Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’de ‘hobi bahçeleri’ tehlikesi: Emlak sektörü ‘pazarlama’ peşinde

İzmir’de ‘hobi bahçeleri’ tehlikesi: Emlak sektörü ‘pazarlama’ peşinde

İzmir’de son zamanlarda hızla artan ‘hobi bahçeleri’ tarımı tehdit ediyor. Tarım alanlarının persellere bölünmesine tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, “Pandemi dönemiyle birlikte kırsala kaçma ve organik tarım yapayım gibi romantik düşünce ile gidenler vardı. Diğer yandan da bu işin içerisinde emlakçılar var. Hobi bahçeleri nasıl pazarlanır gibi bir arayış içerisindeler. Yatırım aracı gibi görüyorlar Arsa gibi değerlendiriliyor. Şehirde bir arsa alacak kadar imkan yoksa 1 parselde 500 metrekare satın alabiliyorsunuz. Böyle bir ekonomik değer oluşmaya başladı ve bu çok tehlikeli” dedi. CHP İzmir İl Sekreteri Tevfik Türk ise, “Hobi bahçesi adı altında kaçak yapılaşma her zaman için büyük bir risk. Hem kentleşme hem de tarım arazileri açısından. Her sektör hobi bahçelerini rant aracı olarak görüyor. Sonuçta bu tür kaçak ve kanunsuz yapılaşmaya herkesin karşı durması gerekiyor” dedi.

  • Ege Postası
  • 29.05.2024 - 12:33
  • Güncelleme: 29.05.2024 - 12:44

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir’in çeper ilçelerinde son dönemde hızla artan “Hobi Bahçeleri” tarımı tehdit ediyor. Arazilerin parsellere bölünerek satışa çıkarılması tarım arazilerinin bozulması sebep oluyor.

“KOOPERATİFLERLE BÖLME”

Hobi bahçelerinin tehlike boyutunu anlatan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, “ Hobi bahçeleri İzmir’de gündem. Çoğunlukla büyükşehirin çeperlerindeki tarım alanlarını tehlikeye sokuyor. Bu konu toprak koruma kurulunun da ek gündeminde. Bununla iglili yasalar var. Tarım arazilerini koruyan 5403 sayılı yasa ve ona bağlı çıkan yönetmelikler hobi bahçelerini sınırlıyor. Maalesef kooperatif gibi yöntemlerle parselleri bölüyorlar. Bu alanlar tarım arazisi görünüyor ve tarım dışına çıkmış. Üzerine bir de bina konduğu zaman tarım arazileri bozuluyor. Parsel alıp parçalanması tarım dışına çıkıyor. 10 dönüm yeri 500 metre kareye bölerseniz ekonomik bir tarım yapılamıyor” ifadelerini kullandı.

EMLAKÇILAR ‘PAZARLAMA’ PEŞİNDE

Emelk sektörünün hobi bahçelerinden rant sağladığına değinen Hakan Çakıcı, “Pandemi dönemiyle birlikte kırsala kaçma ve organik tarım yapayım gibi romantik düşünce ile gidenler vardı. Diğer yandan da bu işin içerisinde emlakçılar var. Hobi bahçeleri nasıl pazarlanır gibi bir arayış içerisindeler. Yatırım aracı gibi görüyorlar Arsa gibi değerlendiriliyor. Şehirde bir arsa alacak kadar imkan yoksa 1 parselde 500 metrekare satın alabiliyorsunuz. Böyle bir ekonomik değer oluşmaya başladı ve bu çok tehlikeli. Bunu engelleyecek yasalarımız var. Ancak belediyeler ve tarım il müdürlüğü arasındaki koordinasyonsuzluk var. Tarım il müdürlüğü ceza kesiyor, yıkım işi görevi ise belediyelere ait. Arazilerin eski haline getirilmesi gerekiyor” dedi.

ELİT GÖÇ SONUCU

İzmir’de hobi bahçeleri çok yaygılaştığına dikkat çeken Çakıcı, “Urla, Menderes, Foıça gibi çeper ilçelerde çok yaygınlaştı. İzmir elit bir göç alıyor. İnsanlar da bu tarz arazilerin peşinde koşmaya başlıyor. İzmir ve ülke için tehlikeli görüyoruz. Tarım arazilerimiz bozuluyor. Biz yıllardır bunun  mücadelesini veriyoru” diye konuştu.

ÇEPER İLÇELERE BASKI

Sanayi ve hobi bahçeleri baskısını anlatan Çakıcı, “Hobi bahçeleri bunun sadece bir yönü. Bunun dışında imar genişlemeleri var, sanayi baskısı var. Menemen ovasında başka bir baskı var. Menderes’te hobi bahçeleri baskısı var. Urla’da başka bir baskı var. Foça’da Ekoköy var. Biz Ekoköy’ün de takipçisiyiz. Sıkıntı tarım il müdürlüğü ve belediyeler arasında oluşan boşluktan dolayı başlıyor” dedi.

SÖZDE SERAYA VİLLA TESİSİ

Foça’da İzmir gündemini meşgul eden Eko-Köy projesinden de bahseden Çakıcı, “Eko-Köy diye ruhsat alınan yerde yazlıklar oluşmaya başlamış. İyi niyetli marjinal tarım arazini tarım müdürlüğü tarım dışına çıkarmış. Ancak daha sonra eko-köy yapmak için bir proje getirmeleri lazım ancak getirmemişler. Sözde uyguladıkları şey seracılık ancak ortada sera yok. Bir yığın villa tesis edilen bir projeye dönüştü. Oraya hafriyatta giriyor” ifadelerine yer verdi.

SEKTÖRLER RANT ARACI OLARAK GÖRÜYOR

CHP İzmir İl Sekreteri Tevfik Türk ise konuya ilişkin açıklamasında, “ Hobi bahçeleri tarım arazilerine zarar veriyor.  Bunlar izinsiz ve ruhsatsız yapılar. Bunların tamamen yasa ve kanuna göre olması gerekiyor. Hobi bahçesi adı altında kaçak yapılaşma her zaman için büyük bir risk. Hem kentleşme hem de tarım arazileri açısından. Her sektör hobi bahçelerini rant aracı olarak görüyor. Sonuçta bu tür kaçak ve kanunsuz yapılaşmaya herkesin karşı durması gerekiyor. Tarım bakanlığı ve belediyelerimiz bunlarla ilgili yasal süreci balatıyor. Bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor. Bir yapının ruhsatı ve izin süreci vardır. Herkes kendi kafasına göre yapı yapamıyorsa bu tür yerlerde de yapılaşma izinleri alınması gerekiyor. Hem imar planlarında hem de toprak koruma kanununda açık. Dikili tarım arazisi ise minimum 5 bin metrekareye bir adet yapı yapabilirsiniz” dedi.

BEELDİYELERİN HAREKET ALANI KISITLI

Belediyeler ve tarım il mdürülüğünün farklı yasa ve mevzuata göre iş yaptığının altını çizen Tevfik Türk, “Belediyeler imar mevzuatı kapsamında işlem yapar. Tarım Bakanlığı ise 5403 sayılı toprak koruma kanunu kapsamında iş yapar. İmar planı olmayan alanlarda bu hobi bahçeleri yapılıyor. Belediyelerin  bu alanlada hareket alanı kısıtlanıyor. Çünkü sorumluluk Tarım Bakanlığında.. İlk işlemi yapması gereken bakanlık. Mevzut çok açık. Valilik belediyelerden yıkımı talep etmesi gerekiyor” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.