIMLARI HAVADA KALDI
İzmir'de yerel yönetim ve Ankara'da merkezi idareyi sık sık karşıya getiren onay çilesi kentin birçok önemli projesini merakla bekleyen İzmirlileri bir kez daha mağdur etti. Seçimden seçime ertelenen onlarca proje ve milyarlarca liralık yatırım umudu bu sefer 1 Kasım'dan sonrasına kalırken, Ankara'daki bürokratik süreç ile beklenen bakanlık onayları yaşanan siyasi belirsizlik nedeniyle bir kez daha havada kaldı.
BU SEFER UMUTLAR KASIM'A
Hükümet onayı bekleyen ve İzmir'i yakından ilgilendiren toplam 8 büyük projenin akıbeti yenilenecek seçimler nedeniyle bir kez daha ortada kalırken, en önemli çalışma olan yüzülebilir körfez (Büyük Körfez Projesi) yaklaşık 2,5 yıldır Ankara'dan gelecek haberi bekliyor. Körfezin yüzülebilir hale getirilmesi ve İzmir Limanı'nın iyileştirilerek daha fazla gelir getirmesini sağlayacak çalışma için TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında geçtiğimiz yıllarda protokol imzalanırken, aradan geçen onca süreye karşın projesi ve bütçesi hazır çalışmalara bakanlıktan bir türlü ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) vizesi çıkmadı.
KÖRFEZ HAYALLERİ BAŞKA BAHARA
Gelmeyen onay nedeniyle İzmirlilerin körfezde yüzme hayalleri başka bahara kalırken, benzer bir sıkıntı da kentin çöp sorununu büyük oranda çözecek Yamanlar Katı Atık Bertaraf ve Dönüşüm Tesisi'yle ilgili yaşanıyor. Yerle ilgili sıkıntının giderilmesiyle hemen hemen aynı zamanda değişen yönetmelik proje için 2 yıllık zoraki ertelemeyi beraberinde getirirken, tesisle ilgili kritik süreç halen devam ediyor.
METROYA DA DESTEK YOK!
Diğer yandan, Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı arasında krize yol açan Halkapınar-Otogar raylı sistem hattı yatırım planlarına alınsa da yeteri kadar ödenek ayrılmadı ve proje yaklaşık üç yıldır Ankara'dan gelecek onayı beklemeye devam etti. Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kez 2010 yılında olmak üzere toplamda dört sefer bakanlığa "Hattı biz yapalım" şeklinde yazılı talepte bulunduğu raylı sistem güzergahında henüz çivi dahi çakılmadı. 2014 yılında yapımına başlanacağı ve 2017'de bitirileceği duyurulan ulaşım yatırımı böylece havada kaldı.
ONAY GELENE KADAR KÖŞK YANDI
Ankara'daki imza krizi esas darbeyi kentin kültür ve sanat yatırımlarına vurdu. Kapatılan İl Özel İdaresi'nin en önemli taşınmazlarından olan ve Hazine'ye devredilen eski Sümerbank arazisinde kurulması planlanan Ege Medeniyetler Müzesi projesi de paylaşım krizine kurban gitti ve Ankara'daki temaslara karşılık 7 ayrı tahsis girişimi ise havada kaldı. Yerel yönetimin bir diğer önemli kültür merkezi ve kütüphane projesi olan Bornova'daki Paterson Köşkü'nde yaşanan çıkmaz yıllardır devam ederken, onay gelene kadar tarihi yapıda defalarca yangın çıktı ve eski binadan geriye mezbelelik hale gelen enkazı kaldı. Köşk için 2008 yılında tahsis alan ve 2011 yılında restorasyon projelerini hazırlayan belediyenin imzaladığı protokol 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tek taraflı olarak iptal edilirken, o günden bu yana girişimlerini sürdüren ve açtığı davayı kazanan Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başlayabilmek için gerekli resmi onayları ise henüz alamadı.
BELEDİYE SAHİLE TAHSİS BEKLERKEN MİLLİ EMLAK EL KOYDU
Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Bostanlı Sahil, Karşıyaka Sahil, Mavişehir'deki kıyı bandı gibi alanlarda yıllardır Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden tahsis kararı bekleyen ve itirazları Sayıştay tarafından haklı görülen İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu gecikme nedeniyle de büyük bir gelir kaybına uğradı. 2009 yılından bu yana sahil alanlarının kendisine verilmesi talep eden belediyenin bu isteğinin yanıtsız kalması, kıyı tasarım projesi, iskele tadilatları ve Mavişehir'e yapılması planlanan vapur iskelesi gibi projelerde de çeşitli ertelemelere yol açtı. Öte yandan, söz konusu başvurulara karşın, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Ocak ayındaki kararla Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki dolgu alanlarda yetkiyi eline aldı.
