Dolar 34,6031
%-0.1
Euro 36,6299
%0.1
Altın 2.934,960
%-0.06
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’de 'halka arz' seferberliği

İzmir’de 'halka arz' seferberliği

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) öncülüğünde başlatılan 'Halka Arz Seferberliği' kapsamında düzenlenen zirvede, İzmirli firmalar ile halka arz sürecindeki tüm kurumlar bir araya geldi. Halka arzın milli hedefler için de önem taşıdığını belirten İMKB Başkanı İbrahim Turhan, "Halka arz, kalıcı ve makul maliyette finansman imkanı sağlama kapısı açıyor. Banka kredisinin ya da diğer borçlanma araçlarının aksine halka arzın bir vadesi yok" dedi.

  • Ege Postası
  • 31.10.2012 - 13:30
İZMİR-  Halka Arz Seferberliği İzmir Zirvesi, Kaya Termal Otel'de gerçekleştirildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İMKB, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ve İzmir Ticaret Odası (İTO) işbirliğinde gerçekleştirilen zirvede, İzmir ve çevresindeki illerdeki şirketlerle halka arz sürecinin değişik aşamalarında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar bir araya geldi. Zirvede açılış konuşması yapan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, zirvenin olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını dile getirdi. Turhan, Türkiye'de tasarrufun önemine dikkat çekerek, "2023'te kişi başına 25 bin dolar milli gelire ulaşmak için dünyanın geri kalan tasarruflarından da istifade etmemiz ve tasarruf havuzumuzu büyütmek lazım" diye konuştu.

 

'HALKA ARZ KURUMSALLAŞMA SAĞLIYOR'

İşletmelerin büyümek için öz kaynakları dışında iki yola başvurduğunu anlatan Turhan şunları söyledi:

 

"Birincisi borçlanma yoluna gidiyorlar, ikincisi ise paylarını halka arz ediyorlar. Firmalarımızı halka arz konusunda bilinçlendirmek, sadece firmaların tek tek karşı karşıya olduğu sorunların çözümü açısından değil, milli hedeflerimiz açısından da çok büyük önem taşıyor. Halka arz kalıcı ve makul maliyette finansman imkanı sağlama kapısı açıyor. Banka kredisinin ya da diğer borçlanma araçlarının aksine halka arzın bir vadesi yok. Orada size verilen para sizin sermayenizin bir parçası oluyor ve ana paranın geri ödenmesi gibi bir durum söz konusu değil."

 

Türkiye'deki şirketlerin çoğu kez 3'ncü kuşağı göremediğine işaret eden, halka arzın ise kurumsallaşma sağladığını dile getiren Turhan, "Halka arz aynı zamanda şirketi müşterilerine, tedarikçilerine ve diğer bütün yatırımcılara güven sağlayacak şeffaflık ve hesap verme sorumluluğunun tam anlamıyla yerine getirildiği bir ortama kavuşturuyor" dedi.

 

DIŞ PİYASALARDA TANITIM FIRSATI

Turhan, Borsa İstanbul'un kurulmasıyla da Türkiye'yi dünyada en önde gelen finansal merkezler haline getirmek istediklerini kaydederek şöyle konuştu:

 

"Sadece bu yılbaşından beri ortaklık, işbirliği veya birlikte ürün geliştirme konusunda anlaşma yaptığımız piyasalar var. Batıda Makedonya, Bosna Hersek, Arnavutluk, doğuda Kazakistan, Singapur, Kore, Japonya, Özbekistan, güneyimizde Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Suudi Arabistan, Filistin, Kuzey Afrika'da Mısır ve Fas. Bu piyasaların hepsiyle anlaşmalar yaptık. Viyana Borsası ile yaptığımız anlaşma geçen ay itibarıyla hayata geçti. Dolayısıyla aslında şirketinizin paylarını borsada halka arz ettiğiniz zaman, sadece Türkiye'deki yatırımcı grubuna ulaşmış olmayacaksınız. Türkiye'nin yakın çevresindeki bütün bölgelerin de aslında piyasasında önemli bir yere sahip olacaksınız."

 

AYIŞIK: PROSEDÜRLER BASİTLEŞTİRİLDİ

TSPAKB İkinci Başkanı Metin Ayışık da, halka arz maliyetlerinin artık göreceli olarak yüksek olmadığını ifade ederek "Ayrıca yasal prosedürler basitleştirildi. Ayrıca tahvil ihraç ederek kaynak sağlamak mümkün. Aracı kuruluşlar şirketin yapısına en uygun finansman yöntemini bulmakta sizlere yardımcı olacaktır" diye konuştu.

 

DEMİRTAŞ: İMKB İLE SOĞUKLUK BİTTİ

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Oda olarak geçmişte Ege'de Menkul Kıymetler Borsası kurulmasını yıllık çalışma planlarına koyduklarını, ancak 12 yıl boyunca çabası süren bu girişimde İMKB eliyle engellendiklerini savunarak şöyle dedi:

 

"Artık devir değişti, mekanın önemi kalmadı. Ülkelerin borsaları birleşiyor. Dolayısıyla bizim artık böyle bir iddiamız şu anda yok. İMKB ile soğukluğumuz uzun seneler devam etti. Soğukluk bitti. Devir değişti. İMKB'nin başkanı değişti. Artık İMKB'ye daha sıcak. Bu espri ama İMKB de kendini yeniledi, değişti. Derinliği olmayan, bürokratik yapıdan esnek bir yapıya dönüştü."

 

Demirtaş ayrıca İTO üyelerini de Borsa'ya kote olmak için hızlı hareket etmeye davet ederken İMKB'den isteklerini ise "Bürokrasiyi azalttınız ama biraz daha azaltmanız gerekiyor. Kotasyon koşulları, maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor" sözleriyle ifade etti.  (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.