STATLAR DA BELİRSİZLİKTEN NASİBİNİ ALDI
Son günlerde sıkça tartışılan şehir statları da siyasi belirsizlikten nasibini aldı. Karşıyaka'da ve Göztepe'de belediyenin önünü açtığı butik statlarla ilgili ihalenin ve yer tesliminin geçtiğimiz yıl TOKİ eli ile yapılmasına karşın, işi üstlenen yüklenici firmalar 2016'da tamamlanması planlanan statlarda halen çivi dahi çakamadı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından üstlenilen ve yer seçimi nedeniyle yerel idare ile merkezi hükümeti sıkça karşı karşıya getiren İzmir'in stat projelerinin kaderi de benzer gerekçelerle gelecek seçimlerin sonucuna kaldı.
KOCAOĞLU SEÇİMLERDEN ÖNCE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde söz konusu projelerin askıda kalmasıyla ilgili olarak Egepostası'na değerlendirmelerde bulunan ve dosya çağrısıyla ilgili olarak "Yararı olsa Ankara'da yatarım" diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, seçimler öncesinde Ankara'ya seslenerek, "İki senedir Körfezin ÇED süreciyle uğraşıyoruz. İki senedir o genel müdürlük, bu bakanlık top yuvarlıyoruz. Proje sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projesi değil. Proje hem İzmir Limanı’nı büyütecek, hem de körfezi yüzülebilir hale getirecek bir projedir. İzmirlilerin denize girebilmesinin birinci koşulu, Körfez’in yüzülebilir hale gelmesidir. Şu anda bir propagandaya başladılar. ÇED’i bakanlık, hükümet engellememiş, evraklar eksikmiş. O kadar çok örnek var ki… Efemçukuru’na ÇED nasıl verild? Kaç günde verild? Biz ruhsat vermeyince, bir hafta içinde yönetmelik değişerek Valilik nasıl verd? Vatandaşın tarlasına, damına, köyün içine RES’ler ÇED raporu alınarak mı konuld? Körfez Projesi dünyanın en önemli çevre projesidir. Ve bu ÇED oyalanmıştır. Bu seçime kadar Körfez ÇED’inin oyalanacağını zaten tahmin ediyorduk. Şimdi seçimden sonra göreceğiz. Körfezin ve limanın büyümesini 4 sene erteleyecekler mi, hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Taş ocaklarına, maden ruhsatlarına ÇED raporu istemiyorsun, yüzülebilir körfez için 2 yıldır bahane uyduruyorsun" şeklinde konuşmuş ve yüzülebilir körfez başta olmak üzere projeler için sürecin hızlandırılmasını ve bürokratik engellerin kaldırılmasını istemişti. 7 Haziran öncesinde benzer gerekçelerle bürokratik engellere takılan İzmir'in yatırımları için isyan eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Müsteşar, il müdürü, genel müdür siyaset yapar m? Buna derinlemesine baktığınız zaman İzmir, AKP tarafından cezalandırılıyor. AKP İzmir’e gerektiği gibi yatırım yapmıyor. Sadece söylemde yatırım yapıyor. Seçim arifesinde bol vaatte bulunuyor, seçim akşamı da gidiyor; bir daha seçime 3-5 ay kalana kadar" sözleriyle de Ankara'yı hedef almıştı.
İZMİR'İN KÖTÜ KADERİ...
İzmir'in Ankara'dan onay beklediği projeler arasında önemli yer teşkil eden Konak Tramvayı ve Karşıyaka Tramvayı için de toplam iki yılı aşkın süre onay beklenmiş, gelen haberin ardından ihaleye çıkılmış, tramvaylar için ilk kazma vurulmuştu. Yine iki yıla yakın süre onay bekleyen Gaziemir'deki Fuar İzmir'e ulaşım sağlayacak monoray projesine geçtiğimiz aylarda bakanlık tarafından yer tahsisi sağlanırken, fuar önünde yer alan trompet kavşak projesine ise fuarın açılışına sadece on gün kala onay çıkmıştı. Yaşanan bu durum nedeniyle 400 milyon lira yatırımla hayata geçirilen dev fuar kompleksi ulaşım kriziyle açılmış ve her iki proje de fuarın hizmete girdiği güne yetişememişti. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde kıyı bandında inşa edilen ve tamamlanma aşamasına gelen 5 ahşap iskele ise onca başvuruya karşın 425 gün boyunca Milli Emlak'tan tahsis onayı beklemişti. Yine kent için büyük öneme sahip ulaşım projelerinden Narlıdere Metrosu ve Buca Tramvayı'na Ulaştırma Bakanlığı'ndan beklenen destek gelmeyince yerel yönetim her iki projenin startını da geçtiğimiz aylarda vermişti.
Yorum Yazın